Miejski samochód do 6000zł

24 Sty 2008, 20:17

Po pierwsze jestem tu nowy, więc witam Wszystkich serdecznie.
Mam zamiar kupić samochód do 6000 zł.
Prawo jazdy mam od 2002. Do tej pory posiadałem 2 maluchy i opla corsę 1,4 z 1991 r. Problem polega na tym, że te auta nie były zarejestrowane na mnie.
Obecnie poszukuje małego auta z małym silnikiem(auto musi być już na mnie, więc chodzi o koszty OC) w kwocie do 6000 zł.
Zależmy mi na tym, aby auto nie było zbyt stare, to znaczy żeby nie miało 15 lat i żeby nie było za bardzo zajechane- nie znam się na mechanice pojazdów, dlatego chciałbym kupić auto do którego będę lał benzynę, wymieniał części eksploatacyjne i jeździł... bez awarii :)
Pozostaje pytanie co wybrać?
Wiem, że pewnie większość będzie polecała Golfa III, ale z tego co wiem to bardzo trudno dostać egzemplarz w dobrym stanie.
Osobiście zastanawiam się na Matizem(do 6000 zł może być trudno... ale może poczekam z miesiąc, dwa i dorobię trochę), ponieważ mogę dostać w miarę dobre, młode autko- często od pierwszego właściciela.
Proszę o porady i propozycje.
Pozdrawiam.
qba84
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

24 Sty 2008, 20:41

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Suzuki dosyc niezawodne autko, silnik 1,0 wiec z ubiezpieczniem nie bedzie problemów. 1994r. cena 3900zł. Bedziesz mial 2000 na jakies czesci eksploatacyjne. To moja propozycja.. ;)
FSOManiak
Początkujący

Miejscowość: Podlasie

25 Sty 2008, 09:59

Dzięki za odpowiedź.
Swift jakoś mnie nie przekonuje.
Wczoraj przeglądając internet natrafiłem na hyundai accent ( z tym, że silnik 1,3.... ). Co sądzicie o accentcie, wersja 3-dzwiowa prezentuje się całkiem, całkiem i można dostać rocznik 96, 97 za całkiem małe pieniądze. Mój znajomy ma stare Pony i ma na liczniku ponad 270000 i auto nadal jeździ..., dlatego coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad accentem.
qba84
Nowicjusz

25 Sty 2008, 10:54

Witam !!
Ja polecam Toyotę Starlet, ponieważ jest ładna, dynamiczna, tania i niezawodna (jak każda Toyota :) )

Oferty sprzedaży

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Informacje

http://www.toyotaclub.hg.pl/modele.htm - należy wybrać pozycję "Starlet" po lewej stronie, u góry

http://www.toyotaclub.hg.pl/test-1.htm - należy wybrać pozycję numer "5"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Toyota_Starlet
rafalp1
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Sty 2008, 12:13

Muszę przyznać, że Starlet robi dobre wrażenie, jak na ten typ auta. W silniku 1.3 10 sekund do setki? Super. Zagazować taki silnik i jeździć za małe pieniądze.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2008, 21:16

Mój kolega ma takiego starleta tylko z 1998 roku,fajne autko za małe pieniadze,i ten silnik 1,3 jest do niego w sam raz :wink:
passek b5
Początkujący

25 Sty 2008, 22:10

Może któraś z tych ofert Cię zaciekawi mam taką nadzieję
Zbyszek
Początkujący

Miejscowość: Wałbrzych

26 Sty 2008, 16:12

Dzięki wszystkim za rady :)
Starlet trochę za stary.... szukam czegoś młodszego.
Przeglądając neta postanowiłem, że będę szukał któregoś z trzech poniższych aut:
-saxo
-106
-clio
Powiedzmy od 97 roku wzwyż.

Są to francuzy, ale przez to są trochę tańsze. Myślę że jak znajdę dobry egzemplarz to nie będą aż tak bardzo awaryjne.

Pozdrawiam.
qba84
Nowicjusz

26 Sty 2008, 20:46

Właśnie znalazłem fajną ofertę.

Jestem z Poznania i chyba pokuszę się o podjechanie i obejrzenie, najchętniej jechałbym jutro, ale muszę zgrać się z osobą, która zna się na autach trochę lepiej ode mnie.

Mowa o:

Proszę o opinie o tym modelu oraz w miarę możliwości ocenę auta z aukcji.
qba84
Nowicjusz

26 Sty 2008, 22:53

No niejest najgorsze. Tył wygląda tak jakby było coś robione, szpachlowane, szczególnie na tylnej klapie, ale może to cień tak pada na klapę i dlatego.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

12 Lut 2008, 14:11

Dzięki wszystkim za cenne posty.
W dniu wczorajszym nabyłem auto, niestety rozsądek przegrał... miało być małe auto typu clio, seicento... a kupiłem accenta 1,5 ;)

Jeszcze raz dzięki za pomoc:)

P.S. Jak sprawdzić czy już należy pasek rozrządu wymienić?
qba84
Nowicjusz