Panowie, to mój pierwszy post na forum- zatem serdecznie witam wszystkich !
Temat, który założyłem jest dość obszerny - nie chciałem jednak rozbijać go na kilka działów:)
8 tysięcy przejechanych kilometrów temu stałem się posiadaczem peugeot 307 1.6 benzyna rocznik 2001 - przebieg rzekomo 190 000 km.
Po zakupie przeczyszczona została przepustnica, wymieniłem wszystkie płyny, filtr powietrza, kabiny,oleju, świece ( NGK), rozrząd z pompą wody i kilka elementów zawieszenia. Za 8 wyżej wspomnianych tysięcy w aucie spostrzegłem kilka niepokojących mnie rzeczy, które chciałbym skonsultować przed wizytą u mechanika i ewentualnym kompletowaniem części :
Punkt 1: Zapach benzyny
Pojawia się zazwyczaj przy hamowaniu/dodawaniu gazu. Oparów benzyny nie czuć ciągle. Zapach unosi się "falami" przez kratki nawiewu. Wyczytałem, że na 90% jest to węglowy filtr oparów paliwa. Nie można dostać go jednak w zwykłym sklepie z częściami - koszt w ASO 350 zł+ wymiana. Tutaj moje pytanie: Czy macie doświadczenia z używanymi filtrami ? Czy warto je kupować ? Czy jest jakiś sposób na pominięcie tego filtra i pozostawienie jedynie wpiętego elektrowzoru ?
Punkt 2: Drgania świateł:
W aucie zdąrzyły przepalić się dwie żarówki- h7 z dwóch stron. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt że:
- na luzie po dodaniu i odpuszczeniu gazu gdy auto schodzi z obrotów światła mijania oraz lampka w kabinie mrugają. Dodatkowo dziś pojawił się stukot dochodzący z okolic cewki zapłonowej na zimnym silniku - po rozgrzaniu stukot ustaje. Auto nie schodzi z obrotów równo ( wyczytałem, że może mieć to związek z filtrem). Przyznam szczerze, że nie miałem jeszcze czasu sprawdzić auta miernikiem - zrobię to jak tylko pozwoli na to aura za oknem. Tutaj moje pytania:
- Czy również obstawiacie regulator napięcia w alternatorze? - Czy stukot mógł pochodzić z alternatora, a nie z silnika? - auto "ciągnie", nie ma objawów jak przy niepaleniu na któryś z cylindrów.
- Czy do wymiany regulatora potrzeba lutownicy ? Przyznam szczerze, że w internecie znalazłem jedynie tutorial dotyczący zmiany regulatora w Partnerze - nie wiem jak zabrać się za to w 307.
- Czy w regulatorze są też szczotki, czy kupuje się je osobno ?
- Jak sprawdzić cewkę zapłonową "domowymi sposobami"- Czy da się sprawdzić ją przed blokiem na parkingu ?
![Uśmiechnięty :)]()
- W razie wymiany cewki zapłonowej jaką polecacie - Czy warto inwestować w Bosch/ NGK czy coś za 200zł w zupełności wystarczy ?
- Masa w 307 znajduje się na podłużnicy od strony kierowcy - czy przeczyszczenie jej może pomóc ?
Pozdrawiam Serdecznie !