Mieszanka uboga/bogata a temperatura katalizatora

29 Kwi 2022, 21:38

Witam szanowne grono.
Sporo naczytałem się różnych informacji na temat temperatury spalania i (katalizatora) i okazuje się że nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy uboga mieszanka to wyższa temperatura spalin i katalizatora, a bogata to niższa. Bo okazuje się że wysoką temperaturę może powodować również bogata mieszanka, ponieważ niespalone paliwo dopala się w wydechu co powoduje jej wzrost.
Mam auto w gazie i robiłem testy VAG-iem i u mnie wyszło że na uboższej (ale w zakresie regulacji ECU) temperatura kata była max 885 stopni C. (to samo na BP) a gdy wzbogaciłem trochę, to temperatura była niższa i max był 850, w tym samym zakresie obrotów i warunkach pracy, czyli dla kata w sumie chyba lepiej przy LPG, bo jakby temperatura przekroczyła 900 stopni to już byłaby lipa?
Przy bogatszej dało się odczuć poprawę w dynamice, ale korekty długie poszły sporo do góry bo na -8-9, a zazwyczaj trzymałem w okolicach -5%, mieści się to co prawda w zakresie regulacji ECU czyli + - 10% .
Obserwowałem również korekty krótkie i trzymały się w zakresie + - 10% tak więc myślę że jest ok.

[Na benzynie jest dużo ubożej (korekty jedne i drugie idą na + mimo że mocy nie ubywa), podejrzewam że pompa paliwa już nie daje rady, bo robiąc logi jeszcze 6 lat temu to korekty były idealne blisko zeru, ale wiadomo to było dawno i nie ma to znaczenia dla tematu.]

Ciekaw jestem waszych opinii i zdania z racji doświadczenia zawodowego, jak to jest z tym składem mieszanki a temperaturą spalania i jaka jest optymalna temperatura aby nie zaszkodzić katalizatorowi, piszą że górna granica dla katalizatora to 900 stopni C., ale czy w każdym aucie jest tak samo?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje, bądź podeśle jakiś ciekawy link z informacjami na ten temat.
Dzięki.
marecki3275
Nowicjusz

Auto: Pasat B5fl
Silnik: 1.8T AWT
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

30 Kwi 2022, 10:56

Ja sie wypowiem tak - każdy producent silnika projektuje silnik tak, żeby jego sprawność była jak najlepsza. A sprawność silnika to również między innymi temp. katalizatora jak i również odpowiedni dobór mieszanki przy zadanym obciążeniu.
Temp. pracy katalizatora waha się raczej między 400 a 800 stopni, przy czym trzeba pamiętać, że katalizator "zaczyna pracować" przy temp. minimalnej 300 stopni. I producenci silników dążą do tego, aby go do tej temp. nagrzać jak najszybciej, bo od tego uzależniony jest też skład mieszanki, którą kontrolują i poniekąd regulują sondy lambda.
Co do LPG, to producenci silników raczej nie zwracają uwagi na parametry pracy silnika na LPG - jak silnik jest przeznaczony jako benzynowy, to skupiają się na parametrach na benzynie. Chyba, że fabrycznie ma być założona instalacja LPG. A to, jak silnik pracuje na LPG po założeniu takiej instalacji u gazownika, to już sprawa gazownika - jego doświadczenia i zaangażowania.
Tak naprawdę, to nigdy nie zwracałem uwagi na temp. katalizatora podczas pracy na LPG - nie jestem gazownikiem, a moja wiedza w tym temacie, to tylko teoria i praktyka, którą nabyłem, starając się pomóc klientom. Ale LPG nie zakładałem, więc nie interesowałem się tym tak dogłębnie. Wiem natomiast, że temp. spalania mieszanki LPG jest wyższa niż Pb. A więc zatem myślę, że i spaliny będą miały wyższą temp, a co za tym idzie również katalizator.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Kwi 2022, 11:57

Dzięki za odpowiedź.
Tak, na LPG temperatura jest wyższa ze względu na lekko zubożenie mieszanki poprzez wydłużenie czasów wtrysku w stosunku do BP, AFR przy strojeniu LPG ustawia się 15.5 a na BP jest 14.7 no i wysokooktanowość tego paliwa ma tu podstawowe znaczenie ustawiania przy stronieniu takiego właśnie AFR ze względu na to iż LPG spala się dłużej.

Zostawmy to LPG w takim razie, a skupmy się na benzynie, co Ci mówi Twoja praktyka, intuicja, wiedza - czy faktycznie tak jest, że uboga mieszanka to automatycznie wyższa temperatura spalania no i również katalizatora, a bogatsza to niższa??
Po moim "eksperymencie" zauważyłem że faktycznie tak może być, ale czy jest to regułą i jedynym wyznacznikiem, tego już nie wiem.

P.S.
Od kiedy mam LPG w aucie to nigdy w to nie wnikałem, co prawda sam sobie stroiłem (diagnostyka silnika nie jest mi obca, ustawiłem aby wartości były podobne to tych na BP i tak zostawiłem) ale teraz postanowiłem wgłębić się w temat i posprawdzać co i jak to u mnie wygląda.
Temperatura katalizatora i korekty mają tu ogromne znaczenie do końcowej fazy wystrojenia mieszanki, (ale na benzynie przecież też), tylko że przy ECU benzynowym VAG-COM-mem nic nie zdziałamy oprócz jedynie podejrzenia co akurat tam się dzieje, a przy LPG można się pobawić "dopieszczając" wystrojenie.
marecki3275
Nowicjusz

Auto: Pasat B5fl
Silnik: 1.8T AWT
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Maj 2022, 13:16

marecki3275 napisał(a):Zostawmy to LPG w takim razie, a skupmy się na benzynie, co Ci mówi Twoja praktyka, intuicja, wiedza - czy faktycznie tak jest, że uboga mieszanka to automatycznie wyższa temperatura spalania no i również katalizatora, a bogatsza to niższa??
Po moim "eksperymencie" zauważyłem że faktycznie tak może być, ale czy jest to regułą i jedynym wyznacznikiem, tego już nie wiem.

Trudno mi się tu wypowiedzieć, bo raczej nigdy tego nie sprawdzałem.
Jednakże myslę, że uboższa mieszanka spala sie dłużej i być może stąd wyższa temperatura spalania. Do tego jak ta mieszanka sie spala ( o ten wydłużony czas ) to w tym samym momencie mogą sie już otwierać zawory wydechowe i całość trafia do wydechu i kata.
I to może być też przyczyną zbyt wysokiej temperatury płynu chłodzącego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000