Miejskie auto max.10 tys. PLN - co wybrać?

03 Wrz 2018, 19:15

Hej! Mam zamiar kupić swoje pierwsze auto :naughty: Fundusz na to mam ograniczony max. 10 000 PLN (choć dobrze byłoby się zmieścić do 8500) i kompletnie nie znam się na temacie a w otoczeniu brak kogoś, kto by mną w tym zakresie pokierował.

Jakie ma być to auto?
- nieduże, miejskie, łatwe w parkowaniu
- 5-drzwiowe (od biedy 3)
- stosunkowo niedrogie w utrzymaniu
- miesięczny dystans max. 1 000 km (dziennie 40 km do/z pracy + jakaś tam jazda po mieście)
- 1-2 razy w miesiącu dłuższa trasa ok. 200 km autostradą więc dobrze byłoby gdybym mogła choć te 120 km/h pojechać :D

Nie mam sprecyzowanej marki. Niestety sama mogę ocenić auto jedynie pod względem estetycznym :D Na autach się kompletnie nie znam, jedni mówią, żeby nie brać sprowadzanych, inni że nie fiata, reszta przestrzega przed Francuzami, jedni mówią rozrząd na łańcuchu OK inni żeby unikać. I bądź tu mądra :o

Podobają mi się auta w typie Hondy Jazz, Citroena C3, Mazdy 2. Znalazłam sprowadzone z Niemiec Daihatsu Sirion z 2006 roku i wizualnie bardzo mi się podoba. No ale właśnie - wizualnie :P O co pytać? Co sprawdzać?

Liczę na Waszą nieocenioną pomoc :ok:
Pzdr!

PS. Piszę z Podkarpacia gdyby to miało jakieś znaczenie :D
Lolka
Nowicjusz

03 Wrz 2018, 21:38

Jazz jest dobrym typem ale uwaga na rdzę
Mazda to samo co wyżej
Daihatsu blacha z papieru jeszcze gorsze jak wyżej ale jak iść tym tropem to można też polecić Hyundai Getz chodz tam tez blacharka pozostawia wiele do życzenia.
Citroena i inne francuskie śmietniki olej z miejsca, jedynie 206 w tej cenie można się zainteresować chodz od siebie też nie polecam.
Ogólnie 120 to pojedziesz bez problemu każdym autem.
Do poszukiwań można dorzucić
Civica VII
Fiata Grande Punto
Ibizę III
Polo IV
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Wrz 2018, 09:17

Dzięki za odzew!
A tak mi się to Daihatsu podobało :o :)

Przeszperam ogłoszenia pod kątem aut, które poleciłeś. Wiem, że w tej cenie nie będzie to samochód moich marzeń, aczkolwiek te 10 tys to dla mnie dużo i chciałabym kupić coś, co nie zacznie mi się sypać po 6-12 m-cach.

A co powiesz o Oplu Meriva i Fiacie Stilo?
Do Fiata pewnie chociaż części niedrogie będą...

PS. Moje dotychczasowe doświadczenia związane są z Micrą roczniek '99 i o ile w jeździe miejskiej sprawdza się świetnie to już na tej autostradzie trochę strach :D
Lolka
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 09:24

Lolka napisał(a):Do Fiata pewnie chociaż części niedrogie będą...

Żebyś się nie zdziwiła :D
Do tego Stilo nie grzeszy bezawaryjnością i silniki też są takie se. Chyba że JTD, no ale to znowu potencjalne koszty utrzymania nowoczesnego diesla (CR i takie tam).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Wrz 2018, 12:43

Brat ma Honde Jazz 1.4. Ogólnie super autko. 2 lata bez awarii. W gruncie rzeczy miejsca w środku nie jest tak mało. Przed zakupem gruntownie ją sprawdził. Kupiona od pierwszego właściciela z salonu w Pl. Jedynym minusem jest za mało mocy....to czasem doskwiera... zmiana pasa na obwodnicy...wyprzedzić ciężarówkę.... po prostu słaba jest. Lecz auto na prawde godne uwagi.
e2rduo
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 04 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW 325xi
Silnik: 3.0 218km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

04 Wrz 2018, 14:01

Znalazłam takie Grande Punto: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I taką Hondę Civic: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Warte uwagi?
Lolka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[C] 147 GTA / S3 8L / Impreza GD WRX / Golf IV R32
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment C - silnik benzynowy o mocy ponad 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Alfa Romeo 147 3.2 GTA - 250KM - Audi S3 ...

04 Wrz 2018, 18:41

Punto niedostępne
Cyfika ciężko ocenić po tych zdjęciach ale plusem jest że przebieg jest realny bo auto jest z polskiego salonu.

Stilo ma więlkie problemy z elektryką które ciężko wzalczyć o ile to w ogóle możliwe
Meriva hmmm jakby tu delikatnie opisać..... Ogólnie auto mega przestronne a nie sprawia takiego wrażenia, dobrze się tym jeździ, gorszym problemem jest wybór silnika, Oplowskie benzyniaki mówiąc delikatnie są takie se, Diesel 1,7 CDTI to śmietnik chodz fajnie jedzie i mega mało pali. Jedynie 1.9 można by polecić.

Moja znajoma ma do sprzedania Ibizę III 1.9 TDI z 2005 roku, auto z pod mojej ręki więc sprawdzone, z tym że auto jest we wschodnim Lubelskim, nie wiem jak jest z Twoją lokalizacją
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2018, 19:36

Kao napisał(a):edynie 1.9 można by polecić.
którego nie było w tym aucie. Można spojrzeć na 1.4 90KM, 1.6 8v 87KM lub 1.7 dti 75KM
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Wrz 2018, 19:42

No fakt coś mi się pomyliło, Pardon :?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2018, 21:05

Ew jeszcze jako tzw rodzyn można polecić 1.8 125 KM
Kao napisał(a):No fakt coś mi się pomyliło, Pardon
każdemu się mogło zdarzyć, jesteśmy tylko ludźmi :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

21 Wrz 2018, 19:21

Wracam z tematem, bo wciąż w okolicy nikogo, kto by mi pomógł... Ogłoszenia, które znalazłam, a które "mi się podobają" bo tyle tylko mogę sama stwierdzić :cry: co o nich myślicie??
Ford Fusion [link do oferty na Olx wygasł]
Mazda 2 [link do oferty na Olx wygasł]
Fiat Stilo [link do oferty na Olx wygasł] oraz [link do oferty na Olx wygasł]
Toyota Yaris [link do oferty na Olx wygasł]
Hyundai Getz [link do oferty na Olx wygasł] i [link do oferty na Olx wygasł]
Honda Jazz [link do oferty na Olx wygasł] i [link do oferty na Olx wygasł] oraz [link do oferty na Olx wygasł]
Swat Ibiza [link do oferty na Olx wygasł]
I to by chyba było na tyle...
Lolka
Nowicjusz

23 Wrz 2018, 09:30

Hej! Rzuci ktoś okiem na te powyżej? Lub choć kątem oka :) Yariska 2003 już niestety poszła.
Lolka
Nowicjusz