Mercedes klasy C

29 Sty 2010, 19:11

Mam 8 tys (ostateczna kasa). Bardzo zainteresował mnie mercedes C klasa w202 180 (1.8 122km) w benzynie.
Widzę, że stać mnie jedynie na modele z początku produkcji (93-95). Interesuje mnie czy w ogóle z taką kasą mam co startować do tego auta? :) Jeżeli tak to czy za 8 tys jest duża szansa na trafienie jakiegoś szrota itp?
Przykładowe egzemplarze:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Co sądzicie o nich. Stan nie musi być idealny.
Jak wypada w porównaniu z Corollą e10, Mazdą 323f II gen, Nissan Almera n15 (I gen)?, bo nad nimi się zastanawiałem.
m919
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

30 Sty 2010, 20:06

Jeśli chcesz w takiej kasie się zmieścić to kup lepiej W201, czyli 190 poprzednika C klasy. A jeśli chcesz koniecznie C klasę to dozbieraj jeszcze troszeczkę.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

01 Lut 2010, 13:34

Racja,za takie pieniądze kupisz 190- tkę tak zadbaną iż będziesz myślał, że dopiero zeszła z taśmy,a W202 może być w stanie opłakanym i cała zapłakana.190 -tka to auto genialne, W 202 też, ale szykuj pod 20 koła jeśli chcesz dorwać auto w takim stanie, jak 190-tkę za 8 kółeczek.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Lut 2010, 14:42

przepraszam ze przyłączam sie do tematu, chciałem sie spytać jak wypada zawieszenie w c-klasie czy jest wygodne? ciche? czy często sie psuje itp?
piotrauto
Stały forumowicz

01 Lut 2010, 15:01

Jest bliźniacze jak w 190- tce (tył) i trochę zmienione z przodu ,przez to auto bardziej komfortowe.Bardzo trwałe zawieszenia,nie widzę pod tym względem nic trwalszego,pytasz czy ciche?!Nawet zużyte na maksa nie będzie stukać na naszych drogach,jedynie na mocnych wertepach.Gdybyś Piotrze kupił powiedzmy C klasę w bardzo dobrym stanie to wiedziałbyś co to jest jazda,naturalnie taka 190- tka twoje auto bije na głowę,jeśli chodzi o przyjemność z jazdy.Mercedes to Mercedes :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Lut 2010, 19:31

Mieliśmy w rodzinie W202 i co mogę powiedzieć cóż Mercedes to samochód nadzwyczaj komfortowy, nie znajdziesz nic lepszego w tej klasie aut o lepszy komforcie :smile: Zawieszenie tak jak PhantomASA1 napisał jest podobne jak w W201, W124 i pomimo że jest to konstrukcja wielowahaczowa z tyłu to nic w niej praktycznie się nie psuje, z przodu są podwójne wahacze poprzeczne z oddzielnym prowadzeniem amortyzatora i sprężyny :smile: Poza tym w Mercedesie jest niesamowita średnica zawracania, przy skręcaniu koła na bok się kładą :lol:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się odpowiedniego pasa ruchu
    Kierowcy często zapominają o zasadach ruchu drogowego i na drodze dwupasmowej jeżdżą lewym pasem, a na drodze trzypasmowej środkowym i lewym. Tymczasem w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, co w praktyce zobowiązuje kierowców ...
    GT86 – Toyota, która kocha jazdę bokiem
    Przepis na klasyczne sportowe coupé jest od lat niezmienny i bajecznie prosty. Bierzemy dwudrzwiowe nadwozie o opływowym, smukłym kształcie, w jego przedniej części umieszczamy silnik, a siłę napędową kierujemy na ...

01 Lut 2010, 19:33

PhantomASA1 napisał(a):Jest bliźniacze jak w 190- tce (tył) i trochę zmienione z przodu ,przez to auto bardziej komfortowe.Bardzo trwałe zawieszenia,nie widzę pod tym względem nic trwalszego,pytasz czy ciche?!Nawet zużyte na maksa nie będzie stukać na naszych drogach,jedynie na mocnych wertepach.Gdybyś Piotrze kupił powiedzmy C klasę w bardzo dobrym stanie to wiedziałbyś co to jest jazda,naturalnie taka 190- tka twoje auto bije na głowę,jeśli chodzi o przyjemność z jazdy.Mercedes to Mercedes :!:

a takiej 190 jest chociaz klima manualna?
wg mnie auto musi posiadać chociaz wspomaganie, abs i klime manualną, jeszcze mile widziana elektryka, tempomat, skóra, podgrzewane fotele, webasto, moze zbyt duzo wymagam?
widze ze c klasa jest bardzo tania, jednak widze ze ma tylko 2 gwiazdki w euro ncap, a takie volvo jak moje ma az, albo tylko 4 gwiazdki
nie myslisz ze taki okularnik jest lepszy od c klasy?
piotrauto
Stały forumowicz

01 Lut 2010, 22:32

Pierwszy jest opisany jako bezwypadkowy, a na fotkach po oczach bija dwa odcienie lakieru. Za 8 tys. lepiej kupić jakiegoś popularnego kompakta.
BenZin
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk