Miasto - nówka do 55 tysięcy

21 Maj 2009, 19:38

Witam serdecznie forumowiczów!
Nie zaglebiajac sie w zbedne filozofie od razu przejde do rzeczy - poszukuje nowego, miejskiego samochodu w pulapie cenowym do 55 tysiecy. obecnie jestem na etapie wertowania stosow folderow, jednak gaszcz ten bywa gaszczem nie do przebrniecia. wychwycilem sposrod niego kilka interesujacych mnie modeli - byc moze bedziecie tak mili i rzucicie na nie okiem, a jakies cenne sugestie pomoga mi w podjeciu decyzji :)

jak wspomnialem srodowiskiem samochodu bedzie miasto (Warszawa).
rocznie robie okolo 14 tys km, zatem rozgladam sie za jednostka benzynowa.

jesli chodzi o moje typy...

1. KIA Ceed - 1.4/109 KM. nie jezdzilem nia jeszcze, ale na papierze silnik wyglada na zgrabny. fajna gwarancja, madrze prowadzona polityka cenowa, opcje w przystepnej cenie.

2. Hyundai i20 - nowosc na naszym rynku, za niecale 55 tysiecy pokusic sie mozna o topowa wersje style w benzynie, 1.4 / 100km, automatyczna klima, 6 poduszek, radio, dwukolorowe wnetrze - generalnie wszystko czego potrzeba. jako ze hyundai jest nowoscia, nie wiem co o nim sadzic. jego poprzednik getz zbieral w wiekszosci pochlebne opinie. sadze, ze i20 musze sie blizej przyjrzec.

3. Nowa Fiesta - fajny design, lecz 2 potezne minusy - bebnowe hamulce z tylu i koniecznosc oczekiwania na zamowiony model nawet do konca roku :/

4. Fiat Bravo - piekny kompakt, aczkolwiek mam obawy, czy silnik 1.4 / 90 km radzi sobie z masa pojazdu. jak mowie, nie mialem jeszcze czasu na odbycie ajzd probnych. auto nie na takim wypasie jak i20, trzebaby dolozyc pare zlotych do opcji, ale raza mnie np tylne szyby na korbki w kompakcie za blisko 54 zlotych. wiem, ze i20 jest o klase nizszym autem. mysle jednak, ze na dobra cene i wyposazenie wzgledem bravo moznaby dogadac sie ze sprzedawca - w czasach recesji sa ponoc chetniejsi do rozmow niz wczesniej :)

to takie 4 moje typy. bede wdzieczny za jakies uwagi, jakies sugestie :) szczegolnie jesli ktos mial do czynienia z nowym bravo w wersji 1.4. i20 przy masie 1035kg generuje 100km, zatem o jego dynamike jestem spokojny, acz z drugiej strony wykladajac taka kwote ciagnie czlowieka do jakiegos ladnego kompakcika vel bravo :D
Areolit
Nowicjusz

Miejscowość: W-Wa

21 Maj 2009, 20:32

Nie polecam Bravo mój znajomy kupił sobie nówke z salony własnie z silnikiem 1,4 i przy 4 osobach pod lekką górke już sobie auto nie radzi, zero przyśpieszenia naprawde muł niesamowity. Co do innych rzeczy bardzo słaba widocznośc w tylnej szybie i za bardzo rozbudowane słupki przy przedniej szybie barzo ograniczają widoczność:D. Ogólnie mnie sie tym autem źle jeździło
sibi26
Początkujący

21 Maj 2009, 20:42

dzieki za sugestie. co do widocznosci zgodze sie w 100 % (siedzialem w bravo w salonie i bez czujnikow z tylu daleko sie wg mnie nie zajedzie). opinia co do silnika cenna, bo jak mowie nie bylo mi dane sie nim przejechac. generalnie auto dla mnie to auto dla 2 osob. robie takie wstepne forumowe rozeznanie bo i tak straszny ze mnie niedowiarek - sam musze sie przejechac :D
Areolit
Nowicjusz

22 Maj 2009, 13:24

Do twoich propozycji według mbnie pasuje jeszcze:

Citroen C3 Picasso - (chyba, że nie ufasz francuzą) futurystyczna stylistyka, również nowowść na rynku.

Seat Ibiza - również nowość. Fajne poręczne autko, byłem, oglądałembardzo fajnie się siedzi, wygodnie, ale to są tylko moje odczucia.
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

22 Maj 2009, 16:58

jesli chodzi o c3 picasso, to moim osobistym odczuciem jest zbyt futurystyczny, zatem skreslam go z listy.

co do ibizy . . .
zastanawialem sie nad nia, nie bylem jeszcze w seacie, ale z pobieznych, internetowych analiz cennikowych, jej opcje bija portfel i to dosyc mocno, klimatyzacja za blisko 4 tysiace zlotych to juz lekkie przegiecie w druga strone :/ aczkolwiek jak znamy zycie, mozna sie trzymac maksymy - kupil nie kupil, potargowac warto ;] z ibizy wchodzilbym zapewne 1.4 85 km benzyna - czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym silnikiem ? miasto ok, ale jak wyglada to na trasie ?
Areolit
Nowicjusz

22 Maj 2009, 20:38

miasto - nówka do 55 tysięcy

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Moc maksymalna: 78 KM przy 6000 obr./min.
Maksymalny moment obrotowy: 120 Nm przy 4750 obr./min.

Prędkość maksymalna - 165 km/h
Przyśpieszenie - 12.3s do 100km/h

Zużycie paliwa:
Cykl mieszany - 5.9l/100km
Cykl miejski - 7.7l/100km
Cykl pozamiejski - 4.8l/100km

Masa własna - 1080 kg
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak warsztaty w Polsce zamawiają części?
    Mimo, iż rośnie liczba warsztatów z dostępem do szerokopasmowego Internetu oraz tych wyposażających swoich pracowników w urządzenia mobilne, wykorzystanie globalnej sieci do celów biznesowych jest niewielkie. ...

23 Maj 2009, 14:26

A może Opel Astra III lub Corsa? Cennikowo drogo ale dają duże rabaty dodatkowo promocyjny kredyt i ubezpieczenie.
mmdddd
Nowicjusz

23 Maj 2009, 23:26

ja bym ci polecił Kie, ładne, udane autko, zbiera bardzo dużo dobrych opinii i nagród od pism motoryzacyjnych, do tego naprawde tanie, niecałe 45tys, za kompakta z 109 konnym silnikiem i dobrym wyposażeniem to naprawde dobra propozycja :grin: i zostaje jeszcze ponad 10tys na opcje, a standardzie ma już 6 poduch, pełną elektrykr, klimatronik, CD, a za te piniądze z tym silnikiem kupisz nawet najbogatszą wersje, która ma już praktycznie wszystko oprócz ESP, skóry i czujnika parkowania, ale teraz się można potargować żeby to dorzucili w cenie :grin: albo możesz tez kupić słabszą wersje Optium nie wiele gorzej wyposażoną z silnikiem 1.6, ja bym brał cee'da :wink:
A z innych propozycji to może Kia Soul, fajnie wygląda a mechanicznie to jest praktycznie cee'd :wink:
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska