Mitshubishi ASX nie odpala

25 Sie 2024, 20:02

Witam

ASX 2.2 DID 150 KM diesel 2014 rok

Mam problem. Wróciłem wczoraj z pracy. Zostawilem auto na parkingu. 2 godziny później nie mogę odpalić. Odpalanie bez dotykowe. Kluczyki zmieniane. Batwrie w kluczykach zmieniane. Akumualtor podpięty pod klemy. Miernikiem sprawdzane. Zaplon jest. Wszystko działa. Klima chodzi. Tylko silnik nie startuje. Nie ma w ogóle nawet tzw rzęgolenia. Totalnie zero reakcji. Może jedynie coś tam delikatnie słychać ze się włącza ale nie wiem co. Auto w automacie. Nie sprawdzony rozrusznik bo bardzo ciężkie dojście. Nie wiem jak i czym go tam sięgnąć aby postukać. Wczesniej nie było żadnych objawów aby coś się miało stać. Wiem ze to może byc rozrusznik. Ale piszę aby zapytać czy to moze być cos jeszcze czego nie sprawdziłem? Bezpoeczniki przekaźniki akumulator błędy na komputerze posprawdzane. Niestety w kompie nie dało się podejrzec pozycji silnika (chinski jakis obd pewnie).

Jak dobrać sie do tego rozrusznika. Co jeszcze sprawdzić?
rafal107
Nowicjusz

26 Sie 2024, 17:09

A auto stoi na P?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sie 2024, 17:38

Tak stoi na P
rafal107
Nowicjusz

28 Sie 2024, 19:46

Sprawdź Przekaźniki w tym odpowiedzialny za pracę rozrusznika pod maską w komorze silnika lub schowek przy kierownicy obok lewego kolana.
Uszkodzona cewka przy rozruszniku lub brak jej zasilania ( sterowania) a jest odpowiedzialna za pracę rozrusznika a konkretnie zazębienie ,,bendixa" z kołem jeśli padła lub brak sterowania rozrusznik nie zakręci .
Możliwe uszkodzenia sensora lub immobilaizera odpowiedzialnego za sygnał do rozruchu... jego uszkodzenie powoduje że nie odpalisz na żadnym kluczyku.
Tu masz instrukcje do ASX jeśli nie masz papierowej i rozmieszczenie przekaźników.
Powodzenia i napisz jak rozwiązałeś problem.
https://schematy24.pl/mitsubishi-outlan ... ekaznikow/
https://www.mitsubishi.krakow.pl/dla-wl ... #samochody
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

28 Sie 2024, 20:23

Przekaznik sprawdzony. Załącza się. Chyba gdyby immo nie działał to przekaźnik by sie nie załączał. W piątek będzie spec z komputerem zobaczymy czy coś znajdzie. Chętnie popukałbym w rozrusznik ale go w ogóle nie widać
rafal107
Nowicjusz

28 Sie 2024, 21:26

Najlepszy dostęp jest od dołu a od góry rozrusznik widać jak zdejmiesz rurę dolotową. Mocno przysłania go kolektor :)
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Otwieranie drzwi bez udziału kluczyka – 1984 rok
    Współcześnie otwieranie drzwi pojazdu kluczykiem jest anachronizmem. Elektroniczny pilot na fale podczerwone (Infrared) otwierający drzwi auta jest standardem oczywistym nawet w najmniejszych samochodach miejskich. ...