Minivan lub kombivan. Użytkowo-rodzinny

Dzisiaj, 16:29

Witam,

rozrosła mi się rodzina do 2+3 i była konieczność wymiany aut. Jedno typowo rodzinne już kupiłem dla żony. Forda s-max 7os. Foteliki wchodzą, kawałek bagaznika zostaje, jezdzi super.

Potrzebuję teraz wymienić swój samochód. Potrzebuję awaryjne te 3 foteliki zmieścić w razie gdyby ford sie zepsuł/był u mechanika ale na codzień pewnie będzie 1 fotelik wpięty, za to potrzebuję dużego bagażnika. Ideałem byłby seat alhambra 2 gen, niestety większośc to diesle a 2.0 benz sporo pali. Nie mam jeszcze określonego budżetu ale najchętniej 40-50tys, w porywach do 70

Idealnie byłoby gdyby silnik nadawał sie do LPG.Co do tego pory przyszło mi na myśl:

Fiat doblo 1.4T - boję sie troche o wygłuszenie i w środku za bardzo mi się nie podoba, za to silnik dobry do lpg i tanie czesci
vw caddy - 1.4tsi po 2015 podobno calkiem spoko jeżdżą ale opinie bardzo różne, lekki to pewnie nie będzie palił 10L
seat alhambra - czytałem ze 2.0tdi po 2015 jest calkiem spoko ale moze byc ciezko znalezc z sensownym przebiegiem
ford galaxy 2.0 - duży, do przerobienia na gaz tyko jak to w fordach blacha
espace - 2.0T, wszystko spoko ale patrzec na niego nie moge taki brzydki :)

jakies inne pomysły?
carDriv3r
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2013
Auto: nie mam

Dzisiaj, 17:45

carDriv3r napisał(a):Fiat doblo 1.4T - boję sie troche o wygłuszenie i w środku za bardzo mi się nie podoba, za to silnik dobry do lpg i tanie czesci
vw caddy - 1.4tsi po 2015 podobno calkiem spoko jeżdżą ale opinie bardzo różne, lekki to pewnie nie będzie palił 10L

To są dostawczaki, zostały zaprojektowane jako dostawczaki i wsadzenie tam większej ilości siedzeń nie robi z nich rodzinnego auta do komfortowego podróżowania.

Zaproponuję ci coś mniej oczywistego - fiat freemont i dodge journey. Świetnie byłoby kupić 3.6 ale jeśli wystarczy ci mocy w mniejszych benzyniakach (dodge) to technicznie też ok
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

Dzisiaj, 18:20

W sumie to bardzo dobry pomysl. Pacifiki i town country troche za duze. A tu jeszcze 4x4.

Kolega ma journey, musze obejrzec bagaznik

Dzieki za propozycje
carDriv3r
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2013
Auto: nie mam

Dzisiaj, 19:15

franccc napisał(a):fiat freemont i dodge journey. Świetnie byłoby kupić 3.6
Ja już bym chyba wolał poszukać dłużej lub ewentualnie dołożyć i kupić z tym silnikiem. Bądź co bądź warto spojrzeć na te samochody.

carDriv3r napisał(a):seat alhambra - czytałem ze 2.0tdi po 2015 jest calkiem spoko ale moze byc ciezko znalezc z sensownym przebiegiem
Łatwo nie będzie ale możesz pokusić się też o automat z DSG6.

Zerknij sobie też do tematu jakie-auto-z-3-niezaleznymi-fotelami-isofix-z-tylu-vt112223.htm być może coś Ci pomoże :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...