Metaliczne nierytmiczne stuki silnika 1.9jtd 16v alfa147

05 Mar 2017, 14:59

Witam.
Od dłuższego czasu (jak nie od samego kupna) z silnika wydobywa się u mnie nierytmiczne metaliczne "cykanie silnika". Najbardziej słyszalne było w trakcie mrozów odrazu po odpaleniu. Łożysko alternatora wykluczyłem, nie mogę jednoznacznie zdiagnozować gdzie cyka ( siedziałem nawet w kanale z stetoskopem... )... Mniej więcej z okolic przodu silnika... W dzisiejszy ciepły dzień jest znacznie ciszej, zgrzytanie słychać dosyć wyraźnie w środku kabiny przy otwartych drzwiach, mam nadzieje, że na filmiku słychać:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tutaj jeszcze filmik z zewnątrz po odpaleniu auta przy -6 stopniach: ( po rozgrzaniu silnika jest cichsze)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dodam, że po wciśnięciu sprzęgła nie ma różnicy, wystarczy że leciutko trzymam na gazie i cykania nie słychać, w trakcie gaszenia silnika rówież cyka.

I teraz nie wiem czy te silniki tak mają? Czy może ktoś tak miał i usunął usterkę? Autem zrobiłem od kupna ok 13tys km, dziennie robie ok 100km i jest mi ono codziennie potrzebne, nie mam kiedy go odstawić do mechanika, fajnie by było usłyszeć, że one tak mają i mogę śmiało jeździć, ale czekam na opinie.
luki041
Nowicjusz

Auto: focus II lift/bravo

05 Mar 2017, 18:12

Na próbę zdjął bym pasek od osprzętu. Sprawdź koło pasowe czy nie ma luzu. Najczęstsze przyczyny to:
Koło pasowe
Napinacz paska
Rozrząd.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Mar 2017, 21:54

Kao napisał(a):Na próbę zdjął bym pasek od osprzętu. Sprawdź koło pasowe czy nie ma luzu. Najczęstsze przyczyny to:
Koło pasowe
Napinacz paska
Rozrząd.

Ok dzięki za typy, ale czy wtedy nie cykałoby nie zależnie od obrotów nie tylko na biegu jałowym i podczas schodzenia z obrotów? I czy nie cykałoby cały czas? U mnie raz cyka szybciej raz wolniej, raz w ogóle :\
luki041
Nowicjusz

Auto: focus II lift/bravo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...