Mercedes W 123 - Prezent na rocznicę ślubu

28 Lip 2013, 22:35

Witam.
Od wczoraj jestem posiadaczką W 123. Samochód - legenda. Piękny kawałek historii. Po krótce: ok. roku 1986 sprowadził go z Niemiec mój dziadek. Do dnia śmierci (2010) był jedynym właścicielem i użytkownikiem w Polsce. Nikt nie dostąpił zaszczytu, by nim jeździć. Kiedy kilkanaście lat temu poznałam mojego obecnego męża, na widok auta powiedział: kiedyś ten samochód będzie twój. Ale było to wtedy tak nierealne. Na skutek różnych rodzinnych sporów samochód stał w garażu "pod kluczem" przez 3 lata. A wczoraj znalazł się w moim garażu z kokardą na masce. Prezent na rocznicę slubu. I obietnica, że niedługo będzie wyglądał jak w dniu, gdy był sprowadzony. Sporo pracy i wydatków nas czeka, ale warto. Śmiejemy się, że "beczka" jest starsza ode mnie, ale zdecydowanie lepiej utrzymana. Dziadek przez te wszystkie lata nie miał nawet jednej stłuczki.
Tak więc mam "beczkę". Pozdrawiam wszystkich innych szczęśliwych posiadaczy.
dmigus
Nowicjusz

Auto: Mercedes W 123

29 Lip 2013, 11:15

Fajny prezent :ok:

Czekamy na jakieś zdjęcia 8)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

29 Lip 2013, 14:04

Zdjęcie
dmigus
Nowicjusz

29 Lip 2013, 14:06

Jak o niego dobrze zadbasz to jeszcze długo będzie Ci służył! :ok:
ArteK
Forum Samochodowe

29 Lip 2013, 15:12

Z pewnością będzie zadbany. Nie jest to samochód do codziennej jazdy (cytując Króla Juliana - do teściów i do kościoła). Po trzech latach postoju zapalił od razu, więc mam nadzieję, że rzeczywiście długo się nim będę cieszyć.
Chcialabym go zarejestrować jako zabytkowy, ale nie wiem czy to możliwe. Nie znam procedur.
dmigus
Nowicjusz

29 Lip 2013, 16:32

dmigus napisał(a):Chcialabym go zarejestrować jako zabytkowy, ale nie wiem czy to możliwe.

Jest trochę załatwiania z rejestracją auta jako zabytkowy. Tablice zabytkowe może otrzymać samochód, którego wiek przekracza 25 lat. Nasze auto musi być w 75% samochodem wyposażonym w oryginalne części. Wszystkie fakty, które przemawiają za tym, żeby zdobyć tego typu rejestracje muszą być oczywiście odpowiednio udokumentowane. Na samym początk musimy złożyć Kartę Ewidencyjną Zabytków Ruchomych Techniki (biała karta) do odpowiedniego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Najlepiej skorzystać z pomocy rzeczoznawcy samochodowego. Jak auto zostanie wpisane do rejestru zabytków i będziemy mieli potwierdzenie trzeba będzie wykonać przegląd techniczny. Na koniec z dokumentami trzeba się udać do wydziału komunikacji w celu rejestracji auta (koszt około 200zł).

Mniej więcej to tak wygląda :)
ArteK
Forum Samochodowe

29 Lip 2013, 18:25

Dzięki za informacje. Rzeczywiście jest trochę załatwiania, ale dam radę. Przynajmniej wiem od czego zacząć. Jeszcze raz dzięki.
dmigus
Nowicjusz