Mercedes klasy E czy coś innego? Budżet ok. 30 000 zł

20 Kwi 2016, 19:23

Po prostu podobają mi się. Lexusy już nie tak bardzo, oprócz tych 3 marek, to prędzej Volvo, ale chciałem się skupić na MB, bo po prostu - podoba mi się.
Z666
Początkujący

Auto: Nie mam

20 Kwi 2016, 19:32

Może Honda Legend ?

[link do oferty na Olx wygasł]
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

20 Kwi 2016, 19:34

Hmm, Hondy też nie za bardzo. Znajomy na Civic, jakoś mnie nie urzekł...
Z666
Początkujący

20 Kwi 2016, 19:46

Co ma Civic do Legenda? :o
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Kwi 2016, 19:51

Ossy napisał(a):Tutaj z bardzo bogatym wyposażeniem (m.in. aktywny tempomat), ale i cena adekwatna:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yl7bb.html

A widzisz a ja jak bym kupował takiego merca dowiedziałbym się o koszty 4matic czyli znając życie inny zawias, spalanie pewnie +20%, Airmatic też wypada sprawdzić bo amor na alledrogo kosztuje 1100zł. do tego dochodzą jeszcze inne bajery z aktywnym zawiasem, do tego trzeba sprawdzić ile świec i jakich, ile oleju ale pewnie sporo itd...
A już tak nawiasem mówiąc nie uważasz że 40k. to sporo za takie auto...
Ciekawe jeszcze jak z modułami komfortu czy cuś takiego bo u kolegi jest to temat częsty... :D

dzida napisał(a):Co ma Civic do Legenda? :o

Problem polega na tym że autor tematu nie jechał konkurencją więc to tak jakby ktoś na podstawie doświadczenia z corollą odstrzelił Lexa... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Kwi 2016, 20:32

Jak kupisz ladne w211 to bedziesz zadowlony, tylko musisz miec mechanika, ktory zna sie na marce, bo jezdzac po "fachowcach" zostawisz worek pieniedzy. Ogolnie czesci sa coraz bardziej dostepne w dobrych cenach, bo kupa aut jezdzi na taksowkach. Auto bez powaznych wad, jedyna o ktorej warto wspomniec jest pompa sbc(poczytaj troche). Sama pompa jest swietnym wynalazkiem, ale rzadko ktore auto mialo ja wymianiana w serwisie i w niedlugim czasie moze wymagac regeneracji. Co do silnika to ja na pewno nie polece benzyny 3.2, bo jest zwyczajnie za slaba do tego auta, a w dodatku pali jak smok. No i wybor benzynowych egzemplarzy jest dosc skromny. Jak kupowac merca to w cdi, chociaz nie wiem czy jestes z tych co diesli sie boja. Jak dla mnie to ile tych aut jezdzi na taxi jest wystarczajcym dowodem przemawiajacym za tym, ze te to dobry samochod. Taksowkarze na calym swiecie nie moga sie mylic. Na mobile majonezy maja nalatane po milion kilometrow, pokazcie mi e60, albo a6 z takimi przebiegami :)
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

20 Kwi 2016, 21:06

959 tym razem zgodzę się z Tobą ale cały czas zapominasz o serwisie autor ma 30k więc jeżeli to będzie cdi to raczej będzie bliżej mu 300 tyś.km. niż 200. A nawet jeżeli jest super to zawsze wyjdzie jakieś "ale" które dotyczy większości aut i tu się robi problem... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

20 Kwi 2016, 21:34

No to autor musi sie zastanowić czy stac go na takie auto :D Ogolnie ciezko kupic zadbana eklase, obojetnie czy pb czy diesel, bo te pierwsze tez juz maja przebiegi, jest duzo mniej egzemplarzy, no i jak kosztowaly spore pieniadze to tez byly brane na dzwonki. Z kolei te drugie moga miec po 800kkm, czesc jezdzila na taxi, i sa zjezdzone. Przy zakupie takich aut potrzeba cierpliwosci. Choc moim zdaniem za 25-30tysiecy mozna spokojnie ustrzelic ladnego przedlifta z jakims tam wypasem.
:naughty:
959
Aktywny

Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel

21 Kwi 2016, 09:14

Kolega 2 lata temu sprowadzał E-klase 270CDI lekko uszkodzoną karoseryjnie (trochę to obniża akcyzę). Po naprawach i opłatach wyszła ponad 30tys. Przebieg 400tys. Po jakimś czasie musiał robić typowe dieslowskie elementy i w sumie wyszło mu 36tys. zł.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

21 Kwi 2016, 09:24

Za ok. 30 000 zł chciałbym już samochód gotowy do jazdy. Serwis, to wiadomo, swoją drogą. Tylko benzyna. Mało jeżdżę, najdłuższa "trasa" jaką robię raz na jakiś czas to 15 km, więc diesel nie ma sensu ;)

Rozważam też BMW. Oczywiście nie E60, jakiś niższy model. W ogóle, lepszym pomysłem będzie założenie tematu "BMW vs Mercedes", żeby się czegoś dowiedzieć...

Jedni bardzo polecają E46, ale znajomy miał i się sypał...
Takie coś, np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Szkoda tylko, że od handlarza.
Z666
Początkujący

21 Kwi 2016, 17:37

szybki napisał(a):to będzie cdi to raczej będzie bliżej mu 300 tyś.km. niż 200.

Raczej bliżej 500 niż 300 tysiecy. 3.2 benzyna wystarczy do tego auta, swoje spali, ale przy takich przebiegach nie ma sensu diesla.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

21 Kwi 2016, 20:13

Cześć !
Założyłem konto specjalnie żeby Ci odpowiedzieć co do Mercedesa :D Mój Tata ma W210 3.2 diesel w wersji Avangarde i jest to świetny i niezawodny samochód. Jest z nami już od 11 lat a sam ma ich 15 :) Tata mówi, że na paliwo miesięcznie wydaje około 200zł ( samochód używany jest codziennie i przejeżdża ok. 40km po mieście ). Poza przepalającymi się żarówkami nic się nie uszkodziło. Większe usterki, które kosztowały ponad 1000zł wystąpiły może z 3 razy przez całe 11 lat. Rdza dopiero zaczyna się pojawiać na progach drzwi, ale jest to ledwo widoczne. Mercedes jest garażowany i moim zdaniem te mity o gnijących W210 to tylko mity. Wystarczy dbać a auto długo pojeździ :) Wiem coś o tym na własnym przykładzie :D Silnik jest bardzo dynamiczny. 214km robi swoje a przy tym za Mercedesem nie ma nawet śladów po charakterystycznej czarnej, dieselowatej chmurce :D Kolor jest złoty a skóry w środku czarne i powiem Ci, że kolor jest piękny w połączeniu z chromowanymi listwami i obramówkami dookoła oczek, ale na czarnym wnętrzu dobrze widać kurz. Z racji tego, że samochodu często nie będziesz używał ( 7000km rocznie ) to chyba nie będzie problemem od czasu do czasu przetrzeć wnętrze szmatką :)

Edit: Przebieg samochodu to prawie 700 tysięcy km.

Pozdrawiam !
TyrexaN
Nowicjusz

20 Sie 2016, 11:42

w211 to polowałbym w silniki tylko benzynowe 3.5L V6 272hp bądź 5.0L 306hp najmniej zajechane silniki moim osobistym zdaniem, wiadomo zdarzają się wyjątki. Diesel wybij sobie z głowy bo tam przebiegi 400tys+
StrongTest
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 12 2014
Auto: Mercedes C w203 sport coupe
Silnik: 1.8L 192hp
Rok produkcji: 2002