Migające światełko - gas ?

03 Lut 2009, 15:22

Witam poniżej zamieszczam zdjęcie przełącznika gas- benzyna [link wygasł]

Mam pytanie co oznacza, jak miga zielona dioda informująca o tym, że jadę na gazie ?? zauważyłem że jak jadę na gazie jakiś czas a później stoję w miejscu z załączonym silnikiem to zaczyna ona migać - co ona sygnalizuje ?? auto chodzi cały czas bez zarzutu na gazie i benzynie nie ma najmniejszych problemów jednak ta dioda nigdy nie migała ...
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

04 Lut 2009, 00:27

W instalacji landi i landirenzo zielona, wolno migajaca dioda oznacza usterkę. W 90% jest to chwilowo nie działajaca sonda lambda. Możesz tym całkowicie się nie przejmować, a przy okazji przeglądu w warsztacie gazowym poproś o sczytanie kodu błędu ze sterownika gazowego.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

04 Lut 2009, 10:01

acha super dzięki za informację - przegląd mam 8 lutego więc już za chwilę - a przy okazji jakieś 4 miesiące temu wymieniałem sondę lambda ... i jest nowa czy to możliwe, że już się popsuła ?
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)

04 Lut 2009, 21:02

Nie sądzę by padła sonda. Czasem jest tak, że w jakimś zakresie obrotów gdy jedziesz na gazie staje bo tak masz zaprogramowany komputer by w tym danym momencie samochód dostawał taką mieszankę jaką chciał uzyskać programujący a nie taką jaką by chciało auto.
Migaz
Zaawansowany

05 Lut 2009, 09:37

Ja mam tak ze jak odpale auto to miga zielona dioda i tak sobie jade przez jakis czas a po osiagnieciu ospowiedniej temperatury wystarczy przygazowac do 3000obr/min i przełancza sie na gaz i wtedy pali sie ciagłym swiatłem.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

05 Lut 2009, 22:05

Szybkie miganie kontrolki to stan oczekiwania na przełączenie się na paliwo gazowe. Wolne miganie to zarejestrowana nieprawidłowość.
Migaz
Zaawansowany

15 Kwi 2009, 20:58

Co prawda nie wiem, czy to z Panem rozmawiałem dziś telefonicznie, ale zacząłem się zastanawiać nad tym problemem ponownie. Zdięcie przełącznika jest fatalne, ale nie jestem pewien tej instalacji (czy jest taka jaka ustaliliśmy telefonicznie), a dokładnie tego jaka ona jest. Przydałoby się zdięcie jeszcze pod maską, może wtedy coś mi przyjdzie do głowy.
Migaz
Zaawansowany