Mętlik w głowie - auto do 13 000

21 Maj 2019, 23:11

Witajcie!

Im dłużej wczytuję się i im więcej oglądam filmów dot. danych samochodów tym w większe zakłopotanie wpadam przy wyborze auta.

Mój budżet to tak do 13000 max ze wszystkim (+/- 1500zł). Im niższa cena tym lepiej.
Samochód dla singla, przeznaczony do jazdy w 80% miejskiej. Zdecydowanie kompakt. Manualna skrzynia biegów. Reprezentacyjno/sportowy wygląd. Zależy mi równie mocno przede na nieawaryjności części nieeksploatacyjnych oraz jak najniższych kosztów utrzymania - do 30zł/100km. Chciałbym też dodać, aby samochód posłużył mi te 4-6 lat.

Czy w takich pieniądzach w ogóle warto patrzeć na rzecz, na pierwszy rzut oka - oczywistą - czyli przebieg? Czy to wszystko i tak nie jest kręcone? Czy tak naprawdę przebieg w samochodach 12-13 letnich i więcej ma tak naprawdę jakieś znaczenie? Większość rzeczy jest ustawicznie wymieniania. Które elementy są niewymienialne i są w aucie od samego zarania i maja bezpośredni wpływ na stan i osiagi pojazdu? Najpewniej wiele elementów silnika o ile nie on sam - cały?
Wybaczcie, wciąż uważam się za zielonego ludka w kwestii motoryzacji.

Bardzo proszę, rzucajcie propozycje modeli, bardzo dokładnie je przebadam, poczytam, pooglądam.
Z uwagi na moją chęć do posiadania auta o niskich kosztach utrzymania, prosiłbym Was, aby w propozycjach znalazły się też auta, których silniki dobrze współpracują z instalacją LPG.

Focus 2, Astra H, Audi A3, Ibiza 3, Mazda 3, Peugot 207, Corolla e12?
fcbcule
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Maj 2019, 21:55

A może seat leon I, np: 1.8(125km)
Wazu
Obserwowany

27 Maj 2019, 08:14

Ze względów blacharskich na pewno odrzuciłbym mazdę bo to jakaś porażka.
Reszta są oki, kwestia znalezienia tego co najlepsze. W Toyocie trzeba tez zwracać uwagę na korozję. Na pewno młodsze znajdziesz peżoty niż Audiki. Przy francuzach wystrzegaj sie auta sprowadzonych z francji no chyba ze masz kogoś pewnego.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Maj 2019, 12:31

Kao napisał(a):Przy francuzach wystrzegaj sie auta sprowadzonych z francji no chyba ze masz kogoś pewnego.

Ale Ty myślisz że z innych krajów będą po serwisiku? Tak naprawdę główna różnica jest w stopniu ulepienia i zasyfienia. A biorąc pod uwagę że często we Francji jeżdżą auta w innym klimacie to w jednym miejscu będzie lepiej a w innym gorzej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Maj 2019, 13:01

szybki napisał(a):Ale Ty myślisz że z innych krajów będą po serwisiku?
ale oczywiście chociażby u Niemca bardziej dbam się o serwis, przynajmniej jest w dużej większości robione jest na czas a tu w dużej większości mają w d...
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...