Mitsubishi colt CAO 1.3 12V 75KM 1995 r

07 Sty 2009, 14:45

Witam i o radę pytam. Od niedawna jestem posiadaczem tego samochodu. I zastanawiam się nad poprawą jego "zrywności". Jest to pierwszy samochód którym chce się zająć, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Pod uwagę brałem:
-montaż stożkowego filtra powietrza
-montaż przelotowego układu wydechowego
- oraz odchudzenie auta

O wszystkie trzy poniższe myślniki mam pytania
-czy ktoś z państwa wymieniał te części w swoim mitsu, jakie to były koszty i jakie efekty
- czy "odchudzanie" go ma sens
- itp itd.
Proszę o pomoc. Nie chodzi mi aby zrobić z niego ferrari. Ale mógłby się zbierać ciut lepiej:). Z góry dziękuje za pomoc.
Radekoo
Nowicjusz

07 Sty 2009, 14:50

Filtr stozkowy mozesz sobie sam bez prolemu zamontowac tylko kwestia dobrania odpowiedniej wielkosci odchudzic tez mozesz na pewno cos to pomoze no ale tłumik to juz troszke powazniejsza robota bo potrzebne jest spawanie gazowe tłumik i stozek pewno doda kilka moze kilkanascie koni co przejdzie troszke na osiagi no a jesli bedzie lzejszy to bedzie sie jeszcze lepiej zbierał.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

10 Sty 2009, 12:32

PrezesArtek napisał(a):..stozek pewno doda kilka moze kilkanascie koni co przejdzie troszke na osiagi

:?: :?:
Chciałbym zobaczyć ten samochód, w którym montaż samego filtra stożkowego dodał kilkanaście koni..

Sam stożek - jeśli jest jedyną modyfikacją - może dodać w granicach ok. 1-2 KM, a z odpowiednio policzoną i dobraną długością dolotu może i więcej ale tylko w wąskim zakresie obrotowym i pod warunkiem że jest dobrze zamontowany, odseparowany od ciepłego powietrza itd. W przeciwnym wypadku stożek może nawet pogorszyć sprawe. Może jedynie da fajny dźwięk.
Pozdrawiam.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

10 Sty 2009, 12:53

Niestety prawda. Filtr dodaje maks. 10KM
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

10 Sty 2009, 16:49

arek_89 czytaj uwaznie jak byś nie zauwazył napisałem tłumik i stozek pewno doda kilka może kilkanascie koni a nie sam stozek :!:
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

10 Sty 2009, 18:22

Zdarza się. Następnym razem pisz dokładniej.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 - Top Safety Pick+
    Nowa Toyota RAV4, znalazła się w elitarnym klubie Top Safety Pick+ amerykańskiego Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Model uzyskał najwyższe noty we wszystkich pięciu testach bezpieczeństwa, w tym w niezwykle ...

11 Sty 2009, 13:54

Kolego jeśli niedawno kupiłeś samochód i już ci brakuje mocy to po co kupowałeś taki samochód był trzeba kupić 1,6 i by nie było problemu, a stożek i filtr niewiele da tylko bedzie lepszy głos i wydasz kase, moim zdaniem lepiej zainwestować w chip tuning (ale nie taki z allegro) pzdr
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Sty 2009, 16:55

BRIAN842 napisał(a):Niestety prawda. Filtr dodaje maks. 10KM

10 km :o chyba przez przypadek wcisnoles 0
hot-garage
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk

11 Sty 2009, 19:59

Jak się wie jaki założyć i jaki doda Ci to 10KM. Mi w BMW średnio dodało 5-6KM po odwiedzeniu bierni.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Sty 2009, 20:05

Chomik90 napisał(a):Kolego jeśli niedawno kupiłeś samochód i już ci brakuje mocy to po co kupowałeś taki samochód był trzeba kupić 1,6 i by nie było problemu, a stożek i filtr niewiele da tylko bedzie lepszy głos i wydasz kase, moim zdaniem lepiej zainwestować w chip tuning (ale nie taki z allegro) pzdr

Panie Chomik90 - okazja - kupiłem za 300 jurków to auto, świeżo przywiezionego. Jakby był wybór to wziąłbym nawet 2.0 gdyby produkowali... Może Pana stać na zakup auta na allegro, fakt wtedy jest wybór...

Pytam o modernizacje takiego jak mam. Taki cwany, że większa pojemność ma więcej mocy to sam jestem...

Proszę o dalsze odpowiedzi sensowne.. albo żadne...

Nie jestem dzieciakiem, swoje już przeżyłem i nie potrzebuje pouczeń ani docinek, tylko pomocy, co zrobić z tym co mam.

Z góry dziękuję i przepraszam jeżeli byłem nieuprzejmy
Radekoo
Nowicjusz

16 Sty 2009, 20:27

A za radę o chip tuningu serdecznie dziękuję.

I uprzejmie proszę o szczegóły jeśli są znane. Cenę fachowego itp... I czy to o co panu czasem chodzi nie jest przestawieniem komputera samochodu na lepsze paliwo, bo ostatni czytałem o czymś takim. Proszę mi wybaczyć jeżeli to bujda na resorach... ale na necie, jak każdy wie, nie wszystko jest prawdą. I czy może zna Pan jakiegoś fachowca od Mitsu, a najlepiej od coltów, 2x najlepiej w Poznaniu, ale tu już nie będę wybredny.
Radekoo
Nowicjusz

17 Sty 2009, 13:53

Może najlepiej było by zajechać do jakiegoś tunera. On najwięcej Ci powie. Ja nie za bardzo jestem w temacie Tuningu. I reszta forumowiczów chyba też :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Sty 2009, 13:59

Dobra rada z Tunerem. W Poznaniu jest np: AGtuning.

Ale po pierwsze, tam mnie z tym colciażem wyśmieją...

A po drugie zostawię tam na głupią wymianę hamulców chyba z 2 razy więcej niż to auto jest wartę:(

Ale spróbować tam zapytać, co z nim można zrobić, pomysł bardzo dobry. Dziękuje
Radekoo
Nowicjusz

18 Sty 2009, 09:55

Spoko. Co prawda nie którzy tunerzy nie chcą tuningować czegoś z niższej półki. Ale jak się uprzesz to na pewno coś zrobią :)
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Sty 2009, 17:12

BRIAN842 napisał(a):Jak się wie jaki założyć i jaki doda Ci to 10KM. Mi w BMW średnio dodało 5-6KM po odwiedzeniu bierni.

W BMW mozesz uzyskac nawt 15 km jezeli zastosujesz odpowiedni dolot bo sa tam duze zwezki, ale w takim mitsu wiecej jak 2 km nieuzyskasz :roll:
hot-garage
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk