Minimalne przebiegi, max 5 tys zł.

30 Lis 2015, 13:58

Witajcie,
Wielu jest tutaj młodych, którzy poszukują taniego auta i mają spore oczekiwania, co, jak wiemy, sprawia "pewne" trudności.
Moja sprawa jest jednak prostsza. Mój poczciwy Lanos musi spocząć na cmentarzu historii (i chwała mu za ponad 4 lata niemal bezawaryjnej jazdy), a ja muszę go teraz czymś zastąpić. Warunki są proste :
- Auto będzie potrzebne na rzadkie i krótkie przejazdy (po około 10 - 25 km jednorazowo) - mniej więcej 2 - 3 tysiące kilometrów rocznie, na pewno nie więcej;
- Nie mam wymogów dotyczących ilości drzwi, mocy silnika, paliwa (choć na podanych wyżej dystansach naturalna wydaje się być benzynka);
- Autem będzie jeździć kobieta, czasem z dzieckiem, nie potrzeba przyspieszenia i specjalnych osiągów - auto ma jeździć prosto, skręcać i hamować :) Nie potrzeba też bagażnika, bo do jeżdżenia z gabarytami mamy inny pojazd.
Podsumowując - typowy samochodzik dla żony, która raz na jakiś czas chce wyjechać na zakupy lub potrzebuje skoczyć z dzieckiem do lekarza.
Stąd też widzę w tej roli jakiegoś hatchbacka z małym silnikiem (ze względów chociażby na cenę ubezpieczenia ;) ).
Wydaje się, że dobrą opcją byłby Daewoo Matiz (sentyment do marki pozostał), tym bardziej, że za kasę, którą dysponuję można kupić to auto i je spokojnie wyremontować, ale chciałbym jeszcze zasięgnąć opinii specjalistów. Może inne auto wchodziłoby jeszcze w grę? Punto, Corsa?
Matall
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

30 Lis 2015, 14:04

W tym budżecie nie warto szukać konkretnego modelu, a raczej coś zadbanego. Jeśli miałbym polecić coś konkretnego to może Citroen Xsara? Nie rdzewieje, jest dość bezpieczny w porównaniu do Matiza (są poduszki i ABS). Z 1.4 jest dość oszczędny.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Lis 2015, 14:08

Jeżeli chodzi o bezawaryjność i względną ekonomię to Corolla E11/Civic VI z małymi 1.3/1.4 silnikami są mistrzostwem - to co oszczędzisz na paliwie w innych autach wydasz na części. Z mniejszych i tańszych też szukać Japończyków, Micra, Swift, tego typu autka, które są małe i niesamowicie bezproblemowe - o ile nie rdzewieją - trzeba kupić zadbany egzemplarz.

Xsara to raczej nie to, problematyczna elektronika i rdzewiejące progi i podłoga są nagminnymi sprawami w egzemplarzach za 4-5k.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Lis 2015, 14:08

To jest jakaś myśl - przyjrzę się z pewnością.
Matall
Nowicjusz

30 Lis 2015, 14:18

Żółtek napisał(a):Civic VI z małymi 1.3/1.4

Civic bez rdzy to też rzadkość.
Ossy
Forumowicz VIP

30 Lis 2015, 14:27

Ale nie mają problemów z elektroniką, czego ja niestety w Xsarze doświadczyłem (a nie jestem jedyny, który na to narzeka). Kumpel od 3 lat ma w rodzinie Civica, kupiony za 4,5k z 1.4 silnikiem, gdzie jedyna zaleta to brak rdzy i klima. Od 3 lat zrobił nim nieco ponad 10kkm i tylko tyle, że opony zmieniał. Teraz jak wreszcie zrobił prawko on sam to zabrał się za niego, wymienił olej, filtry i zrobił pełny przegląd - w ciągu 3 lat nie wymieniał absolutnie nic i po przeglądzie wyszło, że w ciągu najbliższych 3 też nie ma nic, co mogło by się zepsuć. Corolla E11 ma podobną renomę a i o rdzy w jej kontekście mówi się mniej. W Xsarze masz belkę tył, rdzę na progach i podłodze a i ta elektronika nie daje spokoju. Choć fakt, za 5k idzie kupić Xsarę z klimą chociażby, a z Corollą/Civiciem może być ciężko.
Żółtek
Aktywny

30 Lis 2015, 15:02

Wyposażenie w rodzaju klimatyzacji jest tak naprawdę sprawą trzeciorzędną przy tak niskich przebiegach :)
Panowie podrzuciliście fajne auta, tylko zastanawiam się, czy nie byłyby nieco jednak zbyt duże. A może np. Astra w wersji harchback?
Matall
Nowicjusz

30 Lis 2015, 15:34

Civic HB,Toyota Corolla HB,Xara będą większe od Astry myślisz?
Ode mnie Lancia Ypsilon/Punto/Peugeot 106.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

30 Lis 2015, 15:35

Astra F hatchback to mniej wiecej ten sam rozmiar co w/w. Mniejsze sa Micra, Swift, Starlet, Saxo, 106, ew. VW Polo.
Żółtek
Aktywny

30 Lis 2015, 16:28

Moim zdaniem przy budżecie 5 tysięcy nie warto aż tak patrzeć na model. Oczywiście jak trafi się zadbany, nieprzerdzewiały Civic to warto brać, ale zadbanej Xsary w tym budżecie nie warto skreślać. Niestety patrząc na OLX to 90% aut do 5 tysięcy jest niedoinwestowanych.

- Autem będzie jeździć kobieta, czasem z dzieckiem, nie potrzeba przyspieszenia i specjalnych

Ja bym nie wsadził dziecka do Matiza. Sprawa bezpieczeństwa.
Ossy
Forumowicz VIP

30 Lis 2015, 21:40

Tutaj masz ładną Astre,była ostatnio w kilku tematach na forum.
[link do oferty na Olx wygasł]
lpg zawsze można wymontować.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

30 Lis 2015, 21:42

Rozumiem, że wymagania nie są duże itp, ale jakakolwiek Astra F (bez minimum 2.0 silnika) za 5k+ to jest przesada. Może i zadbana, ale na pewno nie jest warta tych pieniędzy.
Żółtek
Aktywny

30 Lis 2015, 22:14

Też o tym pisaliśmy no chyba że auto jest idealne pod każdym calem ale to raczej wątpliwe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

30 Lis 2015, 22:33

Ta Astra świetna, jakby opuścił do 4-4,5 to można śmiało brać
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Gru 2015, 14:46

Astra ładna, próbowałem się dodzwonić, ale mi się nie udało.
Panowie, a mogę prosić żebyście rzucili okiem tutaj? :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mam blisko, ale wolę zapytać najpierw tutaj :)
Matall
Nowicjusz