Mercedes W202 - BMW e36 - Audi A4 b5

20 Paź 2009, 10:15

Witam wszystkich ,
Chce na wstępie powiedzieć że wielokrotnie używałem opcji szukaj , znalazłem jedynie porównanie w202 , a4 i bodajże passata jednak ja mam dylemat z takim połączeniem no więc do rzeczy..

Kwota ok 15.000 , nowsze roczniki w granicach 95-2000, auto do jazdy codziennej , raczej spokojnej choć wiemy jak jest - czasem trzeba nacisnąć ( dajmy na to trasa). W grę wchodzi tylko i wyłącznie Pb , o gazie nie ma mowy i tu mój dylemat. Chciałbym się dowiedzieć jak to się ma w praktyce bo wiadomo że na forach każdy chwali swoje i ciężko o konstruktywną krytykę. Jak sprawy się mają ze spalaniem względem mocy/pojemności , dostępność części ( ceny ) , awaryjność , korozja ? , naprawy we własnym zakresie , warsztaty (ceny ) ?

Jeśli chodzi o Mercedesa interesuje mnie silnik 2.0 kompressor , 2.3 kompressor , (1.8 ?) ; wiem niewiele , książka typu " sam naprawiam " wyszła jedynie do wersji z silnikiem diesla, jeśli chodzi o benzynę tylko w języku deutsch i to chyba bez kompressora. Mało informacji w internecie co do napraw " robótek ręcznych"

BMW , no właśnie - ile zdań tyle opinii , jedni zachwalają i uspokajają "średnim" spalaniem inni od razu odradzają , części wprawdzie wszędzie dostępne , na popularnym serwisie aukcyjnym pełno tego. Na forach porady pozwalające rozebrać auto dosłownie co do śrubki. Wchodziły by w grę silniki 2.5 , 2.8 ( 1.8is , 2.0 podobno niewypał )

Audi A4 b5 - o niej wiem naprawdę bardzo mało , jedyne co wyczytałem o niej to "niby" felerne zawieszenie nie na nasze drogi i dość spore spalanie. Motor 1.8 ?

I tu jestem w kropce. Chciałbym zaznaczyć że w grę wchodzą tylko te modele.
Wasze opinie , najchętniej doświadczenia ?

Pozdrawiam ! :wink:
Ostatnio edytowany przez tentyptomek 26 Paź 2009, 23:55, edytowano w sumie 2 razy
tentyptomek
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

20 Paź 2009, 10:34

Nawet nie próbuj porównywać tego Mercedesa z przedstawionymi rywalami,chociaż zaznaczam ,przedstawiłeś rywali nie byle jakich,nawet nie próbuj jednak starać się kupić tego autka za 15 koła ,musisz trochę dołożyć by zostać posiadaczem bryczki godnej uwagi ,jeśli już to uczynisz i nie kupisz paścia,wsiądziesz i ruszysz poczujesz klimat Mercedesa,potem możesz pokosztować rywali ale o gwieździe na masce będziesz śnił. Ręczę ci to :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Paź 2009, 11:30

A jak się ma korozja w w202 ? wiadomo , to zależy od egzemplarza ( zadbania ) ale padały opinie że lubią one ulegać rudej ? Interesuje mnie też jaka jest różnica bez kompressora ( 1.8 , 2.0 ) tzn bardzo mocno odczuwalna różnica w mocy / wydatkach ?
tentyptomek
Nowicjusz

20 Paź 2009, 12:15

PhantomASA1 ma rację w porównaniu z wyżej wymienioną konkurencją w202 jest chyba najlepszą propozycją. Silnik 2,0 dostarczy Ci na pewno wiele przyjemności z jazdy, 120-130KM pozwala na dość dynamiczną jazdę a przy okazji nie rujnuje zbytnio kieszeni.

Ja osobiście posiadam W201 (190 2,0) i mimo iż samochód ma 16 lat (od 5 lat u nas) nie widać na nim choćby odrobiny rdzy; silnik 2,0 z automatyczną skrzynią biegów spala od 6-7l/100km w trasie (120-140km/h) i 7-8,5l/100km w mieście.
Naprawdę mogę polecić w202 z automatyczną skrzynią biegów, gdy przywykniesz do automatu będziesz zachwycony jazdą z taką skrzynią.

Szwagier posiada BMW E39 2,5TDS i trudno w ogóle porównywać ten samochód z W202 (wielkość, silniki), ale samochód ma 11 lat i z jednej strony w rogu nadkola widać pojawiające się delikatne ognisko rudej. 2,5 TDS w tym samochodzie raczej za mało do dynamicznej jazdy.
eko
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

20 Paź 2009, 12:58

Dzięki PhantomASA1 i eko za odpowiedzi :wink: czyli porównując moc/pojemność/spalanie wygrywa jednak mercedes , wychodzi na to że to jakieś bajki o tym że pojemności do 2 litrów w w202 są zamulone ...

A jak się mają kompressory ( 2.0 , 2.3 , 2.8 ) ? Większe koszty eksploatacji ? jaka awaryjność ?
tentyptomek
Nowicjusz

20 Paź 2009, 14:06

Nie wiem czemu ale największe przekonanie mam do Audi!
Na początku dla mnie BMW odpada... Kojarzy mi się z dresami :smile:
Mesio też fajny :neutral:
Nic innego nie powiem ponieważ nie miałem styczności z tymi autami :oops:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

20 Paź 2009, 14:45

Jeśli chodzi o Audi to jest ono w środku nieco mniej przestronne, zarówno z przodu jak i z tyłu (przynajmniej takie było moje odczucie), niż W202 nie wiem jak e36 bo nim nie miałem okazji jeździć.
Zawieszenie Audi również wydało mi się mniej komfortowe niż w W202.
Miałem okazję trochę jeździć Audi A4 tylko że z silnikiem 1,6 i nie była to jazda ani dynamiczna ani zbyt ekonomiczna. Nie mam dokładnych danych ale spalanie było chyba podobne do W201 2,0.

I jeszcze linki ode mnie:
http://video.google.pl/videoplay?docid= ... firefox-a#

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ostatnio edytowany przez eko, 20 Paź 2009, 15:11, edytowano w sumie 1 raz
eko
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

20 Paź 2009, 14:46

Mercedes W 202 był produkowany do 2001r(od 2000 zaczęto produkować W203),na temat kompresora wiem tyle,że jest to doładowanie mechaniczne,nie polecam ci takiego silnika ale tylko dlatego,że o ile dobrze pamiętam to doładowanie zastosowano w 2001 r a więc w ostatnim produkcji MB W202,nie ustrzeżono się błędów(wiele usterek),które zlikwidowano do 2002 r,kompressor jak widzisz odpada.Nie prawdą jest to ,ze wszystkie M.paskudnie korodują,trzeba szukać egzemplarzy wolnych od tych felerów.Najbardziej godnymi polecenia są silniki z serii 111(2.0 129-163KM,2.2 150KM),silnik 1.8 jest zbyt słaby.Bardzo dobra opcja to silnik turbodiesla 2.5 (seria 605) 150KM.Celuj w ostatnie lata produkcji,najwyższa niezawodność oraz jakość.Jeśli będziesz o niego dbał i kupisz autko w b.dobrym stanie to zapomnij o awariach.Co się tyczy automatów to rzeczywiście te sterowane podciśnieniowo są bezawaryjne i bardzo trwałe,trwalsze minimum 3 krotnie od zwykłej skrzyni :shock: Wymieniasz tylko olej ,filtr oraz uszczelkę misy .Skrzynie zwykłe też są udane,kompletne sprzęgło koszt.od 750 zł.Na pewno wersja z automatem jest niezłą propozycją,odpada wiele problemów,nie ma sprzęgła,siłowników itd.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Paź 2009, 21:28

Tak też przeczuwałem co do tych kompressorów.. muszą być na swój sposób bardziej wysilone przynajmniej tak mi się wydaje. Na stronie raportów spalania nie wyszukuje katalogowo 2.2 tylko 2.3 dziwne ?
PhantomASA1 co do diesla mam jakieś mieszane uczucia :???: jestem bardziej za benzyną ( bez lpg ) , z automatem jeszcze nigdy nie miałem do czynienia może czas to sprawdzić ?
Mam jeszcze jedno być może głupie pytanie - przy silnikach 2.0 , 2.2 jak się mają sprawy typu przyspieszenie ? Potrafi "wgnieść w fotel" przy tym ciężarze ? Wiadomo nie po to się kupuje mercedesa ale nurtuje mnie to.

Pozdrawiam :wink:
tentyptomek
Nowicjusz

22 Paź 2009, 10:32

eko napisał(a):silnik 2,0 z automatyczną skrzynią biegów spala od 6-7l/100km w trasie (120-140km/h) i 7-8,5l/100km w mieście.

dobry zart

za 15k kup sobie a4 1.8 albo 1.8T, a bedziesz mega zadowolony, o tdi za 15k raczej zapomnij
bmw e36 za ta kase kupilbys juz cos z rocznika 98, bmw tez napewno warto poszukac

nie widzialem jeszcze w202 bez rdzy
poza tym merce w benzynie sporo pala :wink:
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

22 Paź 2009, 13:01

Zastanawiałem się nad a4 lecz właśnie opinie są podzielone co do kosztów/utrzymania względem podobnych cenowo.

Pawlo e36 w benzynie też sporo łyknie :wink: chociaż dostępność części mnie przekonuje.. można dostać chyba wszystko co do tego auta i za nie duże pieniądze.

Pozatym średnia cen e36 jest o wiele mniejsza niż w202 więc chyba łatwiej będzie znaleźć coś w b.dobrym stanie , a może się mylę ..
tentyptomek
Nowicjusz

22 Paź 2009, 13:03

nie mylisz sie
e36 z tych trzech aut sa najtansze
za 15k pewnie juz bys kupil jakies coupe ze skora
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

26 Paź 2009, 14:31

Kolejne setki stron przeczytanych i a4 raczej odpada..

w202 vs e36 ( silniki 2.0 benzyna ) macie jeszcze jakieś opinie na ten temat ?

pozdrawiam :wink:
tentyptomek
Nowicjusz

26 Paź 2009, 15:19

Dołóż bracie te kilka tysiaków i leć na najbliższą gwiazdę :wink: ,potem dziw się jak genialnie skonstruowane są te prawdziwe jeszcze Mercedesy,ten Mercedes od BMW jest lepszym samochodem ale niestety musisz więcej wydać naprawdę poszukaj autka zadbanego, w benzynce znajdziesz !
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Paź 2009, 18:25

PhantomASA1 mercedesem nigdy nie miałem okazji jeździć ale wierze w to co mówisz :wink:

nie ma tu żadnych posiadaczy e36 ? coś cicho jeśli chodzi o beemke , zero argumentów , opinii ..
tentyptomek
Nowicjusz