Micra, Yaris czy Pegeout 206?

08 Kwi 2012, 16:57

Witam. Chciałabym kupić 5drzwiowe auto za ok.15tys. - rocznik 2004-2006.
Pod uwagę brałam przede wszystkim Nissana Micre. Podoba mi się kształt, kolor czerwony, poza "tyłem", który niezbyt mnie przekonuje.Potem spodobała mi się Toyota Yaris, ostatnio dość fajny wydaje się być Pegeout 206. Nie spieszę się, nie muszę kupić już...
Nie mam się kogo doradzić. Ja się nie znam, na "mężczyznach" w rodzinie nie mogę polegać. W komisach kręcą jak na karuzeli, więc nawet się tam nie wybieram. Osoby, które sprowadzają w mojej okolicy nie mają najlepszej opinii, a w ogóle nie wiem czy to się opłaca. Przeglądam samochody w internecie, też raczej komisy, a nawet jak prywatna osoba, ciężko trafić na kolor, który z racji płci ma duże znaczenie :oops: Nie wiem sama co robić. Auto, którym jeżdzę sypie się, ale pewnie nie trafię na nic co pali jak teraz 5l., co z obecnymi cenami paliw może przyprawić o zawrót głowy. Może ktoś z Was ma jedno z tych aut i może coś o nich powiedzieć. Najważniejsze, żeby mało palił, części nie były zbyt drogie, no i takie tam... :)
Pozdrawiam świątecznie :)
tulipan1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

08 Kwi 2012, 20:06

Witam,
Z powyżej wymienionych zastanawiałbym się nad toyotką i micrą ,,, Powiem coś na temat Tyotki gdyż takową posiadam .( Toyota Yaris 1.0 5d 2005r). dla mnie , jest to bardzo udana konstrukcja . Ma najechane jak narazie 95 tysięcy , w tym u mnie ponad 50 w warunkach typowo wiejskich . Auto dobrze się trzyma drogi i jest dość tolerancyjne jak na takie gabaryty . Wzmocnienia pod samochodzem dodatkowo usztywniają cała bryłę. Spalanie , w warunkach mieszanych 6,5 ... przy ekonomii spokojnie mozna zejsc do 5,5( gdy jezdiz moja mama własnie tyle pali ;p ) . Do tego autka polecałbym jednak silnik 1.3... Bedzie on tepszy czy to pod aspektem spalanai , czy też dynamiki . W Yariskach wystepują jeszcze silniki 1,4 D4D . Dosyć ekonomiczne auta.(znajomy ma taką , Żona mu nie pozwala sprzedać gdyż pali max do 5 l ;p
kris1991
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 8-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Rav4/Skoda Roomster
Silnik: 2.0 VVTI/1.9 TDI

10 Kwi 2012, 23:24

a ja jednak będę obstawał przy Peugeot 206.

mam bardzo wielu znajomych który jeżdżą 206tkami... chwalą chwalą i jeszcze raz chwalą!
Oczywiście to auto jak każde wymaga serwisowania, a narzekają Ci co zapominają o staropolskim przysłowiu :jak dbasz tak masz"
Pzdr from ŁDZ,
Basiu
ArcherPAF
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: P 107 RC
Silnik: 1.0 +
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Kwi 2012, 14:14

Polecam Yariske oraz peugota obie udane konstrukcje chociaż jakbym miał dla siebie brać brałbym yariske. Może zwróć też uwagę na cytryne c3 ;)
Mattie1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 05 2010

14 Kwi 2012, 20:21

Bierz Peugota najlepszy z tej trójki, jak byś się zdecydował na Yariske to nie bierz tego 1.0, szybciej koniem dojedziesz bo ona nie chodzi lepiej od starego ciągnika :) Pozdro.
Gordu
Nowicjusz

15 Kwi 2012, 19:37

nie polecam yarisa a na pewno z silnikiem 1.0 przykry jest ten licznik na środku drażniące ,wyprzedzanie powyżej 110km/h to igranie z życiem moim zdaniem to stalowy muł,mój tata miał takiego od nowości i od przebiegu 160 000km to auto dużo czasu spędzało u mechanika .Spalanie to mała pociecha długa trasa prędkość 100km/h to napewno nie mniej jak 5na sto w mieście gdzie się dużo stoi to napewno 8 na sto delikatnie do 10 na ostro.Dość niedawno temu w pracy jeździłem 206 1.1 według mojej opini lepsze auto wiele bardziej bezawaryjne poza zawieszeniem ale to tanio się naprawia i jest o wiele bardziej wygodne i mniej męczące od yarisa spalanie podobne z tym że 206 pali ciut mniej w trasie .Ja bym się nie zastanawiał szukałbym bym 206,a na ogledziny autka wziąłbym jakiegoś dobrego mechanika może trochę to kosztuje ale raczej na pewno się nie kupi jakiegoś pierwszego lepszego złomu który ładnie wygląda
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rozgrzany asfalt może być niebezpieczny!
    Letnie upały są nie tylko uciążliwe dla kierowców z powodu wysokich temperatur w kabinie, nagrzewających się plastików oraz towarzyszącego uczucia rozdrażnienia i zmęczenia, ale także ze względu na stan nawierzchni, ...

19 Kwi 2012, 19:46

no to fajnie że nie tylko ja uważam że 206 jest w tej grupie faworytem!

Sam możesz też poczytać:
http://www.peugeotblog.pl/index.php/uzy ... tudenta-ii
Pzdr from ŁDZ,
Basiu
ArcherPAF
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 18 11 2006
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: P 107 RC
Silnik: 1.0 +