Migająca szybciej dioda immobilizera

03 Gru 2018, 11:43

Witam, mam clio II 2001 benzyna 16v 75 KM 55 kW 1.2
Od pewnego czasu za każdym razem gdy chce odpalić miga mi szybciej dioda immo, po przekręceniu, zamiast odpalić silnik słychać tylko cyknięcie. Długo się z tym męczyłem, bo uniemożliwiało mi to używanie samochodu, znalazłem myk:
Wystarczy wcisnąć przycisk pilota, trzymając wciśniety , przekręcić jeden poziom w dół i znowu w góre i immo gaśnie i mogę odpalić. Niestety drugiego klucza nie mam. Czego może być wina? Kluczyka, przekaźników? Czy ratuje mnie tylko wycięcie immo?
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Gru 2018, 11:02

Sprawdziłeś czy jak otworzysz samochód i od razu spróbujesz odpalić to również jest ten sam problem?
Ja spotkałem się np. z taką konfiguracją że po otworzeniu samochodu trzeba było jeszcze raz wcisnąć przycisk otwierania w celu odblokowania immo i wtedy w ciągu kilku sekund jak się nie odpaliło auta to znowu immo uzbrajało się ponownie. Być może u ciebie działa to na podobnej zasadzie i wcale nie musi to być jakiś problem.

Od początku użytkowania auta tak masz?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Gru 2018, 13:40

Cichy77 napisał(a):Ja spotkałem się np. z taką konfiguracją że po otworzeniu samochodu trzeba było jeszcze raz wcisnąć przycisk otwierania w celu odblokowania immo
częste rozwiązanie w renówkach

lukeboss napisał(a):znalazłem myk:
Wystarczy wcisnąć przycisk pilota, trzymając wciśniety , przekręcić jeden poziom w dół i znowu w góre i immo gaśnie i mogę odpalić.
W clio jest takie obejście, problem jest z immo lub rozkodowanym kluczykiem więc jest szansa że może wystarczy tylko zakodować. Co do wycięcia immo to nie jest to takie proste i napewno kosztowne więc uważam że nie ma sensu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4