Merceses GL320 CDI opinie?

31 Sty 2008, 15:05

Witam chciałem wypytać sie o ten model , ponieważ zastanawiam jeździłem tym samochodem i wiem jaki jest komfort , spalanie itp.Ale jak z awaryjnością tego samochodu?? Troszkę przeraża mnie automatyczna skrzynia biegów.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

31 Sty 2008, 22:47

Dlaczego przeraża Cię automatyczna skrzynia biegów? Teraz w większości nowych Mercedesów montowany jest automat, bo to wygoda i komfort, w połączeniu z mocnym, dużym silnikiem-rewelacja. Jeśli chodzi o awaryjność...jeśli chcesz kupić nowe auto to masz gwarancje...więc chyba nie ma co się przejmować:)
Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Lut 2008, 16:28

Interesuje mnie ten model dokładnie i to ogłoszenie już od dawna myślałem czy nie kupić czegoś takiego w USA , ale podobno nie am sie gwarancji.Samochód ogólnie ładny , z wyglądu, szef ma takiego od niedawna , ale nie rozmawiałem z nim o awaryjności. Za to jeździłem poezja, zwłaszcza na długich trasach najprawdopodobniej na takich będę go używał. Nie oglądałem tego z ogloszenia ale wygląda ładnie i jak jest faktycznie nowy to problemów jeśli chodzi o bezwypadkowość nie będzie.
Silnik 320CDI mi najbardziej odpowiada.

[link do aukcja.onet.pl wygasł]

Gwarancja , gwarancja ale jak samochód więcej stoi w serwisie niz nim jeździsz to cię rozrywa.Jak to mam teraz z Patrolem , pomimo ,że nowy to psuje się na potęgę, wymieniłem już komputer pokładowy( jakiś błąd), mechanizm kluczyka. skrzynia coś tez nie teges , a samochód ma dopiero dwa tygodnie!!!
Nie wiem czy mam gwarancje czy nie , bo tylko na tego mnie stać ( jest sprowadzany), albo sam sprowadzę ze Stanów. Gwarancja chyba obejmuje modele europejskie. zastanawiam się , czy faktycznie jest to bezawaryjne bo po niewypale z Nissanem mam dość. Za coś takiego w salonie trzeba dać więcej o 70-80tys. więcej a to nawet jak dla mnie jest ogromna suma pieniędzy i na pewno nie kupie w salonie w grę wchodzą te dwie możliwości. dlatego myślę czy warto.Szukam czegoś w taki rozmiarze ( SUV) i chce żeby było bezawaryjne. no to co zastanawiać się nad GLem czy szukać czegoś innego?? nie wiem jest jakaś strona ,żeby sprawdzić bezawaryjność danego modelu???
Łukasz789
Aktywny

02 Lut 2008, 15:05

Chyba nie będziesz miał gwarancji .A co do samochodu widziałem ten samochód w USA i wygląda kolos , podobno świetnie trzyma sie drogi ,żłobie paliwo jak koń itp. Ale o awaryjności nie słyszałem. Nie wiem czy ten samochód pasuje na polskie realia. on produkowany jest w Stanach i tam mi on pasuje a nie na Polskę, gdzie ani w połowie go nie wykorzystasz.Zastanów sie nad czymś innym bo ja ci tego samochodu nie polecę.
astro007
Aktywny

02 Lut 2008, 20:36

Ma ktoś jakieś linki do stron , forum gdzie wypowiadają się właściciele takiego samochodu tylko żeby było więcej niż 1 wypowiedź.
astro007
Aktywny

02 Lut 2008, 23:32

Kolega wspomniał, że dużo pali...właśnie nie...silniki CDi są oszczędne, moc 224 KM to już coś, chociaż przy wadze samochodu...moim zdaniem spalanie nie będzie duże, to oszczędne i mocne silniki, ważne jest, aby lać dobre paliwo i z silnikiem nie ma raczej problemu, martwiłbym się o elektronikę, kolego zobacz tu:
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Sorry za link, ale tu masz cały opis i opinie użytkowników. To powinno pomóc. Pozdrawiam[/code]
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy samochody hybrydowe boją się mrozu?
    Brytyjska Toyota przez 24 godziny mroziła crossovera Toyota C-HR Hybrid w temperaturze -20 stopni, systematycznie polewając go wodą. W efekcie samochód pokrył się grubą warstwą lodu. Mimo to hybrydowy crossover bez ...

02 Lut 2008, 23:43

No właśnie byłem i jeden silnik benzynowy i w sumie tylko jeden z silnikiem 3,2CDI
Łukasz789
Aktywny

04 Lut 2008, 00:31

A wiesz co możesz jeszcze zrobić? Zadzwoń do jakiegoś serwisu Mercedesa i zapytaj jak z awaryjnością, co się najczęściej psuje itd. Ja tak zrobiłem jak mój tato kupił e-klasę, mówili o elektronice i potwierdziło się.
Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

20 Maj 2008, 23:29

Ja jestem w trakcie zakupu SUV'a. Na początku chciałem kupić Mercedesa ML z USA - i tu pojawił się mały problem. ML na Europę i na Stany się różnią. Jak Ci akurat pójdzie ta "różna" część to musisz z USA sprowadzać (dodatkowe koszty + czas). Co do spalania to 320 CDi pali ok 12l/100km w mieście. Samochód komfortowy ale awaryjny. Od "dealerów" (tych sprowadzających) dowiedziałem się, że M-klasa jest awaryjna (elektronika i czasami "coś" przy silniku). Ja się chyba ( bo w 80%) zdecydowałem na BMW X5 3.0 sd (286KM a pali w mieście 10,2l/100km). A do tego najlepszy silnik w swojej klasie. Jeździłem takim i powiem, że bardzo żwawy. Wszystko rzecz gustu i jak będziesz "traktował" to auto. Ja potrzebuję auta i na budowy i na wyjazdy dalej. A przy częstym wsiadaniu i wysiadaniu SUV się spisuje. Wszystko to rzecz gustu :). Pozdrawiam i życzę udanego wyboru
Bartszop
Nowicjusz

22 Maj 2008, 08:04

z tego co wiem to przy sprowadzaniu auta z usa o gwarancji mozesz zapomniec
cayman9
Początkujący

06 Wrz 2009, 11:05

Łukasz789 napisał(a):Interesuje mnie ten model dokładnie i to ogłoszenie już od dawna myślałem czy nie kupić czegoś takiego w USA , ale podobno nie am sie gwarancji.Samochód ogólnie ładny , z wyglądu, szef ma takiego od niedawna , ale nie rozmawiałem z nim o awaryjności. Za to jeździłem poezja, zwłaszcza na długich trasach najprawdopodobniej na takich będę go używał. Nie oglądałem tego z ogloszenia ale wygląda ładnie i jak jest faktycznie nowy to problemów jeśli chodzi o bezwypadkowość nie będzie.
Silnik 320CDI mi najbardziej odpowiada.

[link do aukcja.onet.pl wygasł]

Gwarancja , gwarancja ale jak samochód więcej stoi w serwisie niz nim jeździsz to cię rozrywa.Jak to mam teraz z Patrolem , pomimo ,że nowy to psuje się na potęgę, wymieniłem już komputer pokładowy( jakiś błąd), mechanizm kluczyka. skrzynia coś tez nie teges , a samochód ma dopiero dwa tygodnie!!!
Nie wiem czy mam gwarancje czy nie , bo tylko na tego mnie stać ( jest sprowadzany), albo sam sprowadzę ze Stanów. Gwarancja chyba obejmuje modele europejskie. zastanawiam się , czy faktycznie jest to bezawaryjne bo po niewypale z Nissanem mam dość. Za coś takiego w salonie trzeba dać więcej o 70-80tys. więcej a to nawet jak dla mnie jest ogromna suma pieniędzy i na pewno nie kupie w salonie w grę wchodzą te dwie możliwości. dlatego myślę czy warto.Szukam czegoś w taki rozmiarze ( SUV) i chce żeby było bezawaryjne. no to co zastanawiać się nad GLem czy szukać czegoś innego?? nie wiem jest jakaś strona ,żeby sprawdzić bezawaryjność danego modelu???

Witam Ciebie ja już miałem Mercedsa GL 320 cdi i powiem tak auto wszytko OK lecz jest za mały silnik do tego auta , Mercedes GL najlepsze rozwiazanie to silnik 450 benzyna to jest TO !!! teraz takim jeżdzę i mogę powiedziedz ze to jest odpowiedni silnik do tej masy auta . Napewno zastanawiasz sie ze to za duza pojemnosc a to mylne myslenie .
Ponieważ GL 320 cdi spala do 15 l na 100km cykl mieszany a Mercedes GL 450 spala 16l na 100 km też cykl mieszany a więc przy cenach oleju napędowego i benzyny to są porównywalne koszty a przyjemność z korzystania jest o niebo lepsza.
Biorąc też pod uwagę ze w USA kupisz to auto Mercedes GL 450 o wiele taniej !Wracając że chcesz sam sprowadzić to auto z USA to nie proponuję jeżeli nie robiłeś tego wcześnie , ja sciągnełem auto przez pośrednika firmę wertrans.com z Mławy i byłem bardzo zadowolony. Tak więc proponuję tylko ten silnik do tego auta , diesel w tym aucie to poraszka chyba że 420 cdi .
Prawnik67
prawnik67
Nowicjusz

Miejscowość: Warszwaw