Miejska benzyna do 25 tys.

04 Kwi 2023, 09:07

Przez rok czasu poruszałem się po mieście oplem astra twintop jednak doszedłem do wniosku, że o ile samo autko bardzo fajne to warunki pogodowe panujące w naszym kraju nie pozwalają się nim wystarczająco nacieszyć, stąd też zdecydowałem się na zmianę. Samochód posiadałem w wersji diesla (wiem, że nie nadają się do miasta) i dlatego szukam teraz benzyny, ponieważ doszedłem do wniosku, że będzie to jednak praktyczniejsze rozwiązanie dla mnie ze względu na to gdzie się poruszam (95% miasto 5%po za maistem).

To co dla mnie jest ważne podczas zakupu to:
- spalanie (obecny palił ~~9litrów i tyle jestem w stanie znieść) dlatego chciałbym aby nowy palił podobnie, jeżeli będzie mniej to fajnie, jezeli litr czy dwa więcej to zniosę ale nie chcę wyników w okolicy 15.
- najważniejsza jest dla mnie wygoda i komfort jazdy stąd też celuję w sedana lub minivana/crossovera/suva (wiem, że nie jest to najlepszy wybór do miasta ale takie samochody mi się podobają i w tej kwestii rozsądek odchodzi na bok)
- auto musi spełniać normy euro 5 (mieszkam w Krakowie i za kilka lat ma wejść ograniczenie co do tego dlatego myślę o zakupie pod kątem przyszłości)

Wstępnie myślałem nad:
mitsubishi lancer 1.8 w sedanie
mondeo mk4 w sedanie
peugeot 3008 (wiem, że silniki benzynowe są tragiczne ale po prostu ciągnie mnie do tego auta)
nissan qashqai 1.6

Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne propozycje
funkyfatman
Nowicjusz

04 Kwi 2023, 13:01

Mondeo jako miejska benzyna? Dobre.
Lancer niby ok.

Pełgot i Qashqai odpuść.

Ceed/i30/Bravo/Civic/Focus
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Kwi 2023, 13:43

Z tych co podałeś żaden mnie interesuje, ponieważ tak jak wspomniałem w poście nie biorę pod uwagę ani kompaktów ani aut miejskich (chyba, że samochody te występują w wersjach nadwozia, o których pisałem w poście). Zdaję sobie sprawę z tego, że sedan czy crossover/suv/minivan nie są najlepszym rozwiązaniem do miasta ale akurat do takich aut mam słabość i próbuję połączyć przyjemne z pożytecznym.
funkyfatman
Nowicjusz

04 Kwi 2023, 14:12

Lancer to kompakt. Ogólnie to ciekawy przypadek, 1.8 jeździ prawie tak jak 1.6 (znikoma różnica) a pali 20-30% więcej. Postawiłbym na Lancera 1,6 117km albo qasqaia. Mondeo w mieście to nie jest dobry pomysł
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...