Mini - światła pozycyjne

02 Gru 2020, 19:02

Witam wszystkich,
Grzegorz, pochodzenie: Kraków, miejsce zamieszkania: Leszno, lat 48.

Dziś odebrałem Mini z komisu (rocznik 2003) zawsze mi sie podobał, w końcu na stare lata mam.
czy ktoś się orientuje dlaczego w środkowej pozycji przełącznika świateł przy wyłączonym zapłonie nie świecą pozycyjne przednie, a przy włączonym zapłonie w każdej jego pozycji świecą drogowe i tylko zegary można włączyć/wyłączyć? Przegląd podbity 5 miesięcy temu. Ktoś inny ma ten sam dylemat na elektroda.pl, ale nie padły tam żadne odpowiedzi. Czy to jakaś typowa przypadłość w Mini, czy jakiś nietypowy system?
Dziękuję.
grzesbeton
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków/Leszno
Prawo jazdy: 10 07 1996
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mini One R50, Ford Ka
Silnik: 1,6 90KM, 1,3 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

02 Gru 2020, 22:43

grzesbeton napisał(a):przy włączonym zapłonie w każdej jego pozycji świecą drogowe i tylko zegary można włączyć/wyłączyć?
Wygląda mi to tak jak by ktoś ustawił drogowe jako światła dzienne. Zobacz jeszcze czy jak mrugniesz drogowymi to ich jasność zwiększy się. Były takie moduły które zakładało się i drogowe świeciły że zmniejszona mocą na jakieś 30%.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Gru 2020, 20:03

Dziękuję za odpowiedź,
nie do końca Cię zrozumiałem co mam sprawdzić - mruganie drogowymi powoduje po prostu dodatkową jasność, bo drogowe zawsze są najjaśniejsze, przy czym to ja się tu pomyliłem zamiast "drogowe" miało być "mijania" i pewnie poszedłeś moim tropem ;)
Jeśli tak:
jasność świateł mijania jest stała, niezależnie czy wyłącznik jest w poz. 0, 1, czy 2. Ale najważniejsze jest to, że po prostu nie mam pozycyjnych czyli symbolicznego przedniego światła gdy np. się zatrzymam, wyciągnę kluczyk i pójdę pod drzewo. Tył świeci, przód nie. Jasne że zawsze mogę użyć awaryjnych, ale przecież pozycyjne są wymagane, więc jestem zdziwiony, że dowód jest podbity.
Gdyby nie to, że przy załączonym zapłonie w pozycji 1 świecą mijania, to uznałbym to po prostu za awarię świateł pozycyjnych, ale w tej sytuacji wygląda to na jakieś niekonwencjonalne połączenia. Pytałem gościa z komisu gdzie go kupiłem, ale on jest zielony, nawet nie wie jak powinno być.
grzesbeton
Nowicjusz

04 Gru 2020, 14:37

Nie wiem, czy tam jest, ale to może być sklejony lub stale zasterowany przekaźnik świateł mijania. Ktoś może zrobił coś takiego, że jak włączy się zapłon, to zaświecają się światła mijania, żeby op nich nie zapomnieć
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Gru 2020, 18:27

Dzięki za odpowiedź,
samą ideę zmostkowania świateł mijania rozumiem. Lecz to nie powinno powodować niemożności załączenia świateł pozycyjnych. Chyba że oba zjawiska nie mają ze sobą nic wspólnego i ktoś ustawił zmostkowane mijania, a niezależnie od tego coś nawaliło w obwodzie pozycyjnych.
Dołączam zdjęcie mojego przodu, czy pozycyjne powinny się świecić w głównych reflektorach, czy może są to te powyżej przeciwmgielnych, a może to dzienne (ich też nie idzie zapalić). Jeśli będę próbował sam, to chciałbym wiedzieć który przewód i która żarówka. Z góry dziękuję za pomoc.
grzesbeton
Nowicjusz

04 Gru 2020, 18:49

Wspomniałeś, że tylne światła się świecą. A tylne to właśnie światła pozycyjne, które zaświecają się razem z pozycyjnymi przednimi. I razem z pozycyjnymi przednimi i tylnymi zaświeca się oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Jeżeli więc po przekręceniu w 2 pozycję przełącznika świateł zaświecają się tylne i oświetlenie TR, to być może są spalone żarówki z pozycyjnych przednich. Wymień je na początek.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sobota w terenie
    Jako ze ostatnio brak mi na wszystko czasu to gdy wczoraj zadzwonil kumpel spytac czy mam chwile zeby dzis rano wyskoczysc w teren nie zastanawialem sie ani chwili. Do tego jechalismy doslownie "za rog" zdjęcia w galerii ...
    Iron Drift King - drifting dotarł do… kopalni!
    Drifting podbija świat. Ta nietypowa dyscyplina motorsportu dociera do różnych zakątków globu. W ostatni weekend zawitała nawet do dawnej kopalni odkrywkowej w Niemczech. Drugie miejsce na międzynarodowych zawodach ...

04 Gru 2020, 19:46

Czy to te małe z boku reflektora od strony zewnętrznego obrysu?

chciałem też się już zorientować gdzie jest bezpiecznik (lub 2) od tych świateł. Znalazłem film:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i jest tam jakiś dziwny opis skrzynki bezpiecznikowej (czas 1:27) Są tam różne rzeczy, ale zabezpieczeń poszczególnych świateł nie widzę.
grzesbeton
Nowicjusz

04 Gru 2020, 21:38

grzesbeton napisał(a):Czy to te małe z boku reflektora od strony zewnętrznego obrysu?
Nie to nie to.Doslownie ok.20 min.temu widziałem właśnie jadące Mini.Z przodu świecily się następujące swiatła:
1/ mijania-wiadomo reflektory
2/ prawdopodobnie swiatła poz.-to te które znajduja się w zderzaku /górne/
Oczywiście z włascicielem nie rozmawiałem to nic więcej nie mogę Ci podpowiedzieć..... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

04 Gru 2020, 22:31

Więc wygląda na to, że mam auto bardziej inteligentne, niż ja sam jestem.
Czym są w takim razie te malutkie żaróweczki w reflektorach? Wszak znaczna większość samochodów ma reflektor zbudowany jako kombinacja drogowych/mijania/pozycyjnych i jako taki homologowany. Myślałem że właśnie tak tu jest, do tego na samym dole przeciwmgielne (u mnie są ok) a te powyższe to po prostu atrapa dla dziennych. Ale skoro je widziałeś świecące z razem mijania, to to dzienne nie mogą być.
Jest jeszcze opcja tzw postojowych, gdzie można zapalić tylko lewą lub prawą stronę, dodatkowo sterując przełącznikiem kierunkowskazów. Znalazłem o tym tutaj:
https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/min ... ukcja?p=54
"Switching on the standing lamps"
grzesbeton
Nowicjusz

04 Gru 2020, 23:08

grzesbeton napisał(a):Czym są w takim razie te malutkie żaróweczki w reflektorach?
Głowy na pniak nie położę ale podejrzewam ze to ze to mogą być światła do jazdy dziennej.... :?:
Troche pokukałem na przód tego jak piszesz"inteligenta" :wink: i myślę ze sprawa wygląda następująco:
1/ Reflektory
a/ światła do jazdy dziennej
b/ światła mijania
c/ światła drogowe
2/ Zderzak przedni
a/ górny rząd w zderzaku-światła pozycyjne
b/ dolny rząd w zderzaku-światła przeciwmgielne
To sa tylko moje przemyślenia i nic więcej bo alfą i omegą nie jestem .... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

04 Gru 2020, 23:38

Dzięki za odpowiedź,
wszystko by było typowo, gdyby zamienić miejscami 1a i 2a, a właśnie te ani jedne ani drugie mi nie świecą.
Inteligent...
Inteligentny jest niczym gęś, a ślepy jak kura.
:D
grzesbeton
Nowicjusz

05 Gru 2020, 17:56

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,
Rację miał Albercik że zacząć od wymiany żarówek, bo choć jeszcze nie wiem czy to załatwi sprawę, to wiem już że są obie spalone.
Rację miał także Migi - światła pozycyjne są nad przeciwmgielnymi wspólnie z kierunkowskazami, dlatego widziałeś je świecące w ruchu, a nie zobaczyłbyś tego widząc mnie :)
Pozostaje jeszcze sprawa świateł mijania załączonych na stałe oraz pytanie po co jest w reflektorze ta mniejsza trąbka z boku, skoro nie ma tam jednak żadnych żarówek, ani oprawki.
Dziwi mnie, że pomagali mi kierowcy innych marek a nie kierowcy Mini, chociaż to forum Mini. Pewnie nic nie mówią i śmieją sie z nowicjusza. Dlatego wszystkim Wam daję łapkę "pomógł-dziękuję".
grzesbeton
Nowicjusz

09 Gru 2020, 18:58

grzesbeton napisał(a):Pozostaje jeszcze sprawa świateł mijania załączonych na stałe
Żeby nie zapomnieć o światłach jak wsiadasz do samochodu :)
grzesbeton napisał(a):po co jest w reflektorze ta mniejsza trąbka z boku, skoro nie ma tam jednak żadnych żarówek, ani oprawki.
Zrób zdjęcie lampy tak żeby było widać to miejsce. Będzie łatwiej pomóc.

Jak będziesz wymieniał żarówki to zrób to w rękawiczkach. Jak bez nich to nie dotykaj bańki żarówki palcami. Co do kierowców to niektórzy jeżdżą kilka lat danym modelem samochodu i czasem nie wiedzą podstawowych rzeczy nie mówiąc już o jakiejkolwiek wymianie żarówek :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Gru 2020, 21:26

Rokiko napisał(a):Żeby nie zapomnieć o światłach jak wsiadasz do samochodu

Wiem :) Chodzi o to, że ja tego nie chcę. Mam już z poprzednich samochodów twardy nawyk ruchu lewym nadgarstkiem po odpaleniu. Gdy pojeżdżę teraz czymś takim i przesiąde sie potem znowu do czegoś bez tego motywu, to nawyk zaginie i dopiero będę zapominał.

Wybacz, że zamiast robić zdjęcie wklejam link, ale to jest dokładnie to:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Z lewej strony jest duża trąbka z oprawką, a z prawej mniejsza trąbka i jest pusta.

Rokiko napisał(a):Jak będziesz wymieniał żarówki to zrób to w rękawiczkach. Jak bez nich to nie dotykaj bańki żarówki palcami

Tak, wiem, jestem elektrykiem, tyle że raczej budowlano-przemysłowym ;)
A gdy już dotkniesz, przemyj benzyną ekstrakcyjną by odtłuścić, oczywiście gdy żarówka jest zimna, przed załączeniem.

Rokiko napisał(a):niektórzy jeżdżą kilka lat danym modelem samochodu i czasem nie wiedzą podstawowych rzeczy

No zgadza się, tyle że wiesz, moim pierwszym autem przeszło 20 lat temu było DaewooTico, a na forum tego auta wręcz wrzało, tylu było ekspertów i tyle różnych zdań, że nie wiadomo kogo słuchać. Każdy podzespół miał swój dział, zdjęcia, rysunki, pomysły, kłótnie... Nikt jednak nie wpadł na pomysł co zrobić aby sinik padł przed zgniciem podwozia ;)
grzesbeton
Nowicjusz

10 Gru 2020, 10:21

W Mini jest dość sporo rodzajów reflektorów. Najlepiej będzie, jak zrobisz fotkę swoich oraz fotkę z napisami. Zazwyczaj napisy są na szkle reflektora, albo na górnej części obudowy. Powinny tam być literki i cyferki. Mając ten opis będzie wiadomo jaki masz konkretnie reflektor.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika