Mercedes W906 problem z elektryką

29 Paź 2020, 10:57

Witam. Mam problem z moim Mercedesem W906, a mianowicie chodzi o panel obsługi z oświetleniem wewnętrznym znajdujący się nad środkowym pasażerem. Chciałem ostatnio włączyć owo oświetlenie i nie działało pomyślałem, że się żarówki przepaliły, lecz nadal nic więc wyciągnąłem cały ten panel (napięcie na przewodach zasilających było odpowiednie) wyczyściłem i sprawdziłem okazało się, że jest sprawny więc podłączyłem do zasilacza laboratoryjnego i panel świeci. Jeszcze dodam, że napięcie spada niemal do zera przy jakimkolwiek obciążeniu. Rezystancja między przewodami do zasilania panelu jest niemal zerowa a miernik pokazuje przejście. Bezpiecznik zabezpieczający ten obwód znajduje się pod siedzeniem kierowcy (F55/5) pod numerem 19 o wartości 25 amperów i według schematu pod tym bezpiecznikiem jest tylko ten obwód. Po wyciągnięciu bezpiecznika przejście pomiędzy plusem a minusem. Czy jest ktoś, kto zna się w temacie, przerabiał ten problem i jest w stanie mi powiedzieć jaka była u niego przyczyna mam wrażenie, że to niewielkie zwarcie więc w którym miejscu mogła się przetrzeć izolacja przewodu?
Nikos323
Obserwowany

Zdjęcia: 1

30 Paź 2020, 08:40

To jest panel który ma w sobie oświetlenie które nie działa czy steruje zewnętrznym oświetleniem?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Paź 2020, 13:29

Jest to panel na którym znajduje się oświetlenie wewnętrzne jednak sam panel jest w pełni sprawny.
Nikos323
Obserwowany

Zdjęcia: 1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...
    Dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu?
    Zainwestowanie w tuning samochodu może mieć wiele korzyści i może być ciekawym doświadczeniem dla miłośników motoryzacji. Poniżej przedstawiam kilka argumentów, dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu: ...