Mitsubishi Colt 5 - brak mocy

30 Mar 2019, 22:07

Witam.
Wiem, że podobnych tematów w necie można znaleźć mnóstwo, ale niczego co odpowiadałoby dokładnie usterce w moim aucie. Mam mitsubishi colt 5, rocznik 1999, silnik 1.3, benzyna. Około 2 tygodni temu, po jeździe w bardzo obfitych opadach śniegu, auto jakby straciło moc. Jest mi potrzebne do pracy wiec tego samego dnia pojechałem do mechanika.Ten przejechał autem kilkaset metrów, obejrzał dosyć szybko parę rzeczy. Diagnoza- nie chodzi jeden cylinder. Stwierdził, że poszukiwanie awarii zajęłoby mu za dużo czasu, a on go nie ma, poradził jednak na początek wymienić kopułkę aparatu zapłonowego i ewentualnie filtr paliwa(świece zapłonowe wymieniłem jeszcze przed przyjazdem do niego). W ciągu kolejnych dni kilkukrotnie inni mechanicy "dłubali" przy samochodzie wciąż nie mogąc znaleźć przyczyny, auto stopniowo coraz bardziej traciło moc, momentami nie działały już 2 cylindry, zaczęło szarpać i coś stukać w chwilach gdy coltowi brakło mocy najbardziej, na przykład podczas ruszania albo wjeżdżania pod górkę,a tuż po włączeniu silnika trząść, szczególnie jeśli było mokro lub temperatura poniżej 0.Moc auta się nieco wahała, czasem było trochę lepiej, czasem gorzej. Mechanicy mieli nieco utrudniona pracę gdyż mieszkam w Norwegii, a tu ciężko o części do mojego auta lub są bardzo drogie(filtr paliwa 450zł !!!), niedostępne są rozmaite uszczelki i inne drobiazgi. Poza tym, chociaż są zawodowymi mechanikami, byli u mnie "po pracy" wiec i czasem narzędzi im brakowało. W końcu, przedwczoraj jeden coś znalazł- zawór egr zablokowany w pozycji otwartej. Został zaślepiony. Samochód momentalnie odzyskał moc, wszystkie cylindry zaczęły chodzić równiutko. Ale to byłoby zbyt proste, kiedy już się cieszyłem, ze jest ok, po kilkugodzinnym postoju samochodu, nastąpiło pogorszenie. Obecnie już ciężko nawet ruszyć. W czasie tych dwóch tygodni udało mi się sprowadzić z Polski i wymienili kopułkę aparatu zapłonowego i filtr paliwa. Wyeliminowali silnik(prawidłowa kompresja), pompę paliwa, filtr powietrza, nie znaleźli przebicia na przewodach, przepływomierza i cewki w moim aucie nie ma, uznali za mało prawdopodobny(nie wiem dlaczego) problem z sonda lambda i wtryskami, poza tym podobno gdyby wtryski odkręcić to mogłyby nie wytrzymać stare uszczelki, a w Norwegii innych nie kupie wiec trochę się boja to ruszać. Podpięcie komputera nic nie daje- jakby się nie łączy z moim coltem. Już powoli brakuje im pomysłów, nie wszystko tez łatwo rozkręcić w domowych warunkach wiec dobrze byłoby wcześniej wiedzieć co.Norweski warsztat w grę nie wchodzi bo pewnie taniej byłoby kupić nowe auto ;p. Czemu zaślepienie egr dało czasową poprawę a potem bardzo nagle olbrzymie pogorszenie?A może egr wcale nie był główną usterka i wcale nie blokował się tak bardzo tylko to zbieg okoliczności, ze coś się poprawiło po jego zaślepieniu. Ktoś ma może jakiś pomysł? Z góry dziękuję.
Agnor1000
Nowicjusz

30 Mar 2019, 23:33

Agnor1000 napisał(a):Czemu zaślepienie egr dało czasową poprawę a potem bardzo nagle olbrzymie pogorszenie?A może egr wcale nie był główną usterka i wcale nie blokował się tak bardzo tylko to zbieg okoliczności, ze coś się poprawiło po jego zaślepieniu.
Na pewno jest dalej zaślepiony? Może ta zaślepka nie była trwała i znowu jest przelot. To by wytłumaczyło ponowny spadek mocy.

EGR otwiera się tylko w specyficznych sytuacjach jednostajna jazda, wolne obroty, jak by był otwarty podczas przyspieszania silnik nie miałby mocy.

Agnor1000 napisał(a):Podpięcie komputera nic nie daje- jakby się nie łączy z moim coltem
Masz '99 rok więc pewnie nie masz jeszcze OBD i to sprawia problemy że nie każdy będzie potrafił zdiagnozować takie auto.

Agnor1000 napisał(a):cewki w moim aucie nie ma
A kto tak powiedział? Skąd zatem bierze się napięcie na świecach dzięki któremu przeskakuje iskra?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Mar 2019, 23:45

Co do zaślepki pamiętaj, że przykręcał ją zawodowy mechanik, był pewny, że wytrzyma, niemniej poproszę go, żeby się upewnił. To byłoby najprostsze rozwiązanie gdyby nie wytrzymała, ale niestety mało prawdopodobne. Co do cewki to w pewnym sensie masz racje, tzn cewki u mnie nie ma, ale jest aparat zapłonowy, który też może być popsuty. Przy najbliższej wizycie jeden z mechaników ma się przyjrzeć jak się tworzą iskry na świecach czy coś tam, nie jestem mechanikiem więc nie powtórzę dokładnie, ale ma mieć to jakis związek z tym aparatem.
Agnor1000
Nowicjusz

31 Mar 2019, 00:11

Pewnie nie mam tego OBD(cokolwiek to jest :D ). Wiesz może, w takim razie, jak podpiąć ten komputer?
Agnor1000
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Glikometr - tester płynu chłodniczego - instrukcja
    Cześć, pokażę Wam jak działa glikometr przyrząd którym możemy przetestować temperaturę wrzenia i przemarzania płynu chłodniczego który znajduje się w układzie chłodzenia samochodu. Dlaczego warto kontrolować ...