Miernik REALNEJ pojemności akumulatora...

18 Mar 2014, 01:39

Witam,

Z zawodu jestem elektronikiem i w swojej pracy jak i hobbystycznie zajmuję się energią odnawialną. Niema to nic wspólnego z autami, ale stosujemy tam właśnie akumulatory 12V. Aktualnie mamy takich aku kilkanaście i w pewnym momencie wkradł się chaos - który akumulator jest nowy, który jest stary, w jakim są stanie itd. I tak z potrzeby zrodził się taki projekt - miernik realnej pojemności akumulatora. Jak ktoś się tym bardziej interesuje, to wie, że takie samo mierzenie napięcia (jak przy takich tanich wskaźnikach za 10zł do aku) na akumulatorze nic nam nie powie, czy on ma te swoje 50Ah nominalnie, czy już tylko 20Ah pojemności...

Urządzenie zrobiłem, działa, jednak na razie tylko prototyp w ilości sztuk 1.

I teraz mam pytanie tutaj do kolegów, którzy obracają się w materii samochodowej na co dzień.

Czy myślicie, że takie urządzonko byłoby w ogóle potrzebne na rynku? Tzn. nie mam na myśli żadnej wielkiej produkcji, ale nie znalazłem nigdzie czegoś takiego, dlatego jako, że siedzę w elektronice od wielu, wielu lat to sam zbudowałem takowe.

Dodam tylko, że urządzenie ściąga sobie (mikroprocesor jest w środku) pełną charakterystykę akumulatora od pełnego naładowania do rozładowania i na tej podstawie wylicza jego PRAWDZIWĄ pojemność :)

Tak więc - czy przydałoby się coś takiego np. w serwisach, czy raczej nikt się nie pieści z takimi rzeczami i od razu kupuje się nowy akumulator?
Tarru
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Polo 9n3 1.4 TDI

19 Mar 2014, 22:01

Pomysł jak najbardziej ciekawy, tym bardziej jakby nie trzeba było czekać godziny bądz kilku godzin na wynik pomiaru :ok:
Ale jakby zamiast tego miernika do akumulatora podłączyć odpowiednią żarówkę i nią świecić przez godzinę? Np. aku 50Ah, więc żarówka 50W ( lub np. 10 żarówek po 5W lub np. 5 żarówek po 10W ) i świecimy równą godzinę. Jak aku ma 50Ah to musi taka żarówka godzinę. Ewentualnie podłączyć żarówkę 10W i świecić nią przez 5 godzin. Jeżeli napięcie na nim spadnie do 10,5V wcześniej, to wszystko jasne.
Zbudować taki miernik to nie problem. Potrzebne są trzy rzeczy - woltomierz, zegarek i amperomierz. Można dodatkowo wbudowac alarm jak napięcie zejdzie do napięcia granicznego, czyli 10,5V. Oprócz tego warto by takie urządzenie wyposażyć w prostownik, który przed pomiarem zmierzy, czy aku jest naładowany, a jak nie to nie zrobi p[omiaru, dopóki aku się nie naładuje. Problem jest tylko jeden - żadnego aku nie da się naładować do pełna.
Warto się też zastanowić nad różnicą w słowach pojemność akumulatora i sprawność akumulatora :wink:
A pomijając cały ten wywód, to jak się nie mylę są już na rynku takie mierniki do akumulatorków AA i AAA.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2014, 22:09

Nie, nie to nie do końca tak.

Można to oczywiście zrobić metodą techniczną, ale jeśli już to wtedy tak: do aku 50Ah musimy podłączyć obciążenie 5A (1/10C), bo przy takim obciążeniu podawana jest pojemność akumulatora nominalnie (taki znormalizowany pomiar)... I następnie mierzymy napięcie, czas i prąd. Jeśli napięcie spadnie do 10.5V (10.8V), to akumulator jest nominalnie rozładowany i mając zmierzony (wykres) prądu jak się zmieniał w czasie, liczymy z tego całkę (pole pod wykresem) i mamy ile Ah oddał akumulator. Czyli aku 50Ah trzeba by obciążyć żarówką 12V 60W (bo 5A)... I pomiar trwa 10h.

Nie będę ukrywał że na tej samej zasadzie działa to urządzenie, baa jest nawet obciążone żarówką, bo tak jest najprościej i najtaniej. Chodziło mi tylko o to, że tutaj wszystko robi się samo, w momencie kiedy akumulator się rozładuje do 10.8V to obciążenie jest automatycznie odłączane i wyświetlana jest końcowa pojemność, czyli ile byliśmy w stanie ściągnąć z takiego akumulatora (od pełnego naładowania). Oczywiście przed pomiarem aku musi być naładowany do pełna.

Chodzi tu o to, że mam różne stare akumulatory i nie wiem czy są one jeszcze sprawne, czy trzymają już tylko np. w 50% :)

Temat założyłem, żeby dowiedzieć się, czy w ogóle kogoś coś takiego interesuje (nie, że chcę się na tym dorobić :P ) że podłącza sobie, nie martwi się, przychodzi później i widzi, że jego aku ma realnie już tylko 18Ah a nie 47Ah jak kiedy był nowy i - "aha... czyli to jednak nie prąd mi ucieka, tylko czas zmienić akumulator"...
Tarru
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Polo 9n3 1.4 TDI

24 Cze 2014, 17:41

Witam, zaciekawiło mnie to urządzenie,(akurat dotknął mnie ten problem) jaki jest koszt ?
amarc
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: cruze
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Sty 2016, 23:21

Witam , choć odległy to temat /w dacie publikacji/,to wart jest nagłośnienia ..Miernik realnej pojemności akumulatora,to dla wielu Melexów,pól golfowych,wędkarzy korzystających z silników elektrycznych napędzanych akumulatorami 12V głębokiego rozładowania /deep cycle/ ,to rzecz bardzo istotna ,by wiedzieć w jakim stanie znajduje się aktualnie moje źródło napędu łódki.. A więc nie tylko auto i jego bateria, ale szerokie spektrum zainteresowanych tematem..! Warto temat rozwijać, ja już 3 akumulatory 100Ah już straciłem z powodu niewiedzy.. :( !! Pozdrawiam
Slaw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 1973
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Suzuki Liana
Silnik: 1,6 107KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

31 Mar 2016, 09:54

Witam
Czy takie urządzenie jest już dostępne na rynku?
Jeśli nie to ile za prototyp pan by chciał?
Poszukuję właśnie czegoś takiego od dłuższego czasu.
Pozdrawiam
gnomon
gnomon
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 2-1991
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: BMW X1
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...

01 Kwi 2016, 16:25

Kolega elektryk mi to zrobił,kontrola aku,przy łódce wędkarskiej..Czy jest w sklepach ..!? Nie wiem.. :( Pozdrawiam
Slaw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 1973
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Suzuki Liana
Silnik: 1,6 107KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007