Mercedes W210 E300 vs BMW E39 530D czy E46 1.9

06 Paź 2011, 21:28

Witam. Chciałbym się dowiedzieć które z tych aut będzie tańsze w utrzymaniu. Rozglądam się za autami i zastanawiam się m.in nad tymi ze względu na komfort jazdy. Aktualnie jeżdzę hondą civic która pali mi 8-9L/100km max po mieście. Autko w sumie w ogóle się nie psuje, żadnych poważniejszych czy też drogich napraw nie miałem i tego bym też oczekiwał w nowo zakupionym aucie. Nie narzekam, ale chciałbym już coś innego. A z tym pytaniem, to wiecie o co mi chodzi, chcę wiedzieć czego się spodziewać.
Nie chodzi mi tylko o spalanie, ale też o eksploatacje - ceny części w sklepach, awaryjność. Wydaje mi się, że mercedes będzie tańszy i bardziej niezawodny. Czytałem w internecie o spalaniu, to różnie opisują - najczęściej dla E300: 8-10L/5-8L/10-14L miasto/trasa/maksymalne ,a dla E39 8-9L/6-7L/10-12.5L
Ostatnio edytowany przez Robus 16 Paź 2011, 01:13, edytowano w sumie 4 razy
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Paź 2011, 22:05

Przede wszystkim gratuluję posiadania nieawaryjnego auta.Moim zdaniem dobrze traktujesz auto i tutaj jest tego efekt. Są tacy co "załatwiliby" tę Hondę w 2 miesiące... Tym samym myślę,że należy ci się tak samo dobry inny samochód. Zauważyłem ,że robisz zmianę auta dla samej zmiany. Tak,czasem tak się robi i jest to naturalne.Tyle tylko,żeby kupić tak samo dobre auto jak te stare,a to już nie jest takie pewne...Szczególnie auta i modele ktore Ciebie interesują ,mogą byc już nieco zużyte,bo obligatoryjnie będą one miały spore przebiegi. I nic w tym strasznego,bo akurat te auta potencjalnie sporo mogą przejechać.Pytanie tylko czy aby już tego nie przejechały..? Ciężko wykluczyć,że kupuje się auto ładne ale w "jesieni" swojego życia.Dobry egzemplarz,nie będzie za to tani.
Co do spalania.Podałeś pewne wartości i tak na siłę,to mogę je zaakceptować.Jeśli jednak trafisz na auto ze sporym przebiegiem(tym prawdziwym),to pewnie i spalanie nie będzie się mieściło w ramach przez Ciebie wytyczonych.

Zastanów się jeszcze.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

07 Paź 2011, 08:25

No, to rozgryzłeś mnie. Szczerze mówiąc nie napalam się na zmianę auta i jeśli nie znajdzie się kupiec który da mi te pieniądze które chcę za mojego civica, to go nie sprzedam. Bo jak mam sprzedać dobre auto na szybko za głupią kasę, to wolę już tym jeździć. Z tego bmw to już raczej zrezygnuje, bo się naczytałem w internecie wystarczająco złych opinii. Merc podobno ma łańcuch rozrządu więc po kupnie nie myślę o wymianie. Mój mechanik który nie dysponuje nowoczesnymi narzędziami chyba poradzi sobie z ewentualnymi naprawami? Na auto będę mógł przeznaczyć max 20tyś zł

ps. są tacy, co auto w jeden dzień załatwili, a teraz chodzą pieszo :)
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Paź 2011, 11:19

Tak,tak kwota pozwala myśleć nad zakupem czego co się trzyma kupy.Niestety dobrych aut na sprzedaż jest mało i trzeba cierpliwie szukać,a przede wszystkim się nie spieszyć,bo przecież masz czym jezdzić.
Zmiana auta ma sens,kiedy zamieniamy je na "wyraznie lepsze" czyli nie dokładamy 3 czy 4 tys ale 10-15 tys. Inaczej dokładając np.4 tys możemy kupić auto w gorszym stanie niż to,którego się pozbywamy.
W zeszłym tygodniu znajomy kupił w dobrym stanie A4 z 2001 za 20.500 w benzynie.Znam jego drobiazgowość i pedantyczność w wyborze aut więc mogę w ciemno powiedzieć,że kupił dobre auto. Tak więc da radę coś poszukać (on szukał 4 miesiące).
Co do wyboru auta dla Ciebie. Sądzę,że za szybko zrezygnowałeś z BMW. Z moich obserwacji wynika,że jeśli jesteś w stanie zaakceptować (chociaż po Civicu będzie ciężko) wersję kombi,to ja bym szedł w tym kierunku. Oczywiście tutaj być może auto będzie miało konkretny przebieg ale za to jest mniej prawdopodobne,że zostało "zdewastowane" przez młodego drivera... Poza tym jak sądzę ma to BMW taką przewagę nad Mietasem,że blacha tak szybko nie koroduje. Niestety w Mercedesie to jest powszechny problem w pewnym wieku,a pamiętaj że nie kupujesz auta nowego.W innych kwestiach można pomiędzy tymi autami postawić jakiś tam znak równości ale co do blachy,jednak nie. :)
Nie zamykałbym się na BMW. Jeśli podoba się Tobie bardziej Merc,to oczywiście takiego szukaj. Po prostu kupuj "to" co znajdziesz w dobrym stanie,bo jak sam zobaczysz aut do sprzedaży jest sporo ale do kupna nadaje się z tego 5%... :wink:
artur73
Awatar użytkownika

07 Paź 2011, 14:37

W210 daje rade, tylko modele przed FL nie sa jakies mega udane, a piszac ze cie interesuje E300, chodzi ci o diesla 3.0 lub 3.0 TD? Bedzie ci ciezko znalezc zadbanego W210 z tym motorem. Ja jestem jak najbardziej za W210, duze i mega wygodne autko, ale kup wersje po FL z CDI pod maska.
Modele po FL tez maja ESP w standardzie, co przy RWD jednak sie przydaje w zimie.

Za 20k zl mozna dorwac w swietnym stanie Rovera 75, w roczniku 2004-2005.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

07 Paź 2011, 17:58

W ogóle to te bmw stoją od 20tys zl w górę więc nie mam co myśleć... ja mogę przeznaczyć na auto max 20tys zl. Kombi nie chciałbym, ale znalazłem taką łądną a4 [link do oferty na Allegro wygasł] i powiem, że jakby faktycznie była w bdb stanie, bez wkladu finansowego, BEZWYPADKOWA, to bym ja kupował już, Mówicie, że ciężko będzie dorwać merca z niekręconym licznikiem i niezjeżdzonego, też mi się tak zdaję. Patrzyłem jeszcze trochę na bmw, to stoją od 20tys w góre więc mogę sobie już darować. Co myślicie nad a4, oczywiście ogólnie, a nie konrketnie o tą z allegro.

a coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    30 lat Toyoty Camry w Polsce
    Historia Toyoty Camry w Polsce rozpoczęła się 1987 roku. Przez wiele lat był to flagowy model osobowy w gamie marki, który u progu nowego stulecia został wyparty przez Lexusa. Niewykluczone jednak, że wkrótce ...

07 Paź 2011, 21:35

E39 również znajdziesz poniżej 20kzł jednak będą to auta przedliftowe. Nasze "Oko" przez 1.5 roku jak na razie jest bezawaryjne, pomimo że wersja wersja przedliftowa, korozji brak, awarii elektroniki brak, ogólnie tylko wymiana płynów i wsio, a ma prawdopodobnie ponad 450kkm :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

10 Paź 2011, 06:48

A4. Jakościowo porównywalne z Bmw czy Mercedesem.Ma mankamenty i nie jest obszerne w środku.Ogólnie to jednak bardzo dobry samochód. Jeśli znajdziesz A4 w dobrym stanie,to na pewno nie jest to "ładowanie się". :)
artur73
Awatar użytkownika

11 Paź 2011, 00:58

Podoba mi się a4 B5 i będę takiego szukał, zadbanego, bezwypadkowego, najlepiej sprowadzonego z niemiec od dziadka(tak jak moje obecne auto - honda). A jeszcze przyczepiając się do tej oferty, to czy to nie jest za tanio? [link do oferty na Allegro wygasł] Pytam, bo są a4 w sedanie za około 16-18tys zł, a ten jak widać dużo tańszy, tamte nie mają alu17, xenonów, a ten ma i taki mi się właśnie podoba. Co sądzicie?
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

11 Paź 2011, 05:31

Zapomnij o sprowadzanym 10-cio letnim dieslu od dziadka, a tym bardziej z wiarygodnym przebiegiem czy w 100% bezwypadkowym. Jeszcze jakbys sam to sprowadzal to moze tak, ale nie przez handlarza. Passaty B5 1,9 TDI 110KM z 200k km przebiegu po lekarzach i itp to sciemy do kwadratu. Takie autko to trzeba szukac kupione w kraju.

A ten z linku, to sprowadzony w 2009(czyli jako 10cio latek, przebieg jak zawsze 200k km), a ma juz 2-giego wlasciciela w Polsce ktory sie chce tego pozbyc. Na dodatek chcesz bezwypadkowe, a nawet sprzedajacy nie probuje ukryc faktu ze autko jest po jakims dzwonie, bo nie ma informacji ze bezwypadkowy. A alu 17, to raczej problem, a nie plus, bo na Polskie drogi, to jest meczarnia jak chodzi o niski profil opony. Przy feldze 16 masz opony 205/55R16(albo nawet 205/50R16, bo 55 profil to dla A6 jest) i to jest najwieksza felga jaka jest sens uzywac w PL w tym autku. Kolejna sprawa, popatrz sobie ile kosztuja nowe opony pod takie felgi.
Czimi
Stały forumowicz

16 Paź 2011, 01:10

Nie, nie, nie :D ja już sie wyleczyłem z tych dwóch aut. Jakbym miał kupować dieselka to raczej jakieś punto 2, corse C, ale nie chcę już tak małego auta. Teraz zastanawiam się nad E46 318(1.9benzyna) w sedanie. Co możecie powiedzieć o tym aucie? Czy jest w miare bezawaryjne? Bo chyba nie ma sensu porównywać do "łysego" civica któego teraz użytkuje? Jedni piszą, że te silniki 1.9 są najlepsze - ekonomiczne i bezawaryjne(łańcuch rozrządu), a drudzy nażekają na elektrykę w tym aucie. Auto ma mi palić MAX 10L po mieście, oczywiście jeżdząc spokojnie! Ma też zawieźć i przywieźć moje 4 litery z domu do... i z powrotem. Szanuje swoje auto, bo nie mam czasu na naprawy i chciałbym, aby następny pojazd także odwdzieczał się bezawaryjnością. Wiadomo, że trzeba wymienić oleje, filtry, klocki, tarcze, ale żeby nie psuły się tam jakieś bardziej skomplikowane rzeczy i na dodatek kosztowne. Nie chcę się wpakować w "kibel" :D
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Paź 2011, 07:28

Gwarancji bezawaryjności nie masz i nikt ci jej nie da. ..Kolega ma E46 w dieslu i sobie ogólnie chwali ,tylko.. ma problemy właśnie z elektryką.Dziwne czary mu się tam dzieją.Żeby zaleczyć usterki jakiś fachman przeciął mu "kabel od pieca"... Właśnie moduł komfortu był do wymiany. Generalnie autem fajnie się jezdzi,mechanicznie jest super ale z osprzętem już tak różowo nie jest. Ja to bym wolał,żeby padł wahacz ,a nie coś czego nie mogę znalezć w elektryce i jeżdżę od warsztatu do warsztatu.
Może jest to co powiem śmieszne i jest jakimś tam wstecznictwem ale...Elektryka wrogiem odkupującego 10-letnie używane auta Polaka ! Gadżety są fajne w nowym aucie ale na starszym są dla właściciela ...potencjalnym problemem. A właśnie my Polacy przywozimy takie auta,gdzie już zaczynają wyłazić takie niedomagania. Pytanie czy stać kogoś kto "ciuła" te kilkanaście tysięcy na takie naprawy..?
Lepsze auto proste.
A nie chciałbyś jakiejś Octavii?
artur73
Awatar użytkownika

18 Paź 2011, 19:51

artur73 , nie wiem już sam... te W210,E39 i E46 też odpada, to ostatnie ze względu właśnie na wadliwą elektronikę o której wszędzie piszą. dieselka ponad 10 letniego nie znajdę z przebiegiem do 200tys km.Zostaje przy kupnie civica VII 1.6 vtec
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

18 Paź 2011, 20:47

Im wiecej elektroniki i itp + do tego im starsze autko tym wiecej problemow. :D
Jak chcesz duze autko to Rovera 75 za 20k zl mozna dorwac z rocznika 2003-2004 w dobrym stanie, ale jak chodzi o bezawaryjnosc, to daleko mu do miana autka pozbawionego roznych wad. :lol:

Mozesz tez np kupic Toyote Avensis, autko w miare duze, w benzynie patrzac na rozne raporty bezawaryjnosci to prawie zawsze na 1-szym miejscu. Ze slabym benzynowym motrem, bedziesz mial wtedy tez slabe wyposazenie, ale dzieki temu, bedziesz mial i niskei spalanie, i mnie problemow z roznymy pierdolkami typu czujnik deszczu i wlaczajace sie same wycieraczki podczas slonecznej pogody itp. :D Takei autko ze slabym motorem i pol gole jak chodzi o wyposazenie to powinienes jak poszukasz dobrze znalezc krajowe od -1szego wlasciciela nawet.
Czimi
Stały forumowicz

19 Paź 2011, 05:35

Przefiltrowałbym na początek rynek A4 z 1,8T. :wink:
artur73
Awatar użytkownika