Mini Cooper - jakie koszty użytkowania samochodu ?

12 Kwi 2011, 08:30

Witam,

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zmiany auta.
Wybór padł na Mini Coopera One 90kM 1.6l (wersja z najbardziej 'ekonomicznym' jak na ten model silnikiem).
Czy ktokolwiek z Was posiadal owy samochód i może cokolwiek na jego temat powiedziec? Chodzi mi generalnie o codzienne użytkowanie i o ergonomiczność auta.

Pytam ponieważ zupełnie nie orientuje się jakie mogą być koszty utrzymania tegoż auta. Nie wiem jaka jest jego awaryjność,
koszty części etc. Samochodem w tygodniu bede przejeżdzać max 250-300km. Oczywiscie nie zamierzam go serwisować w ASO, drobnych napraw jak wymiana części chce dokonywać u znajomego mechanika, o poważniejszych usterkach narazie nie myślałem.
Mojej znajomej zepsuł się w tym samochodzie czujnik ciśnienia opon i za jego wymianę w serwisie chcą 600zł, więc jest to spory koszt.

Czy auto ma swoje słabe punkty i czy kupując auto z trzeciej ręki musze na coś szczególnie zwracać uwagę ?

Dzięki,
JFD
jfd
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...