Miernik do pomiaru grubości lakieru.

28 Sty 2016, 12:38

Takie urządzenie mam w planach kupić.
Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie?
Wszystkie uwagi nt. mierników mile widziane.
Dzięki za pomoc :)

Zastanawiam się jeszcze nad tym, czy można wierzyć tym urządzeniom w komisach? Czy mogą być w jakiś sposób przestawione na korzyść komisu?
Borys85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 2005
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Vv Passat
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

06 Kwi 2016, 10:19

Chodzi ci o grubościomierz?
Też miałem jakiś czas temu podobny problem, potrzebowałem takiego do naniesienia poprawek przy zalepianym przeze mnie ubytku w lakierze, żeby mieć pewność, a uznałem, że to było takie małe, że nie ma potrzeby jechać do warsztatu. Jakby był to ubytek rozmiaru całych drzwi to wtedy tak, sam nie dałbym rady, ale tak postanowiłem się pobawić w amatorskiego McGyvera.
Zdecydowałem się na sprzęt cyfrowy ze strony z takimi technicznymi urządzeniami, Merazet, po bezowocnych poszukiwaniach w sklepach stacjonarnych. Potem dla pewności i mniej niż 100%-owego zaufania do elektroniki (nic nie poradzę, mam tak od małego) dokupiłem jeszcze analogowy, który moim zdaniem jest poręczniejszy i bardziej rzetelny. Dzięki temu mogłem zyskać większą pewność przy pomiarze, mając dwa sprzęty.

Szczerze, to nie wiedziałem, że mają grubościomierze w komisach, w warsztatach to prędzej bym uwierzył, ale nie, że w komisach. Mało chyba jeszcze wiem o motoryzacji :mrgreen:
krotleo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 06 04 2008
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.6 TSI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

08 Kwi 2016, 09:20

Pytanie co chcesz pomierzyć i z jakiego materiału będą elementy auta. Mierniki do aluminium są nieco droższe. Jeżeli chcesz mierzyć słupki, progi to najlepszy będzie miernik z kulką - również droższy od standardowego.
Miernikom w komisach nie ufaj - nie są skalibrowane odpowiednio a wręcz bywają sytuacje że komisant chwali się sprzętem za 1 tys. PLN a miernik jest tak skalibrowany że zawsze wyjdzie ok.
Jeżeli chcesz mierzyć starsze auta wystarczy Ci jakieś 120-140 zł na dobry miernik. My polecamy Blue Technology.
mimo że teraz jestem użytkownikiem innego miernika wracam do blue
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

31 Maj 2017, 11:02

Odwiedziłem dzisiaj forum i widzę, że po dłuższym czasie otrzymałem odpowiedzi :) Miernik kupiłem w firmie o której wspomniał kolega wyżej. Stałem się prawie ekspertem od mierników bo oglądałem wiele z nich.
Miernik z kulką to wg. mnie jedyna sensowna opcja, ponieważ pozostałem z płaską powierzchnią źle mierzą na nierównościach :(
Jeśli ktoś szuka dobrego miernika to cóż, pozostaje mi tylko polecić ten, który sam kupiłem P11 - sprawdzony, pewny, dokładny, jak dla mnie wszystko super.
Sprawa druga. Czy w komisach można dostać miernik? W wielu tak! Czy te mierniki wskazują dobrze? Doświadczenie nauczyło mnie tego, że trzeba mieć swój, bo nie wskazują dobrze!!! Pozdr
Borys85
Nowicjusz

31 Maj 2017, 23:37

A ja wam dodatkowo powiem że trzeba jeszcze znać wartości miary. Średnio wychodzi jakieś 100,120 mk ale no we wnękach drzwi może być 80 a no na maskach i dachach nawet dochodzi do 200mk i są to wartości oryginalne ale większość jak idzie oglądać 25 letnie auto z miernikiem :? I widzi każdy element mniej więcej 120 a maska 190 to jest krzyk "panie oszukales mnie bo on był bity" :mrgreen:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Cze 2017, 15:23

Jasne że tak! Jednakowo samochód nigdy nie będzie pomalowany.
Dla mnie osobiści ważne jest to aby nie miał więcej niż 400 um. bo wtedy wiem że kit. Natomiast to czy będzie miał 100 czy 250 (bo był ponownie lakierowany) nie robi dla mnie różnicy :ok:
Borys85
Nowicjusz

01 Cze 2017, 17:58

Borys85 napisał(a):Dla mnie osobiści ważne jest to aby nie miał więcej niż 400 um. bo wtedy wiem że kit.
1000um to jest milimetr szpachli, czy to cos strasznego. Technologicznie naprawa przewiduje do 3mm szpachli czyli 3000um. 400 to zaledzie dwie warstwy. Mozna sie obawiac jak miernik sie nie przyklei
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Cze 2017, 15:55

Wynik 1000 daje już do myślenia i często może oznaczać coś strasznego! (przecież często jest to naprawa wynikająca z kolizji)
Wartości do 400 dopuszczam bo jest to zazwyczaj 2 lakier (auto mogło być np zarysowane).
Borys85
Nowicjusz

07 Paź 2019, 13:27

sprawdź sobie elektroniczny miernik grubości lakieru :)
mariook1
Obserwowany

16 Paź 2019, 08:33

Wszystko zależy na którym elemencie auta jest podwyższona wartość powłoki i jak akceptujemy pewne naprawy.
Naszym zdaniem czasami ważniejsze jest czy element został odkręcony/wymieniony niż to czy ma podwójną warstwę lakieru.
Tak samo z błotnikiem z tyłu - lepiej mieć lekko zaszpachlowany rant niż wycinany błotnik- to nasze zdanie.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

16 Paź 2019, 09:14

Jestem tego samego zdania ale niektórzy są zaślepieni
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Paź 2019, 14:30

Kao - no tak to już jest że w tym kraju jest wielu ,,specjalistów,, którzy wszystkie rozumy pozjadali a później płacz bo auto kręcone lub bite :/
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika