Mercedes w210

29 Lis 2010, 17:54

witam, co sadzicie o mercedesie w210 z konca produkcji lata 2000-2002?
bo slyszalem ze te merce z wczesniejszych lat maja problemy z korozja i elektronika?
czy z konca produkcji nadal tak jest czy cos poprawili?
nicematii
Nowicjusz

29 Lis 2010, 19:30

No wkońcu :grin: W210 bardzo dobra i komfortowa maszyna :mrgreen: Co do wersji przed liftingowej (taką akurat mam E290 Turbodyzel z grudnia 97' - Avantgarde) to tak, rdzaj głównie jak dbasz tak masz, u mnie wyszła delikatna pod atrapą przednią (tam dostaje kamyczkami) a tak nic, ani grama (auto z Marsylii), da się jednak trafić takie co są w zaawansowanej korozji blach ( spód zabezpieczony dobrze). Ponoć po lifcie zabezpieczenie jeszcze poprawili. Ale jeśli się dba, to myślę że nie powinno być problemów. Elektronika...no cóż...mój jak na razie nic takiego nie sygnalizuje, co prawda chce Ciebie informować o wszystkim wielkimi napisami na wyświetlaczu ale awarii elektroniki żadnej. Raczej jeśli występowały to w 2 pierwszych latach produkcji i zostały już usunięte. U mnie nie łączyło jedno podświetlenie tablicy i przez to co jakiścas pokazywał awarie żarówki ale wystarczyło przeczyścić i działa bez problemu. Raz wyskoczyła mi awaria BAS czyli czujnika ABS (spalony bezpiecznik) a tak to nic sięie dzieje. O silnikach się nie wypowiadam bo 00-02 to już CDI, ogólnie bardzo komfortowe auta, i nie palące wcale dużo, mój 2.9 robi ok 1350-1400km na zbiorniku (od max do zapalenia rezerwy), dolewam 1l Mixolu na zbiornik ropy.

[ Dodano: 29 Listopad 2010, 19:37 ]
Aha, pewną niespodziankę może sprawić pilot podczerwieni którym odpalasz auto, jesli się rozładuje w nim bateria to w środku jest klucz awaryjny, otworzysz bagażnik i drzwi kierowcy, jednak nie uruchomisz auta, ale to trwała bestia, ma taką czerwoną diodę która zaświeca się co jakiś czas jak pada bateria, u mnie świeci już 4 dzień i dalej wszystko normalnie (no prawie - jak pada bateria to zmniejsza się zasięg podczerwieni w pilocie)
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

29 Lis 2010, 19:58

Powiem tak, jeden kolega ma od kilku lat e200 kompressor 2001 rok i nic przy nim nie robił przez 60tys. km ale ma rdzę na progach i tylnej klapie, natomiast drugi znajomy ma e290d , przebieg coś koło 0,5mln i nawet z rdzą problemu nie ma i nigdy się nie zepsuł tak żeby stanął i nie mógł jechac, ale ciągle psują się jakieś drobnostki.
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

29 Lis 2010, 21:04

bo zastanawiam sie co wybrac czy w210 , czy audi a4b6 oba wersje benzynowe. da sie jakos te auta porownac?
nicematii
Nowicjusz

29 Lis 2010, 21:11

Bierz Lexusa IS200 ;)
KonradMB
Aktywny

Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

29 Lis 2010, 21:27

Tylko że Lexus to klasa niżej :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

29 Lis 2010, 21:47

nicematii napisał(a):bo zastanawiam sie co wybrac czy w210 , czy audi a4b6 oba wersje benzynowe. da sie jakos te auta porownac?

Prędzej z BMW można porównywać, Audi jest pół klasy za BMW/MB. Natomiast samo A4 to już w ogóle, bo to wielkościowo odpowiednik MB Classe (a technicznie Passata), a nie Eclasse. Ogólnie w210 b. fajna fura, ale trochę obawialbym się korozji.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Lis 2010, 21:52

Jeśli chcesz auto z bardziej sporotwym zacięciem to BMW E39 jak auto bardziej wygodne (co nie znaczy powolne) to W210 :wink: A4 i IS200 to auta niższej klasy, mniejsze itd.
Jogi4x4
Stały forumowicz

30 Lis 2010, 08:30

mercedes wydaje mi sie bardziej elegancki niz bmw, wybierajac miedzy bmw a mercem, wybralbym merca ale wlasnie ta korozja. lexus is200 odpada niepodoba mi sie stylistycznie.
nicematii
Nowicjusz

30 Maj 2011, 08:02

Panowie, a jak jest z tymi silnikami (320 CDi) w niższych przebiegach, ok. 220kkm? Czy te silniki na prawdę są badziewne, czy to kwestia odpowiedniej eksploatacji? Widzicie, mam na oku W210 E 320 CDi, 2002 rok, przebieg wyżej wspomniany, ostatni właściciel bardzo obcykany w temacie mercedesów, powiedzcie warto dziada wciągnąć? :grin:
FatbassSlim
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

30 Maj 2011, 10:13

W210 po FL to fajne autko, duze i wygodne autko, motor 320CDI jak najbardziej jest godny polecenia, on byl tez montowany w S Classe.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

30 Maj 2011, 10:16

Napisz jakim budżetem dysponujesz.
Bo głównie od tego zależy to czy trafisz na awaryjne g..no czy samochód na lata.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Maj 2011, 10:19

Jasiek90,
Mój budżet to do 35000 plnów. Właśnie autko niby jest z pewnych rąk, bo od wieloletniego kumpla, z którym wcześniej robiłem podobne interesy i się nie zawiodłem.
FatbassSlim
Nowicjusz

Miejscowość: z daleka

30 Maj 2011, 10:22

Za 35k zl to jak najbardziej kupisz samochod z ktorego bedziesz zadowolony, a nie zloma skladanego z 2ch innych, tym bardziej ze jak od znajomego, ktory wiesz ze ci g... nie chce wcisnac na sile, jak to bywa w przypadku handlarzy czy komiso-handlarzy.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI