Mercedes Klasa E W211 diesel czy BMW E60 3.0 diesel?

02 Paź 2010, 11:41

W przyszłym roku zamierzam zmienić auto na coś lepszego. Interesuje mnie samochód, przy którym nie trzeba robić i żeby był niezawodny. Nie wiem czy lepszy jest Mercedes okular W211, czy BMW serii 5 - E60 (chodzi tylko o diesle i kombi). Słyszałem, że Merc ma znakomite skrzynie automatyczne, ale jak sprawuje się silnik? Nie psuje się? Jak w BMW E60 spisuje się automat i silnik? Interesuje mnie 3-litrowa jednostka napędowa. I powtarzam: niezawodność. Z góry dzięki za odpowiedzi :P
emeste
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

02 Paź 2010, 12:45

Nie wiem, czy to będzie Mercedes jeszcze z ich kiepskich lat, ale chyba tak, więc ja bym brał E60.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Paź 2010, 12:48

Polecam lekturę:
[link do AutoGaleria wygasł]
ma znakomite nie tylko skrzynie biegów-jako całość jest znakomitym samochodem.
Jak widać w obszernym teście on właściwie nie ma słabych stron.
Ja wybrałbym Mercedesa.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Paź 2010, 15:21

Mercedes ma znakomite skrzynie automatyczne,ale?!Nie te roczniki jednak ,w których siadały przekładnie planetarne ! Na te roczniki musisz uważać :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Paź 2010, 16:11

Uważać trzeba tylko na przekłądnie automatyczne w wersjach 400CDI bo był pewien krótki okres, że nie wytrzymały takiej ilości momentu obrotowego jaki generował ten silnik.
W 320CDI jest genialny(może płynnie zrzucić aż 4 biegi w ułamku sekundy!) 7G-tronic z którym nie ma żadnych typowych problemów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

02 Paź 2010, 17:41

A jak wygląda elektronika? Nie knoci się? :smile:
emeste
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Efekt niewidzialnego Goryla - co to takiego?
    Czy można za bardzo skoncentrować się na jakimś zadaniu? Czy można nie zauważyć osoby przebranej za goryla? Badania naukowe pokazują, że tak(*). Nasz umysł eliminuje niektóre bodźce wzrokowe i słuchowe, żeby w pełni ...

02 Paź 2010, 18:17

Aha,pytasz o 211-tkę,do tego czasu wyeliminowano problemy z przekładniami planetarnymi,poza tym tak jak pisze Jasiek.Najlepsze W211 zaczęto produkować po 2006 r,wtedy wrócono do konwencjonalnego systemu hamowania(zrezygnowano z elektronicznego SBC).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Paź 2010, 15:38

A jak wygląda BMW 5? ;) Diesel oczywiście, 3.0. Pozdr
emeste
Nowicjusz

03 Paź 2010, 16:38

Jeśli się spojrzy z punktu widzenia technicznego auta są do siebie podobne,mechanicznie Mercedes do 2006 r byłby autem lepszym oraz tańszym( ale z punktu widzenia kosztów eksploatacji,)niestety te hamulce SBC oraz awarie elektroniki obrzydzają użytkowanie tego auta.BMW(do 2006r) jest autem lepszym od Mercedesa,nie zapominaj,że w 2005 r wezwano ok.1,3 miliona użytkowników W211 do ASO MB (hamulce SBC).Do BMW nie można się przyczepić,wspaniały silnik 3.0d,brak typowych awarii elektroniki ,ale PAMIĘTAJ :!: Auto tylko od kogoś, kto regularnie BMW serwisował w ASO.Minusem zadbanego auta jest np.mała ładowność,skromne wyposażenie podstawowe,nierównomierna skuteczność działania hamulców,awarie oświetlenia.Mercedes wypada gorzej po względem wymieniania wad.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Mar 2012, 11:55

Witam
MAm podobny dylemat i zanudzam ludzi juz chyba na trzecim forum. Planuje kupna autka i waham sie pomiedzy w211 220cdi i e60 520d. Wszystkich ktorzy zrugaja mnie za te silniki ze wzgledu na brak osiagow uprzedzam ze osiagi sa mniej istotne niz ekonomika jazdy. Rzadko przekarczam 130-140km/h, coz powiecie ze jezdze jak emeryt ale po prostu nie kazdy potrzebuje rakiete. Co do przebiegow 30-60tys rocznie, tak z ostanich 5-ciu lat. Szukam auta w roczniku 2009. Czy ktos z was wie moze jak te auta sie sprawuja, na ile sa awaryjne, korozja itd no i ile to pali. Ze slow kolegi ktory jezdzi troche starzym e60 163km wiem ze pali srednio 6.4l w codziennej jezdzie ale 50-60% to autostrada, nie znam nikogo kto ujezdza w211
Slawek1234
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 11 1991
Auto: szukam

17 Mar 2012, 13:16

W mojej wiosce sąsiad dalszy kupił W211,potem gdzieś po trzech latach jego brat kupił ten sam model,czyli ten pierwszy musi być zadowolony,tylko wiesz ,oni jeżdżą tak dużo, jak ja rowerem,albo jeszcze mniej.Nie wiem jakie mają silniki,jestem jednak pewien,że są to auta sprzed 2006r(z pompami SBC).Przyszły teść mego brata natomiast,posiada ten model rocznik 2004-05,czyli też z SBC,jest tak.Facet ten samochód chwali sobie,no ale to auto ma dopiero 18o tyś km udokumentowane(tylko serwis MB)jeszcze tej pompy hamulcowej nie tykał,silnik 320CDI ale niestety pneumatyczne zawieszenie już robił,niestety dla niego ,taką kupił opcję sedana(koszty szkoda gadać!).Poza tym auto jest bezawaryjne,w przeciwieństwie do Audi Q7 (to auto przeklina).Musisz jedno wiedzieć,Mercedesy po 2006 r ,to już inna bajeczka,zdecydowannie lepsze ,masz tradycyjny układ hamulcowy,dopracowano elektronikę.Nie tykaj tylko auta powypadkowego.Silnik pozostaje tobie 220CDI 170KM,wydarzony i polecany.Jeśli chodzi natomiast o BMW,nigdy nie byłem fanem tych aut,zresztą wszyscy ci,których znam boją się wyruszyć nimi gdzies dalej,elektronika potrafi spaskudzić radość z jazdy(awarie)Ja bez zastanowienia wybrałbym W211,zresztą nawet w tych starszych rocznikach pompę SBC można już przeprogramować na dalsze działanie za ok 500 zł,więc szału nie ma.Jeśli chodzi o rdzę,to auto teścia jest bezwypadkowe,o rdzy możesz zapomnieć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Mar 2012, 10:03

PhantomASA1 napisał(a):BMW,nigdy nie byłem fanem tych aut,zresztą wszyscy ci,których znam boją się wyruszyć nimi gdzies dalej

:lol: ...
Owszem Mesiek może i jest bardziej komfortowy i lepiej wyposażony. Ale dla mnie BMW jest lepiej wykonane a prowadzenie to już w ogóle bez porównania. Ja kupiłem niedawno swoje E60 530d, nalatane 230 000km i nic się z autkiem nie dzieje. Boją się wyjeżdżać w dalsze trasy :lol: ...
Pozdrowienia dla twoich znajomych ! :D
Rozbawiłeś mnie, dziękuję za to :)
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

23 Mar 2012, 10:39

Dla ciebie dalsza trasa to powiedzmy 100 km,nie,nie,nie,troszeczkę dalej! Kazdy wie,że elektronika daje popalić.230 tys km ,to dla Renault Clio 1.2 nie jest dużo.230 tyś km dla auta tej klasy,to dopiero dobrze umyty.Nie wiem, o czym piszesz!!!230 tyś km.Lanos robi z palcem w d...i nawet maski nie podniesiesz :D Nie chwal się,że twoje BMW ma tylko 230 tyś km i się nie psuje,bo nie ma się czym chwalić!Okularniki 3.0 w dieslu (taxi) dobijają do miliona pięciuset tysięcy km,to to jest już przebieg,przebiegu aut moich znajomych nie znam,nie sądzę by ktoś im sprzedał auto z przebiegiem 230 tyś km,trzeba mieć Fuksa!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Mar 2012, 13:58

100km dalsza trasa? Akurat jestem zawodowym kierowcą, więc nie wiem o czym do mnie piszesz. Mam 230 000km przebiegu, zobaczymy co będzie dalej. Nie interesuje mnie to, że oklularik zrobi 1 500 000km... Jeśli twoi znajomi narzekają, że im się psuje elektronika w BMW, to niech kupią sobie "świetnego" Mercedesa... :roll:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

25 Mar 2012, 14:17

Dla mnie dalsza trasa,to 2000 km w jedną stronę,przejechałem tak ponad 200 tyś km.w Do jazd wokół domu, to ja mogę kupić Kia Carnivall i będę zadowolony.Uważam,że Mercedes jest lepszym autem,nie wiem co się będzie dziać po większym przebiegu.Widocznie te BMW akurat mają więcej napukane,tego nie wiem.Osobiście gdybym miał kupować W211 to tylko te po 2006r.Czy Mercedesy współczesne to świetne auta?!Nie ma już świetnych aut,są tylko elektroniczne gadżety.Dla mnie świetne auto to takie,którym mógłbym się wybrać do Chin,przejechać bez obaw po Murze Chińskim i wrócić z powrotem.Okularnikiem swoim bym się nie bał,gdybym wymienił pompę Lucasa na Boscha,inaczej w życiu,mógłbym nie wrócić,trybek awaryjny i stoję pod Murem!:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP