MITSUBISCHI PAJERO brak instrukcji obsługi

25 Sty 2008, 10:42

Witam wszystkich.Jestem nowym forumowiczem.Mam pewien kłopot który,jak mam nadzieję,pomożecie mi rozwiązać. Kupiłem niedawno Mitsubischi Pajero,z którego jestem bardzo zadowolony.Problem tkwi w braku instrukcji obsługi->głównie informacji o wyświetlanych lampkach kontrolnych jak również o pewnych przełącznikach,szczególnie jeden jest tajemniczy.Jest to przełącznik klawiszowy elektryczny znajdujący się obok drążka zmiany biegów-automat na którym są oznaczenia:A/T MODE .Włączając A na wyświetlaczu o włączonych napędach zapala się PWR (co to jest) a włączając T wyświetla się HOLD (???). Następne pytanie:po uruchomieniu silnika zapala się kontrolka koloru żółtego,która po parunastu minutach gaśnie gdy rozgrzeje się silnik,wygląda tak jak do smarowania czyli kaganek z falą pod spodem.Wiem że dotyczy to układu smarowania tylko czego?Nie odnosi się to silnika->to już rozszyfrowałem :D . Pozdrawiam wszystkich Waldek :lol:
jawaldek
Nowicjusz

25 Sty 2008, 16:09

Czy masz Pajero V60?
Jeśli tak, to skrzynia rozdzielcza w Twoim samochodzie to Super Select. Czyli masz nastepujące możliwości ustawień:

[2H] Jazda 2x4
[4H] Jazda 4x4 (biegi drogowe) z centralnym mechanizmem różnicowym
[4HLC] Jazda 4x4 (biegi drogowe) z zablokowanym centralnym mechanizmem różnicowym (rozkład momentu 50:50) - nie jeździć po asflacie
[4LLC] Jazda 4x4 (biegi terenowe) z włączonym reduktorem i blokadą centralnego mech. różnicowego

No a teraz konkretnie - nie macałem nigdy V60 w automacie (jeśli masz w ogóle V60), ale domyślam się, że A/T to (All terrain) a znaczek PWR oznacza "Power" czyli, że jest włączone. No, ale w takim razie...gdzie masz skrzynię rodzielczą? :shock:

A może masz pajero pinin? Chyba niewiele pomogłem...
4x4
Draakul
Początkujący

25 Sty 2008, 18:49

Dzięki Draakul za odpowiedź.Jest to Mitsubischi Long rocznik 1985.Liczą się intencje i za to serdeczne dzięki :D
jawaldek
Nowicjusz

25 Sty 2008, 20:10

jawaldek napisał(a):Dzięki Draakul za odpowiedź.Jest to Mitsubischi Long rocznik 1985.Liczą się intencje i za to serdeczne dzięki :D

Spokojnie, zaraz będziemy w domu

Jesteś pewien, że ci się nie pomyliły daty i nie masz 1995, czyli Pajero V20?
Bo 1985 to jest LO44 i jeśli je masz to z silnikiem 2,6 benz. Miałem w tej kaście krótkie pajero, ale 2,3TD. I w manualu...

Powiem szczerze, że mnie lekko zwiodłeś tymi "napędami", oczywiście z 4x4 ni ma to nic wspólnego. No ale do rzeczy:

A/T zmienia tryb w jakiej skrzynia biegów pracuje, chodzi tu np. o jazdę z przyczepą, w zimę czy po serpentynach w górach.
Identyfikacja PWR lub HOLD - na chłopski rozum PWR oznacza "moc" a "HOLD" moment obr, przy niskich obrotach. Popróbuj, zobacz przy jakich obrotach zmienia biegi i jak się skrzynia zachowuje.

A tak prewencyjnie - jeśli masz 1985 r. to nie masz super selecta, tylko klasyczne rozwiązanie i nie możesz jeździć 4x4 po asfalcie, bo kuku zrobisz.

Określ konkretnie model to poszukam w swoich archiwach, bo mam różne manuale.
4x4
Draakul
Początkujący

25 Sty 2008, 20:55

Jasne mój błąd MITSUBISHI PAJERO 2.8 TD rocznik 1995.Na pewno automat :lol: na pewno LONG. Wiesz wcześniej jeździłem UAZ-em i cóż trochę technik i człowiek się gubi :roll: Dzięki że poświęcasz mi swój czas i muszę Ci się do czegoś przyznać...... z techniką szczególnie samochodową to tak troszkę u mnie na bakier ale się uczę :idea:
jawaldek
Nowicjusz

13 Cze 2010, 15:49

witam wszystkich
mam problem ponieważ gdy kupiłem samochód mitsubishi pajero 3 .0 v 6 automat benzyna nie dostałem instrukcji i nie wiem za bardzo o co chodzi nie mogę znaleźć i jak ktoś by podał link lub wysłał na e mail [email widoczny po zalogowaniu]
Songokan1111
Nowicjusz

Miejscowość: polska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V-ósemki w planach Lexusa. Jest nowy patent
    Lexus słynie z cenionych silników V8. Japończycy podkreślają też, że – mimo mody na zelektryfikowane napędy i systemy automatyzujące jazdę – zamierzają nadal produkować samochody dla wymagających entuzjastów ...
    V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...

13 Cze 2010, 21:51

Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna