Minivan/crossover w cenie 40-50 tys zł.

17 Sty 2018, 17:33

Cześć.
Szukam samochodu w kwocie 40-50 tys zł. Wymagania:
- używany, ale nie starszy niż 5 lat
- w miarę wysoki, najlepiej minivan, ewentualnie jakiś crosover
- silnik myślę, że coś koło 1.6 l. I tutaj szczerze mówiąc nie wiem czy lepiej diesel czy benzynę, bo samochód będzie używany zarówno w mieście jak i w trasie
- elektryczne szyby, lusterka, fotel kierowcy (fajnie jakby był podgrzewany)
- niska awaryjność

Co polecicie? ;)
pazday
Początkujący

18 Sty 2018, 16:07

Odświeżam. :)
pazday
Początkujący

18 Sty 2018, 16:36

Nie lepiej dozbierać, trochę dołożyć i kupić coś nowego? Jeśli kupujesz auto na parę lat to może się okazać, że przez ten czas włożysz w nie w sumie więcej niż zapłaciłbyś teraz za nowe
np Kia Stonic?
kogi
Początkujący

Prawo jazdy: 7- 0- 0
Auto: KIA SPORTAGE
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

18 Sty 2018, 16:45

Podałem zakres cenowy i wymagania i tego się trzymamy. :)
pazday
Początkujący

18 Sty 2018, 16:50

W takim razie sam powinieneś rozejrzeć się za tym co jest dostępne na rynku w tej kwocie, poczytać testy i fora o tych samochodach, a dopiero na końcu zakładać temat, jak już masz coś na oku. Tu nikt nie będzie szukał samochodu dla Ciebie.
kogi
Początkujący

20 Sty 2018, 00:57

Ogólnie to zawsze podobał mi się Citroen C4 Picasso II. Całkiem nieźle prezentuje się też Renault Captur. Kiedyś miałem Opla Merive i super mi się nim jeździło, ale nowa wersja z drzwiami a'la Rolls Royce to wg mnie porażka. Myślałem też nad Kia Venga, jako, że jest podobna do Merivy, ale nie wygląda na zbyt luksusową. No i fajny jest też Opel Mokka, ale ceny są dość wysokie z tego co widzę. Są też tańsze modele, ale nie wiem czy to nie jakieś haczyki

Ogólnie rozglądam się za tymi modelami na allegro i otomoto, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia na co zwracać uwagę przy takich zakupach przez internet, żeby uniknąć oszustów
pazday
Początkujący

20 Sty 2018, 14:57

Samochodu nie kupujesz przez internet, a przeglądasz jedynie ogłoszenia.
Patrz głównie na samochody pochodzące z polski, z potwierdzoną książką serwisową przez aso. Unikaj tych sprowadzonych z Niemiec przez handlarzy, bo nawet jeśli obiecują, że bezwypadkowe, serwisowane w aso, z gwarancją przebiegu itd to w rzeczywistości może się okazać, że jest to auto złożone z kilku innych, a przebieg w najlepszym wypadku wynosi 3 razy tyle ile podaje licznik.
Najlepiej zaopatrzyć się od razu w miernik grubości lakieru i przed zakupem potwierdzić przebieg w aso, albo wynająć sobie jakiegoś fachowca, który sprawdzi auto za Ciebie. W Polsce zakup używanego samochodu to wielkie wyzwanie, bo oszukują wszyscy, nawet autoryzowane salony...
kogi
Początkujący

20 Sty 2018, 20:25

Może Ford B-max?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Sty 2018, 21:04

B-max jest ładny, ale podobnie jak w przypadku Merivy nie biorę go pod uwagę ze względu na tylne drzwi.

A taki?:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pazday
Początkujący

20 Sty 2018, 21:47

Nawet letnim wiaterkiem niemuśnięty i poranną mżawką niezroszony.
Jak każdy od handlarza z rajchu

vin w łapę i do aso
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Sty 2018, 22:51

Panowie, zmiana planów. :D
Ograniczamy się głównie do minivanów segmentu B i C. Opel Meriva wchodzi w grę. To ma być auto dla znajomego i dowiedziałem się przed chwilą, że w grę wchodzą właśnie minivany pokroju Opla Merivy. Opel minusuje tymi tylnymi drzwiami, ale jeśli w innych aspektach okazałby się lepszy od konkurencji, to mógłbym to przeboleć.
"najlepszy byłby dla mnie minivan. Wyższy, wygodniejszy, ale też ekonomiczniejszy model. Crossovery są za wysokie, a kompaktowe często za niskie." - taką otrzymałem wiadomość.

Jaki model z tego segmentu byście preferowali? Również poczytam na ich temat, ale chciałbym poznać waszą opinię. :)
pazday
Początkujący