Mitsubishi Carisma '98

18 Lip 2008, 10:52

Witam

Zastanawiam się nad kupnem Mitsubishi Carisma rocznik '98. Jakie są opinie na temat tego samochodu? Czy to dobry wybór? Cena to około 12 tys. (bardziej powinienem napisać, że to max, nie około :) Który silnik lepiej wybrać 1.8 GDI 125 KM czy 1.6 115 KM? (jeśli któryś pali np. 2 litry więcej, ale jest wyraźnie lepszy, to jestem za takim). Nie ukrywam, że mam już w głowie kocioł. Najpierw naczytałem się, że GDI to rewelacja, są żwawe, a przy tym niedużo palą, a potem, że częściej się psują, są wybredne jeśli chodzi o jakość paliwa i droższe w naprawie (jakieś tulejki często stukają w silniku czy coś - czytałem, że często dochodzą jakieś stuki). Mam jeszcze pytanie jak wygląda sprawa z rdzą. Czy łapie nadkola i inne elementy czy raczej umiarkowanie i można sobie z tym w dosyć prosty sposób poradzić?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

18 Lip 2008, 11:15

Witam,
Zamiast 1.6 115km powinno byc 1.8 115km. Nie robili 1.6 115KM!!! :)
Dodam, że do Silnika GDI założenie LPG to wysoki koszt i to nie jest dobre dla tego silnika. Zwykły 1.8 znosi to normalnie i cena gazu jest umiarkowana. Jeśli chodzi o rdzę to nie powinno być z nią problemu. Odradzam silniki diesla, ponieważ to silniki Renault. Dopiero puźniej zrobiony pożądnego diesla (DID).
Osobiście wybrał bym 1.8GDI nie trzeba go tak rżnąć na wysokie obroty żeby auto chciało iść. Na początku też szukałem Carismy, ale mój wybór padł na Primerę. Nie żałuje. Primera i Carisma są na równie wysokim poziomie bezawaryjności.

Ciekawa oferta Carismy: [link do oferty na Allegro wygasł]
Ciekawa oferta Primery: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (Mam taką, tylko że 97' i wersja SRI i sprawuje się znakomicie :)).

Pozdrawiam.
Rodri94

18 Lip 2008, 11:51

Chyba faktycznie to były 1.8 115 KM, tyle że nie GDI :) Gazu nie planuję w ogóle, czy to GDI czy nie. Diesel także odpada. Właśnie z tego co czytałem, to GDI chętnie kręcą, nie trzeba cisnąć do oporu, żeby wykazał żywszą chęć do jazdy :)
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

18 Lip 2008, 11:58

Tak, bo on jest na wielopunktowym wtrysku. Nic nie słyszałem o jakiś większych problemach z GDI. Kumpel miał taką Carismę tylko, że chyba '96 i zachwalał.
Rodri94