01 Mar 2014, 02:00
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu zbieram się by w końcu zakupić swoje pierwsze auto według własnego wyboru. Wcześniej miałem przyjemność skorzystać z dobrodziejstw rodziny i poruszać się autami "po tacie", "po siostrze", no i mogę wymieniać w nieskończoność. Miałem kiedyś przyjemność jeździć Mitsubishi Coltem wersją CJ0. Potem Mitsubishi Lancerem w gazie, Astrą B, no i obecnie w spadku po ojcu dostałem Fiata Bravo w dieslu.
Pomijam fakt, że nienawidzę tego samochodu (nie chce nikogo urażać, ale nie przepadam za nim, a jak tylko zacznę to autko sobie chwalić, to od razu :magia: i coś się psuje).
Tak więc czas na malutką zmianę. Od zawsze interesowały mnie małe auta. Nie jestem człowiekiem, który potrzebuje dużej ilości miejsca. Nie rozwożę sąsiadów, nie kładę się z nikim z tyłu, nie rozwożę części budowlanych itd...
---------------------------------------------------
Po tak jakże nudnym wstępie liczyłbym na fachową pomoc grona forumowego. Jak na razie mam kilka wytycznych. W kwestii samochodu, to liczę na niskie spalanie, a w przypadku wyposażenia, to:
- światła przeciwmgłowe,
- klimatyzacja,
- tempomat (jak nie będzie to trudno),
- kierownica wielofunkcyjna,
- abs,
- usb by się przydało,
- podgrzewane siedzenia (można by),
no i typowe wyposażenie odnośnie bezpieczeństwa...
Myślałem póki, co o trzech typach:
- Corsa D z silnikiem 1.2 benzyniak
- Corsa D z silnikiem 1.3 CDTI - ale spalanie do najlepszych nie należy
- Suzuki Swift 1.3 DDiS - całkiem fajnie ze spalaniem,
- Mazda 2 1.2
- VW Polo - nie jestem pewien, co do wersji.
Po pozbyciu się poprzedniego auta zostanie mi jakieś 20000 - 25000 złotych, tak więc załapie się na modele z 2007 - 2009. Było by świetnie.
No i prośba do Moderatora. Jeśli ten post jest niepoprawny, to prosiłbym o maila w celu korekty. Nie chce nikogo obrazić, ale niestety nie znam się zbytnio na autach. Co innego IT, ale to już inna bajka.