Mercedes s 350 tdi pomocy

28 Gru 2008, 14:00

Witam chciałbym z B4 w tdi zmienić na mercedesa s350 również w TDI i mam pytanie b4 nie zawiodła mnie nigdy mam przejechane ok450 tys silnik i podzespoły chodzą ok śmiga jak szczała. chciałbym kupić sobie mercedesa s 350 lub mniejszy i chciałbym poznać opinie Użytkowników w sprawie spalania jazdy części zamiennych itp. z góry dziękuje. chodzi mi o konkretny model zwanego kwadraciakiem nie okuralnika będąc częstym gościem w Niemczech w komisach można już od 3 tys euro i zastanawiam się prosił bym o PLUSY i MINUSY mercedesa Very Happy
Misiek
misiek8820
Nowicjusz

Miejscowość: żagań

28 Gru 2008, 17:14

A wiec tak zacznijmy od tego ze W140 S350, siedzi nie jest silnik CDI(Mercedesowski odpowiednik TDI), zwykly Turbo Dieselek.

Ogolnie ta S-ka to bardzo wygodny, komfortowy, i co najwazniejsze ogromny samochod. Dobrze wyposarzony, z ladna klasyczna linia, i gwiazda na masce, co samo mowi za siebie, ze doczynienia tam mamy z znakomitym wykonaniem, bardzo dobrymi materialami wykonczeniowymi oraz naprawde trwalymi tapicerkami skorzanymi.

Co do silnika, to osobiscie gdybym sie decydowal akurat na W140 to bym wybral silnik benzynowy, jednak liczac sie z spalaniem i z kosztami paliwa trzeba podazac za jednym z powidzien ma temat Merców... Jak Mercedesa to tylko w Dieslu...

Silnik 3,5 litra osiaga moc 150 kucykow, minusem tego silnika jest to ze jest dosyc ospaly i starej technologi ( z tego co mi wiadomo jest to poprostu rozwiercony 2,9 l). Duzo lepszym wyborem jest jednak silnik 3l Diesel. Jest to juz znacznie nowesniejszy konstrukcyjnie motor, osiagajacy bodajze 170 KM. Ktory lepiej reaguje na przycisniecia pedalu gazu.

Co wazne w Dieselach Mercedesowskich, trzeba uwazac na podkladki pod wtryskami bo te potrafia sie zapiec. (czasami aby wyjac je trzeba wyjmowac silnik obracac go i starac sie wyjac zapieczone wtryski)

Gdyby udaloby Ci sie znalesc model z skrzynia typu Trip Tronic, byloby najlapiej gdyz ona sobie radzi duzo lepiej niz klasyczny automat.

Koszty utrzymania sa naprawde rozbiezne... Niby jest duzo zamiennikow ale pomimo to naprawy czasem siegaja dosyc wysokich kwot na rachunku, ale coz taka cena luksusu.

W ogolnym rozrachunku na twoim miejscu skoro chcesz Diesla to rozgladalbym sie za troszke drozszym 3l motorem, badz zdecydowal sie na ktroegos z benzyniakow, jest ich kilka, i pomyslal nad zagazowaniem go.
Bez Gwiazdy Nie Ma Jazdy...
MG
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

28 Gru 2008, 19:52

Nie polecam W140. To auto dla indywidualistów dla których koszty utrzymania nie mają znaczenia.
mistrz27
Początkujący

28 Gru 2008, 19:59

no niestety w moim przypadku chodzi mi jedynie o silnik dizla, a benzyna odpada za dużo palą a w sprawie podkładek nie mam sensu samemu grzebać w takich autach lepiej do mechanika zaprowadzić. są różne silniki od 2,9 do 3,5 jaki wybrać najlepszy i dziękuje za pomoc
Misiek
misiek8820
Nowicjusz

Miejscowość: żagań

29 Gru 2008, 00:54

Krotkie pytanie, krotka odpowiedz: jezeli Diesel w W140 to tylko 3 litrowy:)

3,5 niby duza pojemnosc, a w porownaniu z 3l nie ma zadnych szans...
Bez Gwiazdy Nie Ma Jazdy...
MG
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    KWID CONCEPT - solidny i jednocześnie zabawny wygląd
    Samochód KWID CONCEPT, został zaprezentowany podczas Salonu Samochodowego w Delhi w 2014 roku. Postanowiliśmy go Wam przedstawić ponieważ jest Sympatyczny, a przy tym auto ma budzący poczucie solidności design, w połączeniu ...