Mercedes klasa A W168 co o nim myślicie?

10 Lis 2007, 21:31

Witam. Planuję zakup samochodu niedużego, wygodnego, rodzinnego z dynamicznym silnikiem, dobrze wyposażonego, do 30 000zł. Myślę nad mercedesem kl. A do 2004 roku. Interesuje mnie co myślicie na temat tego auta, czy jest bezawaryjny ekonomiczny i wygodny, jak się spisuje na trasie i w mieście. Biorę pod uwagę jeszcze: forda focusa, toyote yaris verso, renault clio i peugeot 206.

Pozdrawiam Paweł.
Bronq
Nowicjusz

10 Lis 2007, 22:39

mam typ a150. 169 2006 dosc drogi zakup mam go 1,5 roku i nie moge zlego slowa powiedziec moze tylko troche za twardy auto dla lubiacych cos innego
artekk
Początkujący

Miejscowość: k-kozle

10 Lis 2007, 22:49

eeee nie polecam, mimo ze to Mercedes, taki nijaki jest ten samochód. Na pewno jakość materiałów jest bardzo dobra,. z konkurenci polecam Peugeota 206, sprawdzony, mało awaryjny i dobre właściwości jezdne, nawet ekonmiczny. sąsiadka posiada 206 i mówi bardzo dobrze o 206

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Puchacz, 10 Lis 2007, 22:59, edytowano w sumie 1 raz
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

10 Lis 2007, 22:57

Oto moje opinie kumpel miał taki;)

-cichy silnik
-automat delikatnie zmienia biegi
-dobre trzymanie sie jezdni
-jest dość wysoki wszystko lepiej widać
-bardzo prosta obsługa
-zadnego zaparowywania szyb, nawet w deszcze
-klima działa bez zarzutu
-więcej miejsca niż w C-klasie
-troche zagłośny jak na tę marke przy wysokich obrotach
-zawsze jedzie, ale czasem jakis drobiazg zapiszczy, koncowka stabilizatora szczegolnie
-pali bardzo ładnie trasa 6 miasto 6,5

Podsumowanie:)
niezwykle elastyczny silnik, bardziej przypominający pod tym względem diesla niż benzynę; świetnie się wkręca na obroty jak na tak malutki silniczek i takie autko, silnik bardzo cichy; dość głośny opływ powietrza ponad 120 km/h; trochę skrzeczą elementy wnętrza - ale to już pochodna możliwości składania, demontażu foteli, co niestety powoduje owe dźwięki; zawieszenie porównuję do Citroena XM z zawieszeniem hydroaktywnym (sprawnym) - A klasa ustępuje tylko troszkę; znakomita skrzynia biegów, auto niezwykle pakowne, ilość miejsca w stosunku do wyglądu zewnętrznego - niewyobrażalna; cóż, według kretyńskiej kampanii reklamowej jest to auto dla żony na zakupy, w kraju gdzie Daewoo Matiz jest autem rodzinnym!

Myśle, że pomogłem:):):)
.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

11 Lis 2007, 13:53

dzięki i czekam na dalsze opinie :)
Bronq
Nowicjusz

18 Lis 2007, 21:20

Sam mam W169/A150 i choć dopiero zrobiłem na nim 30 tys. km, to autko (zwłaszcza po umyciu wnętrza) wygląda i pracuje jak prosto z salonu :) Parę dni temu miałem pierwszą awarię - spaliła się żarówka stopu. Zadzwoniłem do dilera z awanturą, ale kazali mi się gonić i stwierdzili, że na gwarancji mi nie wymienią. Trudno - pojechałem na stację i poświęciłem te 1,20 zł na żaróweczkę... :)
Co do serii 168 - kolega dopiero co sprzedał importowanego A170 w dizlu - autko miało 7-8 lat, przejechane jakieś 160 tys. i za wyjątkiem bycia starym autem nie zauważyłem jakichś felerów. Silnik pracował równo, blacha zdrowa, tapicerka i fotele - jak po tylu latach - ok. Te autka w Hiszpanii kosztują teraz naprawdę bardzo niewiele, a mogą dać dużo frajdy. To oczywiście nie wyścigówka, ale pewnie to wiesz interesując się mietkiem A, a nie np. hondą crx :)
JacoXP
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Montaż, konserwacja i obsługa akumulatora
    Przed zamontowaniem akumulatora należy za pomocą ciepłej wody oczyścić klemy (zaciski akumulatorowe) i podstawę mocowania akumulatora. Dopiero po wykonaniu tych czynności można rozpocząć montaż. Należy także pamiętać, iż ...

30 Kwi 2010, 13:51

Po co odkopałeś temat sprzed 3 lat? Żeby zalinkować jakąś durną stronę?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013