Mercedes W210 E300 vs BMW E39 530D czy E46 1.9

19 Paź 2011, 17:34

no właśnie nie chcę jakieś kaszany kupić żeby później jeździć i naprawiać. A o 1.8T też myślałem, ale one palą od 11L po mieście. A ja chce auto które nie spali mi więcej niż 10L przy spokojnej jeździe w mieście. I sam do końca nie jestem przekonany z tym spalaniem, bo różnie podają. Jeden napisze 11L, drugi 13, a trzeci 8, komu tu wierzyć? Taką "idealną" znalazłem :D [link do oferty na Allegro wygasł]

może ibiza III 1.9 TDI 130km, albo 1.4TDI 75?

w cenie audi ---->> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

19 Paź 2011, 18:26

Bezwypadkowo to ona raczej nie jest, lekko w przod to na 100% dostala.

Silnik umyty, max odpicowane wnetrze, typowy handlarze na 1-szy rzut oka. :P
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

19 Paź 2011, 20:24

no ciekawe, mi się podoba cena, ale też podejrzewam, że tam czekają niespodzianki podczas sprawdzania stanu auta. To już chyba bardziej realna oferta [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

tylko nie wiem czy taką ibizę czy może hondę civic VII coupe [link do oferty na Allegro wygasł]
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Paź 2011, 12:38

I Ibiza i Honda dosyć intensywnie przygotowane do sprzedaży.
Co do Ibizy,to może mi się wydaje ale...zderzak tylny ma inny odcień od reszty.Oczywiście w żadnym stopniu nie dyskwalifikuje to tego auta w zakupie ale powstaje pytanie jak wyglądała ta "przygoda" z tyłu. Może to kosmetyka ,a może warto popatrzeć na podłogę przy tym zderzaku..? Poza tym przebieg niski jest jak na tdi ale skoro ma się sprzedać...
Pisałeś o 1,4 TDI. Od razu mówię,że możesz zapomnieć o tym silniku. Miałem okazję pojezdzić ze 2 tys km taką Fabią z zeszłego roku. Koszmar hałasu,3 cylindry i po dobry "starcie" brak ducha.Jak na moje ten silnik dla jakiegoś przedstawiciela handlowego.
Natomiast jeśli chodzi o Hondę,to jak gdyby...nie siedzę w tym temacie więc się nie odzywam. :)

I jeszcze taka dygresja...Nie denerwuj się,bo to zjawisko jest normalne,a dotyczy tego,że im dłużej szukasz i doczytujesz o modelach różne opinie tym mniej wiesz co kupić i na końcu masz taki łeb skołowany,że odechciewa się wogóle tego szukania i kupowania... :D
Więc się nie martw! Spokojnie ,bo nie jesteś pierwszy z tym problemem ! :D :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Paź 2011, 22:43

Miałem taką ibizę w rodzinie 1.4tdi 2004 i teraz sobie przypomniałem jak hałasowała... Tylko, że tamto auto było szmelcowate, silnik był wymieniany więc musiało dostać porządnie. Ostatnią "śmieszną" przygodę z tym autem pamiętam taką, że silnik spadł podczas jazdy - urwana łapa. Po za tym strasznie tłukła na nierównościach - zawieszenie seryjne niby 100% ok. Troszkę wkurzający ten klekot, ale pamiętam jak mało paliło to autko... Czyli jak już to 1.9tdi bym szukał tylko zastanawiam się czy w ogóle pakować się w diesla. Może zostanę przy tej hondzie VII 1.6. Tą co wysłałem to coupe, ale ja bym bardziej wolał hatchbacka 3D w wersji sport i takiego bym szukał.
Na sprzedaż mojego auta w tym roku się nie zanosi, a po za tym muszę trochę przystopować z wydatkami. Jak mi ktoś nie zaproponuje dobrych pieniędzy to nie sprzedam auta, bo jest dobre. Wozi moje cztery litery codziennie i nie narzeka Powystawiam ją jeszcze do końca listopada, a jak nie, to może wiosną znajdzie się kupiec. Do tego czasu będę się zastanawiał czego szukać i chcę żeby to było jedno auto - konkretna marka i model.

Wiem jakie jest meczące szukanie auta, bo zanim kupiłem swoją hondę to było wcześniej 10 innych aut. Dużo by pisać, wiem jak jest z szukaniem i jak łatwo kupić syf Dobrze, że są takie fora, bo można się zapytać i zasięgnąć porad. Podoba mi się jeszcze golf V 1.9 tdi, ale trochę za drogi, no i serwisowanie takiego auta także odpada. Chyba wolałbym od ibizy kupić golfa IV 1.9 tdi tylko takie to już chyba sprowadzić samemu z niemiec, mam znajomego który jeździ do niemiec i sprowadza auta. Już kiedyś mi szukał auta w niemczech, ale nic nie znalazł "ciekawego" dla mnie. Jak sprzedam swoje i będę miał kupować następne to może do niego się zgłoszę? Gość jeździ transporterem, dysponuje komputerem i sprowadza auta jakieś 10 lat, często też dla znajomych którzy nie narzekają. Tylko w czasie trwania poszukiwań będę musiał wozić cztery litery na rowerze.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Paź 2011, 02:34

Ja ma dwa rowery !!! W dzień jak nie pada,to szybciej śmigam rowerem przez miasto niż autem po korkach więc można i rowerem !
Jak masz tego znajomka,to sadzę że powine Tobie coś sensownego znalezć.
Jakbym miał wybrać Golfa,to wolałbym jezdzić i grzebać w IV-ce niż w V-tce !!!
:wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Instalacje LPG i ich generacje
    Czytając ten artykuł dowiesz się jakie są obecnie stosowane generacje instalacji LPG oraz jakie rodzaje zbiorników na gaz można montować w samochodach. Zaczynamy do Gazowych Układów Zasilania (GUZ) pierwszej ...

17 Lis 2011, 01:17

no pewnie, jak jest ciepło to można śmigać rowerem. Teraz rozkminiam Forda Mondeo Mk3 2.0 tddi 115-130km w sedanie po 2000 roku. Posiada lancuch rozrzadu wiec moge nie myslec o jego wymianie po zakupie auta. Podoba mi sie to auto i czytalem wiele dobrych opini na jego temat.
Golf VI odpada od razu i V tez, bo na auto chciałbym wydać max 20 000zł
Ostatnio edytowany przez Robus, 18 Lis 2011, 16:28, edytowano w sumie 1 raz
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lis 2011, 22:21

Kolego strasznie przewrotny jesteś. Co post to inna propozycja, ale tak własnie wygląda sprawa jak się chce coś kupić, ale nie wie się dokładnie czego się chce. Jak na moje oko powinieneś być wierny Hondzie i po prostu przesiąść się na nowszy model. Czyli w Twoim wypadku Civic VII gen. Jak chcesz samochód do miasta to Jazz jest całkiem niezły. W obu przypadkach do 20 tys coś dostaniesz. Ewentualnie Corolla E12. W rankingach zamyka pierwszą 5 jeśli chodzi o samochody 7-10 letnie.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2012

18 Lis 2011, 10:30

Nowszy civic (7gen) to w ostateczności. Nie wiem juz sam, ale to mondeo mi sie podoba i stac mnie na niego. Ta corolla tez ładna, ale slyszalem, ze toyoty sa drogie w utrzymaniu, a w ogłoszeniach też cenią... na razie dam spokój z tym wałkowaniem tematu, bo auto będę chciał zmienić na wiosnę.
Wtedy zrobię nowy temat z nowymi autami
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika