14 Maj 2017, 12:56
Witam wszystkich forumowiczów.
Problem mój polega na tym że przy zapalonym silniku pedał hamulca jest miękki i pod wpływem dosyć dużej siły powoli "wpada w podłogę, tak około 90%" Niestety jest to nie do zaakceptowania dla diagnosty na przeglądzie technicznym w Szwecji.
Komputer ABS nie zapamiętuje żadnej usterki tego układu, ani nie sygnalizuje nic niepokojącego na desce rozdzielczej. ABS działa jak należy.
Na przeglądzie diagnostycznym siła hamowania była zadowalająca na poszczególne koła tak, że diagnosta stwierdził, że jest OK.
Dotyczy to mojego BMW X5 3.0i automat z 2003r Samochód kupiłem z niesprawnymi hamulcami na oś tylną.
Czynności które poczyniłem z zamiarem doprowadzenia pojazdu do użyteczności po tym jak samochód większość czasu stał i korodował:
Odczyściłem z rdzy, przesmarowałem i pomalowałem wszystkie zaciski hamulcowe (nie wyciągałem tłoczków).
Wymieniłem rurki hamulcowe na miedziane, oraz wszystkie przewody elastyczne.
Wymieniłem główną pompkę hamulcową na nowa TRW tak samo jak występowała w oryginale. Koszt około 250zł.
podmieniałem dwie pompy ABS (tylko cześć hydrauliczną), jedna zakupiona rzekomo z anglika/allegro druga z mojego bmw 525d E39 2003r róznica jest w wielkości jednego wejścia/redukcja pozwala na podłączenie.
Odpowietrzałem na wszystkie możliwe sposoby, przy pompce, przy pompie ABS, od najdalszego koła, z pomocą zadanego ciśnienia ze sprężarki do zbiorniczka, przeprowadzając procedurę z programem DIS.
Odpowietrzająć pompę ABS w E39 zajeło mi to 10 minut z pomocą drugiej osoby i układ zachowuje się tak jak należy.
Od przeglądu mineło już ponad miesiąc czasu (otrzymałem krótki termin na usunięcie usterki.) Od tamtej pory spędziłem każą wolną chwilę przy tym samochodzie kombinując na wszelkie możliwe sposoby.
Pozostaje mi jeszcze jeden pomysł abym zrezygnował z płynu DOT4 który kupuję w Biltemie (z reguły oleje ich i inne części do aut cieszą się dobrą opinią) na płyn hamulcowy low viscosity który jest zalecany do układów hamulcowych z ESP /DSC/itp.
Chociaż wątpię aby to mogło coś zmienić.
Może ktoś coś mi poradzi?