Mitsubishi colt - Uszczelka

12 Maj 2008, 00:27

Witam!

Panowie nowy jestem tutaj i takie pytanko mam do was. Posiadam autko mitsubishi colt z 95r model: CA0. Ostatnimi czasy zaczęło mi ubywać oleju z silnika w takim stopniu ze ledwo to zauważyłem - wyciek z pod głowicy :(.
Zakupiłem juz komplet uszczelek. Czy uszczelkę w tym przypadku można zmienić samodzielnie? czy są jakies dodatkowe operacje oprócz odkręcenia głowicy i wymiany zniszczonej uszczelki? Lama jestem z tej dziedziny wiec proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Immortal
Nowicjusz

12 Maj 2008, 14:27

Żeby wymienić ww uszczelkę,musisz znać kolejnośc dokręcania śrub głowicy jak i siłę ich dociągnięć no i musisz mieć klucz dynamometryczny.Z całą pewnością nie jest to zadanie dla laika w dziedzinie silników.Lepiej powierz to warsztatowi - źle dokręcone śruby spowodują,że uszczelka w niedługim czasie się znowu przepali.Próbując dokręcać śruby ręcznie,możesz bardzo łatwo zerwać gwint,a wtedy sprawa już niewesoła.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2008, 12:27

dzieki za pomoc, samochód ląduje w warsztacie
Immortal
Nowicjusz

13 Maj 2008, 19:19

Jeżeli nie masz odpowiednich narządzi ani wiedzy,jest to bardzo rozsądne rozwiązanie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...
    Lexus NX 300h - średniej wielkości SUV
    Średniej wielkości SUV Lexusa jest napędzany układem hybrydowym opartym na benzynowym silniku 2,5 l. Łączna moc 197 KM pozwala się rozpędzić do setki w 9,2 s. Średnie zużycie paliwa wg WLTP zaczyna się od 9,1 l/100 km. W ...