Mini R56S N14B16A ciśnienie oleju

18 Kwi 2023, 12:28

​Cześć,

​Zanim zaczniecie mnie hejtować, że temat był, jest zamknięty a problem rozwiązany to przeczytaj proszę to co poniżej:

Posiadam Mini R56S z motorem N14B16A, razem z mechanikiem próbujemy znaleźć przyczynę zapalania się kontrolki ciśnienia oleju na wolnych obrotach na zagrzanym silniku. Problem pojawił się po tym jak upaliło zawór w głowicy, zawory wymienione, panewki również, głowica zrobiona. Każdym temat kończy się po wymianie pompy oleju, czujnika lub samego filtra. U mnie pompa wymieniona na nową z ASO, 3 czujniki oleju i chyba każdy możliwy filtr oleju na rynku włącznie z ori, olej 5W30. Problem nie ustępuje. Słyszałem o jakimś czujniku, który jest zlokalizowany z tyłu silnika, o jakiś zaworkach w głowicy (ponoć jakieś kulki), które się zapiekają i zaworku w podstawie filtra oleju. Jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć?? Wiem, że te silniki są specyficzne i mają wiele bolączek ale speców nie brakuje :) z góry wielkie dzięki :ok:
KrystianEs
Nowicjusz

18 Kwi 2023, 13:21

Masz pewność że ciśnienie oleju w układzie smarowania silnika jest prawidłowe? Sprawdzane było manometrem?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Kwi 2023, 14:17

Na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach jest za niskie, nie pamiętam już wartości aktualnie nie mam jak tego sprawdzić bo silnik jest już wyciągnięty. Dziwne jest to, że wystarczy dosłownie musnąć pedał gazu i komunikat gaśnie
KrystianEs
Nowicjusz

19 Kwi 2023, 16:18

Podaj dokładnie jaki olej jest zastosowany,zobaczymy na jego parametry ,skoro wystarczyło musnąć pedał gazu i komunikat gasł,wina może leżeć po stronie oleju.Zaraz zobacze jaki to jest silnik dokładnie,podawanie kodu silnika to ciekawy wymiar podawania informacji,no ale w sumie to wcale nie musisz wiedzieć,że nawet rocznik się liczy w obrębie silników o takim samym kodzie,jeśli coś było niedopracowane,to może być po pewnym czasie poprawione,bądż zmieniono zalecenia tyczące oleju,podawajcie pełne dane.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Kwi 2023, 12:38

Produkcja grudzień 2007 , olej jaki był stosowany to MOTUL 8100 X-CLEAN EFE 5W30
KrystianEs
Nowicjusz

20 Kwi 2023, 21:18

To jest ,,odnoga,,silnika 1.6 THP,już pisałem kiedyś,że BMW /Peugeot zmienili po pewnym czasie zalecenia,przeskoczyli na 0w40,ja nie wiedząc o tym od razu żonie brata powiedziałem,by wlali 0w40,też 1.6 THP ,z tym,że coś ponad 120 konny,Pugeot 208.Przyglądnę się parametrom tego oleju,chodzi mi o ciśnienie jakie trzyma,porównam z olejem SHELLA 0w40 i obliczę o ile % wzrośnie ciśnienie w temp.roboczej silnika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...

20 Kwi 2023, 21:57

Ten olej,który zastosowałeś ma wiele plusów,ale też ogromne minusy,on jest pod DPF.GPF,czyli normy C2/C3,jedyny jego plus,to niski TBN,ciut ponizej 8,gdybyś zastosował taki olej jaki poleciłem żonie brata,czyli Helix Ultra 0w40,kiedyś,a teraz taki sam,ale carbon neutral,ciśnienie oleju wzrosłoby o ponad 11%,on ma też dosyć niski TBN,9.5,ale zdecydowanie lepiej chroni silnik przeciwzużyciowo,z pewnością fosforu i wapnia zawiera więcej,Motul będzie go miał w minimalnychilościach,a musisz wiedzieć,ze fosfor ,czyli podwyższona jego zawartość jest nieodzowna w łańcuchowych układach rozrządu,jeśli twierdzisz,że kontrolka oleju gaśnie przy delikatnym muśnięciu pedału gazu,na 0w40 nie powinna się w ogóle świecić,ten olej poza tym jest zdecydowanie stabilniejszy lepkościowo od tego Motula,między wskażnikami lepkości 169 a 185 różnica jest.
PhantomASA1
Forumowicz VIP