Mikro-klasa do miasta

01 Mar 2014, 02:00

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu zbieram się by w końcu zakupić swoje pierwsze auto według własnego wyboru. Wcześniej miałem przyjemność skorzystać z dobrodziejstw rodziny i poruszać się autami "po tacie", "po siostrze", no i mogę wymieniać w nieskończoność. Miałem kiedyś przyjemność jeździć Mitsubishi Coltem wersją CJ0. Potem Mitsubishi Lancerem w gazie, Astrą B, no i obecnie w spadku po ojcu dostałem Fiata Bravo w dieslu.

Pomijam fakt, że nienawidzę tego samochodu (nie chce nikogo urażać, ale nie przepadam za nim, a jak tylko zacznę to autko sobie chwalić, to od razu :magia: i coś się psuje).

Tak więc czas na malutką zmianę. Od zawsze interesowały mnie małe auta. Nie jestem człowiekiem, który potrzebuje dużej ilości miejsca. Nie rozwożę sąsiadów, nie kładę się z nikim z tyłu, nie rozwożę części budowlanych itd...

---------------------------------------------------
Po tak jakże nudnym wstępie liczyłbym na fachową pomoc grona forumowego. Jak na razie mam kilka wytycznych. W kwestii samochodu, to liczę na niskie spalanie, a w przypadku wyposażenia, to:
- światła przeciwmgłowe,
- klimatyzacja,
- tempomat (jak nie będzie to trudno),
- kierownica wielofunkcyjna,
- abs,
- usb by się przydało,
- podgrzewane siedzenia (można by),

no i typowe wyposażenie odnośnie bezpieczeństwa...

Myślałem póki, co o trzech typach:
- Corsa D z silnikiem 1.2 benzyniak
- Corsa D z silnikiem 1.3 CDTI - ale spalanie do najlepszych nie należy
- Suzuki Swift 1.3 DDiS - całkiem fajnie ze spalaniem,
- Mazda 2 1.2
- VW Polo - nie jestem pewien, co do wersji.

Po pozbyciu się poprzedniego auta zostanie mi jakieś 20000 - 25000 złotych, tak więc załapie się na modele z 2007 - 2009. Było by świetnie.

No i prośba do Moderatora. Jeśli ten post jest niepoprawny, to prosiłbym o maila w celu korekty. Nie chce nikogo obrazić, ale niestety nie znam się zbytnio na autach. Co innego IT, ale to już inna bajka.
TomBlack
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 07 1990
Auto: Poszukiwany

01 Mar 2014, 10:35

A może Hyundai I20?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Mar 2014, 11:03

Corsa D- dużo aut po flotach a szczególnie właśnie z silnikiem 1.3 CDTI oraz 1.2 więc jest duże prawdopodobieństwo że kupisz złoma
Suzuki Swift- jak najbardziej okej, dobre auto
Mazda 2- tutaj też na tak, ale jaki tam jest 1.2 :?:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mazda_Demio
Polo odpuść bo płacisz za znaczek
Ode mnie
Honda Jazz- bardzo przestronne wnętrze
Grande Punto- uwaga na auta po flotach i po "L". Poza tym nie wiem czy chcesz Fiata :mrgreen:
i20- polecany wyżej, bardzo dobre auto i fajnie jedzie, nawet z tym podstawowym silnikiem :)
Kia Rio- mój faworyt :wink:
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...