Mitsubishi ASX XENON czy soczewka?

08 Paź 2017, 13:10

Witam.
Mam pytanie,jak rozróżnić relfektor Xenonowy od Soczewkowego w Mitsubishi ASX ??
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

08 Paź 2017, 15:38

Zrobisz to w prosty sposób sprawdzając oznaczenia na kloszu lub obudowie lampy. Reflektor bi-xenonowy będzie miał oznaczenie DC/R.

Zapraszam do lektury w której wyjaśniam na forum oznaczenia jakie możemy znaleźć na reflektorach przednich i lampach tylnych "Jakie oznaczenie znajdziemy na reflektorach?".
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

08 Paź 2017, 16:05

Tak czy inaczej raczej musisz zajrzeć pod maskę i zobaczyć jakie masz żarówki, mocowanie od razu będzie widać. Po oznaczeniu które podał @ArteK też się dowiesz.

Patrząc z zewnątrz bez zaglądania pod maskę - ksenony powinny mieć samopoziomowanie co powoduje że po włączeniu świateł strumień świetlny idzie do góry. Przy soczewkowych będziesz miał regulację manualną. Druga sprawa to kolor światła jak przyglądasz się ksenonom barwa będzie się zmieniała w większym stopniu niż przy żarówkach halogenowych w zależności od kąta patrzenia.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

16 Lut 2018, 20:10

Panowie dobra robota chciałem podziękować :) rozwiało to moje wątpliwości.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1994

18 Lut 2018, 15:19

Ja jeszcze dodam, że halogen z soczewką świeci od razu, a ksenon rozświetla się jakieś 2,3 sekundy. Dodatkowo przy włączaniu ksenonu da się zauważyc błysk. I dopiero potem reflektor się rozjaśnia. Różnica jest też w barwie światła, której nie da się nie zauważyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...