Minivan/kombi w cenie do Ok. 10 000

05 Sie 2017, 14:30

Jako, ze ostatnio pomogliście mi w zakupie auta zwracam się po raz kolejny - tym razem samochod dla rodziców.

Szukamy czegoś przestronnego, mało awaryjnego - z jak najtańszymi częściami zamiennymi(zawieszenie, hamulce,rozrząd itp) dlatego, ze przeglądając ceny, czasem w dwóch bardzo podobnych cenowo i wymiarowo samochodach różnica w kosztach poszczególnych elementów eksploatacyjnych jest ogromna.

Do rzeczy. Minivan najlepiej na płycie podłogowej jakiejś osobówki - tak żeby ceny części nie zabijały.
Sporo czytałem i niestety wiele minivanow ma zle opinie a większość ma problemy z elektronika - niezależnie od marki. Może coś pominąłem ? Rodzice sa otwarci na propozycje.

Pod uwagę bierzemy również kombi - składane siedzenia na płasko, aby weszły dwa rowery(to sako tyczy się minivana)
Patrząc na wymagania musi to być jakieś przestronne kombi - natomiast większość takich to segment C, a raczej wolelibysmy coś z segmentu B, właśnie zważywszy na koszty otrzymania.

W grę wchodzi słownik benzynowy z gazem - raczej nie większy niż 1.6-1.8, bądź prosty w obsłudze diesel(te z reguły maja pój. 1.9 - jest Ok)bez dwumasy i innych drogich dodatków dieslowskich. Wystarczy zwykły, prosty turbodiesel, który nie zabije cenowo.

Faworytem był Citroen Xsara Picasso, ten bodajże po lifcie. No ale naczytałem się o problemach z elektryka.

Pomóżcie ! ;-)
Jovo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Astra GTC

05 Sie 2017, 14:53

Hmm może Toyota Avensis I przed lift - dobrze przyjmują LPG,części dostępne, seg D
Mazda MPV
Renault Laguna I - seg D
Suzuki Baleno młode rocznikowo, ale podatne na korozję

Ale najlepszym wyborem chyba będzie Skoda Octavia I,nawet i z 1.6
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

05 Sie 2017, 17:37

Jeśli chodzi o kombi:
Peugeot 406
Citroen Xsara
Opel Astra G