REKLAMA
Witam forumowiczów
Od 6 miesięcy jestem posiadaczem Mitsubishi Carisma 1.6 benzyna 2003r. Samochód był kupiony od handlarza i nie znam jego historii. Tylko tyle, że pierwszy właściciel z Niemiec i rzekomo zadbany itd. Wymienilem w nim rozrząd oraz tarcze i klocki hamulcowe. Samochód sprawia mi taki problem, że komputer wskazuje mi spalanie w mieście na stałym odcinku 5km spalanie ok 11.3 L. (w zimniejsze dni i przy duzych korkach nawet 12L) Jak pojade gdzies dalej ok 20km w jedna stronę to spalanie spada do 10.5 mniej więcej. W trasie 200km komputer pokazal 7.5L. Problem który jeszcze zauważyłem to przerywanie silnika podczas pierwszych 500m jazdy w dni kiedy jest wilgotno (deszcz padał, albo sporo rosy). Zazwyczaj po przejechaniu takiegi dystansu silnik chodzi juz prawidłowo i nie przerywa po dodawaniu gazu. Chciałbym sie spytac czy takie wartości spalania są prawidłowe czy jednak coś mu dolega i trzeba jakis element wymienić. Kupowalem samochod z małym silnikiem by mało palil a tu takie zdziwienie, że pali tyle samo co 2.0. Być może to przerywanie silnika ma jakiś wpływ na spalanie. Zaznaczam, iż w kwestii mechaniki samochodowej jestem laikiem.
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam