Ostatecznie kupiłem niedawno Clio z 2001 1.4 16v benzyna za 5k. Wcześniej miałem okazję też przejechać się Focusem 1.6 i nie wiem czy to dlatego, że zajechany egzemplarz czy o co chodziło, ale szału jak dla mnie nie zrobił. W swoim teraz czuję, że zrywny fajny silnik, jak jeżdżę w mieście to jest zapas mocy do jakiegoś dynamiczniejszego włączania się do ruchu itp. Najlepiej z tej ostatecznej trójki Clio/Focus/Colt prowadziło mi się Colta, ale nic nie było w okolicy to nie chciało mi się czekać miesiącami aż w końcu będzie ani jechać daleko po auto w tym budżecie. Za to Colta w tym roczniku w podobnej cenie myślę nie znalazłbym w tak dobrym stanie, niepordzewiałego jak mój. Muszę parę rzeczy w nim zrobić, ale raczej drobnych, najbardziej mi się rzuca latanie lewarka przy redukcji, renówki niby tak mają, ale w moim chyba już nieco za bardzo to lata, pewnie poduszka skrzyni do wymiany. Ponaprawiam parę takich niedociągnięć i myślę, że będzie służył. Poza tym wydaje się bardzo zadbane jak na swój wiek, na pewno najlepszy egzemplarz jaki widziałem z wszystkich, które oglądałem. Sporo czytałem o każdym aucie, paroma się przejechałem dla porównania, od was forumowiczów w paru kwestiach się upewniłem i w końcu temat poszukiwania można uznać za zamknięty. Dzięki!