Minivan/ większe kombi do 15 tys.

02 Lut 2017, 12:44

Witam,

Kiedyś napisałem na forum, że Scenic II- benzyna to przyzwoite auto, a jego awaryjność to mit. No cóż, życie brutalnie zweryfikowało to zdanie, po 2,5 roku udanej eksploatacji zaczęła się bardzo długa seria usterek głównie elektronicznych. Straciłem cierpliwość i zamierzam kupić coś innego. Budżet niestety nie jest zbyt wysoki- 15 tys PLN.

Szukam minivana, lub większego kombi (rodzina 2+2). Wyłącznie benzyna.

Pierwsze pomysły:
- C-MAX,
- Mondeo MK 3
- Mazda 5 (chyba będzie ciężko za 15 tys),
- Mazda 6 I lift.
- Signum
- Vectra C

Będę wdzięczny za porady. Pozdrawiam!
mario_pil
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
Auto: Scenic II + Carisma
Paliwo: Benzyna

02 Lut 2017, 13:08

mario_pil napisał(a):Kiedyś napisałem na forum, że Scenic II- benzyna to przyzwoite auto, a jego awaryjność to mit. No cóż, życie brutalnie zweryfikowało to zdanie, po 2,5 roku udanej eksploatacji zaczęła się bardzo długa seria usterek głównie elektronicznych. Straciłem cierpliwość i zamierzam kupić coś innego.

Tak to już bywa z tymi autami i innymi Renówkami z tego okresu - długo, długo nic, a potem lawina. Dlatego też należy podchodzić z rezerwą do opinii typu "a ja jeździłem rok i nic mi się nie zepsuło", tylko zwracać uwagę na ich całokształt - te złe nie biorą się znikąd, nikt nie ma interesu w tym, żeby celowo zohydzać niektóre francuskie auta.
Vectra C 1.8 to dobry trop, od siebie dorzucę jeszcze niedocenianego Hyundaia Matrixa.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

02 Lut 2017, 14:02

Matrix to faktycznie ciekawa opcja. Silnik lepszy 1,6 czy 1,8?
mario_pil
Początkujący

02 Lut 2017, 14:12

Oba są trwałe, osobiście wybrałbym 1.8 - lepsze osiągi przy podobnym spalaniu. Przyda się więcej mocy przy czterech pasażerach na pokładzie.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

02 Lut 2017, 14:15

Mazdy 6 I po lifcie raczej nie dostaniesz. Oczywiscie w dobrym stanie i bez rdzy. A takiej trzeba się sporo naszukać niestety.
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

02 Lut 2017, 14:28

Myślałem jeszcze o Lancerze kombi, ponieważ mam też Carismę i jest to najlepsze auto jakie miałem pod względem bezawaryjności. Boję się tylko że to już za małe auto dla rodziny 2+2, a Scenic bardzo nas rozpuścił w kwestii przestrzeni :)

A Mondeo MK 3 1.8, 2.0- bardzo tanie auta i zastanawiam się z czego to wynika. Takie Mondeo też by mi pasowało ze względu na duży bagażnik i obszerną kabinę.
mario_pil
Początkujący

02 Lut 2017, 19:49

mario_pil napisał(a):Mondeo MK 3 1.8, 2.0- bardzo tanie auta i zastanawiam się z czego to wynika
ford nigdy ceny nie trzymał. To też dobry wybór. Mają dobrą opinię.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4