MINI Cooper S

10 Lip 2021, 20:24

Cześć. Chce kupić mały sportowy samochód. Moim faworytem jest Mini Cooper S (2011-2014), tylko że siedzi w nim 1.6 THP. Jedni ten silnik polecają ze względu na świetne osiągi, natomiast inni odradzają, bo rozciąga się łańcuch, silnik bierze olej, siada turbosprężarka i pojawią się błędy w oprogramowaniu. Serio jest aż tak tragicznie? Czy po ewentualnym zakupie 5 tyś wystarczy na remont silnika? Pomóżcie, bo nie wiem co robić. Dać sobie spokój czy kupować mimo wad.
amgm113
Nowicjusz

10 Lip 2021, 20:39

amgm113 napisał(a): Serio jest aż tak tragicznie?
tak, serio
amgm113 napisał(a):Czy po ewentualnym zakupie 5 tyś wystarczy na remont silnika?
nie sądzę :wink:
amgm113 napisał(a):Dać sobie spokój czy kupować mimo wad.
Twoja kasa twoja decyzja, opinie na temat auta znasz a czy chcesz stracić kilka/ kilkanaście tysi to już twoja sprawa, jak chcesz kupić jakiegoś pomykacza to w tej kasie napewno idzie znaleźć coś bardziej wartościowego
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lip 2021, 20:42

Twoja kasa twoja decyzja, opinie na temat auta znasz a czy chcesz stracić kilka/ kilkanaście tysi to już twoja sprawa, jak chcesz kupić jakiegoś pomykacza to w tej kasie napewno idzie znaleźć coś bardziej wartościowego

Co proponujesz?
amgm113
Nowicjusz

11 Lip 2021, 07:13

amgm113 napisał(a):Co proponujesz?

Fiat 500x 1,4t fajny substytut cupera S pod względem dizajnu. Jakość wnętrza bardzo podobna no i technika rokująca normalne użytkowanie.
Noestety cooper to połączenie bmw z resztą świata czyli silnik klęska a technika bmw raczej też nie pozwoli na normalne korzystanie z auta czyli a to zamek centralny walnie, a to klapa bagażnika przestanie działać, a to wycieraczki wysiądą tył/przód, a to pompa paliwa poleci a to szyba opadnie i tak wkoło Macieju.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Lip 2021, 07:56

szybki napisał(a):Noestety cooper to połączenie bmw z resztą świata czyli silnik klęska a technika bmw raczej też nie pozwoli na normalne korzystanie z auta czyli a to zamek centralny walnie, a to klapa bagażnika przestanie działać, a to wycieraczki wysiądą tył/przód, a to pompa paliwa poleci a to szyba opadnie i tak wkoło Macieju.
akurat nie trafiles bo mini nie trapią takie pierdoly, mini ma lipne skrzynie i silniki czyli to co najważniejsze a reszta jest w miare spoko. Obsługa jest problematyczna bo wszystko jest ciasno lub rozwiązane tak zeby bylo duzo roboty, miedzy innymi skrzynia, żeby ja wyjąć musisz zdjąć zderzak i zdemontować sanki z zawiasem.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lip 2021, 09:45

Kao napisał(a):akurat nie trafiles bo mini nie trapią takie pierdoly,

Jak najbardziej trapią a mówię to ma podstawie aut kupionych jako nowe. Sprzedawano je z firmy z przebiegami około 100k.km. Byly sztuki które np.zamek klapy mialy wymieniany po dwa razy. Zresztą moja koleżanka połaszczyła się i odkupiła jedną sztukę myśląc że po tym jak na gwarancji wymienili jej pół auta to dalej będzie ok. Niestety myliła się :D

Osobiście rozładowywalem jej bagażnik przez tylne drzwi. :D Nie wspomnę o tym ze auto kosztowało jako nowe 140k. Do 60k.km. na gwarancji było wymienione turbo, cewki + coś tam. Po gwarancji do 100k.km. pochłonęło około 20k.serwisowane poza aso w firmie która specjalizuje się tylko w mini.

Jako ciekawostka. Pompa paliwa walnęła podczas sprzedaży auta a klient i tak nie zrezygnował :D

I żeby nie było nie śledziłem dalej aut sprzedanych w świat :D ale ogólnie było grubo.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - co o nim wiemy?
    Chociaż Lexus ma duże doświadczenie w budowaniu kabrioletów, japońska marka od kilku lat nie oferuje samochodów tego typu. Wygląda jednak na to, że wszystko już wkrótce się zmieni za sprawą Lexusa LC ...

11 Lip 2021, 11:12

amgm113 napisał(a):Co proponujesz?

Mito qv
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Lip 2021, 11:12

No ja tutaj mam dużo miniakow, wlasnie skończyłem wkładać skrzynie po remoncie bo postanowiła wysiąść przy przebiegu 55k, ogolnie robiłem ich dużo z różnymi przebiegami i w roznych wersjach i zauważyłem jedno, im starszy tym twardszy.

To jest auto pokroju fiat 500, gówniane, drogie w naprawach, awaryjne a i tak dobrze się sprzedają.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lip 2021, 12:19

Fiat 500x 1,4t fajny substytut cupera S pod względem dizajnu. Jakość wnętrza bardzo podobna no i technika rokująca normalne użytkowanie.

500x jest za wolny. 500 mi się nie podoba.
Mito qv

Odpowiada mi ta Alfa. Zrobić MultiAir po zakupie i można śmigać?
Mam blisko dwie Alfy:
1.[link do oferty na Olx wygasł]
2.[link do oferty na Olx wygasł]
Jak się wam to podoba? Ta pierwsza chyba po przygodach blacharsko lakierniczych?
amgm113
Nowicjusz

11 Lip 2021, 17:26

Forda Fiest ST 1.6 EcoBoost 182/200km. Samochód ma całkiem niezłe opinie.
Jeszcze znalazłem Reanult Clio RS 1.6 200 z silnikiem od Nissana. Podobno bezawaryjny.
amgm113
Nowicjusz

11 Lip 2021, 17:33

Kao napisał(a): im starszy tym twardszy.

Ale że jazda czy konstrukcja?
Fiat ma teraz r3 zamiast 1,4t r4 musi być ostra padaka.

Kao napisał(a): jest auto pokroju fiat 500, gówniane, drogie w naprawach, awaryjne a i tak dobrze się sprzedają.

Kao tylko jest to ogólny poziom pewnego rodzaju motoryzacji.
Fiat przewagę ma silnika i jednak trochę tańszej obsługi niż premium Miniak.

Oczywiście też lubi się wykrzaczyć no ale jak silnik jadzie napęd też to bidy nie ma.

amgm113 napisał(a):Zrobić MultiAir po zakupie i można śmigać?

Jak jest ok.to nie ruszać lać najlepsze oleje, często je wymieniać.
No jak Fiat pincetx był Ci za wolny to alfa 1,4 też tyłka Ci nie urwie. :ok:
amgm113 napisał(a):Fiest ST 1.6 EcoBoost

Pozytywne auto. Fajnie się prowadzi i nawet jedzie :ok:
szybki
Moderator - Tuning

11 Lip 2021, 17:57

Wiem tyłka nie urwie jednak jedzie trochę lepiej niż 500x.
Jeszcze jest Audi A1 1.4 TSI 185KM z 2012. Ten silnik został poprawiony?
amgm113
Nowicjusz

11 Lip 2021, 21:12

Clio 3 rs bardzo spoko auto, przynajmniej wiesz za co płacisz i relatywnie frajda z jazdy jest, RS nie jest tam przyklejone od tak.
szybki napisał(a):Kao napisał(a):
im starszy tym twardszy.

Ale że jazda czy konstrukcja?

Ogółem, byly mniej podatne na awarie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Lip 2021, 12:59

Zdecydowałem się na Volvo C30 2.5 230KM. Dzięki wszystkim za pomoc i wybicie mi z głowy MINI :ok:
amgm113
Nowicjusz

12 Lip 2021, 15:40

amgm113 napisał(a):Zdecydowałem się na Volvo C30 2.5 230KM.

Słuszna pojemność, fajne auto, szukaj manuala.
szybki
Moderator - Tuning