Miejski samochód za 20-25 tys.zł.

24 Wrz 2009, 18:09

Witam !

Szukam używanego samochodu za 20-25tys (wolałbym żeby było to 20 niż 25). Autem będę dojeżdżał do pracy, rocznie jakieś 5-6 tys. km.

Zastanawiam się nad:
- Hondą Jazz
- VW Polo
- Mazda 2
- Mitsubishi Colt
- Ford Fiesta
- Fiat Punto

Zależy mi głównie na tym żeby auto było bezawaryjne, rocznik od 2003r.
Bardziej zależy mi na niskim spalaniu niż na dużej mocy.
Co polecacie w tej cenie ?

Z góry dziękuje.
knrdk
Nowicjusz

Miejscowość: Dachnów

25 Wrz 2009, 18:39

Szczerze polecam Ibizę. Nie musisz w tym wypadku rezygnować z osiągów.Polecam silniki w benzynie od 1,4 w górę oraz dobrą gamę diesli 1,9TDi w różnych wersjach mocy.
Taki wybór to kompromis pomiędzy małą awaryjnością,wyglądem,ekonomią i rozsądnymi kosztami utrzymania.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Wrz 2009, 19:24

I Honda Jazz i Mitsu Colt(Mazda proboje to udawac) to polaczenie autek segmentu B i minivana, w praktyce ozancza to łatwosc manewrowania i przestronnosc kompaktu w 4-metrowym nadwoziu. Jezeli czesto podrozujesz w 3-4 osoby bedzie to lepszy wybor niz klasyczne B.
Polo, Fiesta i Punto to auta typowo miejskie. I jezeli 25 tysiecy wystarczy na przyzwoite Grande to wlasnie bedzie moj faworyt- konstrukcyjie nowsze niz pozostale, zapewniajacy niezly komfort, o przyjemnym wloskim wygladzie :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

26 Wrz 2009, 10:32

Wiem że Ibiza to praktycznie to samo co Polo, ale obawiam się trochę o jakość blach. A biorąc pod uwagę małą różnice w cenie między Polo a Ibizą to z tych dwóch rozważam właśnie VW.

Punto mógłbym spokojnie poszukać z 2005/2006 roku, ale sporo naczytałem się o awaryjności Fiatów i zastanawiam się czy nie lepiej kupić jakiegoś 2-3 lata starszego japończyka :?:

W tej chwili moim faworytem jest Honda Jazz, ale nie będzie chyba łatwo znaleźć jakiś zadbany egzemplarz (mało ofert).

A co powiecie o Fordzie Focusie ? Bo bardzo mi się podoba i sporo pisze się o bardzo dobrym zawieszeniu tych aut.
knrdk
Nowicjusz

Miejscowość: Dachnów

27 Wrz 2009, 12:53

Punto jak na miejskie auto powinno być dobre. Do tego dołączyłbym też kilka Peugeotów, które również spisują się dobrze w miejskich warunkach.
patryk09
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz

27 Wrz 2009, 14:18

Jako nowy użytkownik tego forum polecam Mitsubishi Colta . Jest on wszechstronny miły w podróżach jak i mocny ma silnik (mam nadzieje że chodzi ci o najnowszego Mitsubishi z serii Coltów : ) ) . 80 km + (Zależy jaka Wersja) Spokojnie wystarczy na Miasto jak i na dalsze drogi . Polecam Ten samochód ;)
Nie liczy się wygląd , To co w środku jest piękne :)
Grymek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

27 Wrz 2009, 20:01

Clio 1.5 dCi.
Do 20koła kupisz już zadbane i na wypasie Clio... Zadowala się małą ilością paliwa, a jest dynamiczne nawet przy (68KM) daje frajde z jazdy. Do tego rewelacyjnie trzyma się drogi
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

28 Wrz 2009, 07:17

Polecam te dwa autka. A jeśli chciał/a byś wydać troszkę więcej pieniędzy polecam VW GOLF IV z silnikiem diesla 1,9TDI.
- VW Polo
- Mazda 2
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna