Mercedesowki hamulec postojowy ,czyli co i jak !?

09 Lut 2011, 22:58

Witam ,przeszukałem trochę stron ale nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Chodzi mi o wyjaśnienie metody działania tego hamulca postojowego (mercedesowskiego) w pedale. Jak to wygląda w praktyce ,przy ruszaniu ze wzniesień czy zwyklej potrzebie "zaciagniecia recznego" podczas jazdy. Poprostu nie potrafię tego sobie wyobrazić.

Przytoczmy prosty przykład:

Jedziemy autem ze "standardowym" ręcznym ,wjeżdżamy na wzniesienie i łapie nas na nim korek. Wciskamy sprzęgiełko ,hamulec i po chwili zaciągamy ręczny ... i czekamy.

A teraz jak wyobrażam sobie taką sytuacje w Mercedesie ...

Jedziemy ,wjeżdżamy na wzniesienie i łapie nas na nim korek. Wciskamy sprzęgiełko ,hamulec i ... właśnie co dalej ?
hejhoiTu
Nowicjusz

Miejscowość: slaskie

10 Lut 2011, 19:46

Ale hamulec "ręczny" w Mercedesie jest w innym pedale niż "nożny".
Zdjęcie
ITpro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

10 Lut 2011, 20:18

:grin: Tak jest,piękna sprawa ,zaciągasz nogą a zwalniasz go ręką.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Lut 2011, 23:14

No wiem ,że wygląda to tak ,żę zaciąga sie go nogą a zwlania ręka. Tylko nie moge zrozumieć jak go "zaciągnąć". Powrócmy do sytuacji wzniesienia .. lewa noga na sprzęgle ,prawa na hamulcu nożnym tak ? tak ... no i jak teraz wcisnąć ten trzeci pedał skoro on jest po lewej stronie ,czyli trzeba puścić sprzęgiełko co w aucie na biegu wiadomo czym sie skonczy ;D
hejhoiTu
Nowicjusz

Miejscowość: slaskie

11 Lut 2011, 00:31

hejhoiTu napisał(a):czyli trzeba puścić sprzęgiełko

A wcześniej wyrzucic na LUZ trzymając samochód na hamulcu noznym...Mozna tak zrobić... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Lut 2011, 08:59

Nie każdy model Mercedesa ma ręczny hamulec zaciągany nogą,190-tka np. ma normalny.Stojąc pod górkę,wciskasz hamulec ręczny lewą nogą,gdyż przecież prawą masz już na pedale hamulca nożnego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...