REKLAMA
Przez rok czasu poruszałem się po mieście oplem astra twintop jednak doszedłem do wniosku, że o ile samo autko bardzo fajne to warunki pogodowe panujące w naszym kraju nie pozwalają się nim wystarczająco nacieszyć, stąd też zdecydowałem się na zmianę. Samochód posiadałem w wersji diesla (wiem, że nie nadają się do miasta) i dlatego szukam teraz benzyny, ponieważ doszedłem do wniosku, że będzie to jednak praktyczniejsze rozwiązanie dla mnie ze względu na to gdzie się poruszam (95% miasto 5%po za maistem).
To co dla mnie jest ważne podczas zakupu to:
- spalanie (obecny palił ~~9litrów i tyle jestem w stanie znieść) dlatego chciałbym aby nowy palił podobnie, jeżeli będzie mniej to fajnie, jezeli litr czy dwa więcej to zniosę ale nie chcę wyników w okolicy 15.
- najważniejsza jest dla mnie wygoda i komfort jazdy stąd też celuję w sedana lub minivana/crossovera/suva (wiem, że nie jest to najlepszy wybór do miasta ale takie samochody mi się podobają i w tej kwestii rozsądek odchodzi na bok)
- auto musi spełniać normy euro 5 (mieszkam w Krakowie i za kilka lat ma wejść ograniczenie co do tego dlatego myślę o zakupie pod kątem przyszłości)
Wstępnie myślałem nad:
mitsubishi lancer 1.8 w sedanie
mondeo mk4 w sedanie
peugeot 3008 (wiem, że silniki benzynowe są tragiczne ale po prostu ciągnie mnie do tego auta)
nissan qashqai 1.6
Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne propozycje