Mikroodpryski na przedniej szybie

29 Kwi 2016, 18:53

Witajcie,
Na przedniej szybie mam masę miniaturowych odprysków. Ich średnice nie przekraczają 1mm. Za dnia nie przeszkadzają one w jeździe, oprócz tego, że rozmazuje się w nich brud. Niestety jeżdżąc pod słońce lub w nocy, kiedy auto z naprzeciwka świeci reflektorami, ograniczają widoczność :(

Skąd takie odpryski się biorą i czy da się ich pozbyć bez wymiany szyby? Jeżeli tak, to jak?

Dodam, że jeżdżę tylko po mieście i na autostradzie i w żadnym wcześniejszym aucie nie miałem takich problemów.
dex3r
Obserwowany

Auto: Audi A5 Coupe S-line

30 Kwi 2016, 12:00

Biorą się one od uderzeń kamieni o szybę - teraz podobno nawet na szkle się oszczędza, więc w nowych autach szyby rysują się/obijają szybko. Można próbować polerować to tlenkiem ceru na twardym filcowym talerzu, ale jest to od groma roboty, a efekt nie zawsze zauważalny. Nie wiem co to za auto masz teraz i jaki jest koszt nowej szyby, ale zawsze możesz ubezpieczyć szybę i na przykład może się okazać, że po miesiącu ci ktoś ją zbił albo sama pękła pod wpływem uderzenia o nierówną studzienkę :naughty:
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...