Mercedes w211 e200 CDI 2006 r. Sedan - bardzo rozgrzany tłumik

23 Maj 2021, 18:56

Witam, niedawno kupiłem samochód i drugi raz mi się zdarzyło, że po krótkiej jeździe gdy wjechałem do garażu bardzo śmierdziało jakby spalona gumą. Smród wydobywa się z tylnego lewego koła, hamulce ok nie grzeją się natomiast tłumik był rozgrzany do bardzo wysokiej temperatury. Co może być powodem takiej sytuacji ? Byłem u mechanika sprawdził osłony wszystko niby ok , boje się żeby nie zapaliło mi się coś od tej temperatury. Pozdrawiam
wojtkee92
Nowicjusz

24 Maj 2021, 09:45

Masz tam DPF? jeżeli tak to być może to wina wypalania się filtra bo wtedy układ wydechowy potrafi być bardziej gorący niż normalnie. Nie powinno jednak śmierdzieć spaloną gumą.
wojtkee92 napisał(a):Smród wydobywa się z tylnego lewego koła
Może przypaliłeś gumę ruszając? Zapach taki potrafi się przez jakiś czas utrzymywać na oponie.

Opona o nic nie obciera?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Maj 2021, 10:01

Jest DPF kupiłem go z walniętym termostatem , i tak myślę że może po wymianie dawno się nie wypalal bo nie łapał temperatury i teraz dopiero próbuje wypalać. Mało nim jeżdżę ostatnio ale chyba wezmę pojadę na autostradę i go potrzyman na obrotach dłużej. Może ten smród gumy to z gum które trzymają tłumik ? Nie wiem ale niepokojace bardzo
wojtkee92
Nowicjusz

24 Maj 2021, 10:07

Nie obciera a jazda była bardzo spokojna ..w zimie jak było mokro i mi się to zdarzyło to jeszcze dymek delikatny biały spod nadkola się pojawił. Też myślę że to DPF nigdy wcześniej nie miałem auta z dpfem , mam nadzieję że to normalne ale ten zapach świadczy że coś się dzieje niedobrego tylko ciężko zdiagnozować mi o co chodzi bo gdy jadę do mechanika oczywiście nie ma takiej sytuacji
wojtkee92
Nowicjusz

24 Maj 2021, 10:42

Napisałeś że Mechanik oglądał i nie miał się czego przyczepić więc wygląda na to że powinno być wszystko ok.
wojtkee92 napisał(a):w zimie jak było mokro i mi się to zdarzyło to jeszcze dymek delikatny biały spod nadkola się pojawił
To jest trochę zastanawiające ale zobacz jeszcze czy faktycznie tarcza tylna nie grzeje się za mocno?
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Maj 2021, 12:51

Nie, dotykałem wszytko było zimne , podjadę jeszcze raz powiem że to może od dpfu i żeby sprawdzili co może tak się topić. Bo jak byłem u mechanika nie wziął pod uwagę wypalania DPF dzięki za zainteresowanie
wojtkee92
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Demontaż zderzaka Porsche Cayenne, Poradnik
    Podzielę się wiedzą jak zdemontować zderzak w Porsche Cayenne 2 generacji po lifcie. Narzędzia jakie musimy przygotować to: Kluczy nasadowe 10 Torx 20 lub 25, 30 Klucz do spinek lub płaski śrubokręt Odrazu mówię że ...

25 Maj 2021, 15:25

Tylko sam DPF będzie bliżej przodu, a nie przy tylnym kole niemniej jednak trzeba się przyjrzeć elementom gumowym.
Rokiko
Forumowicz VIP