REKLAMA
Witam !
Otóż od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmianą auta.
Preferuje duże rodzinne samochody.
Poprzedni samochód (VW Sharan 2.0 TDI Comfortline) nie spełnił moich oczekiwań.
Więc zacząłem rozglądać się za czymś innym. Zainteresowałem się SUV'ami.
Na celowniku mam dwa auta:
Mitsubishi Outlander 2.0 TDI ( nie ukrywajmy , tu nie ma żadnego D-ID) Insyle + Nawigacja + DVD + Mitsubishi POWERPACK (zwiększona moc do 167 KM bez utraty gwarancji)
Używane (max 2 lata i 60 tyś km przebiegu) : BMW X5 3.0 D , automat, FULL WYPAS ( przepraszam za takie wiejskie wyrażenie ale trudno mi się zorientować co do wyposażenia używanej X5).
Co wy byście wybrali ? Nowe czy Używane ?
BMW X5 przekonuje mnie silnikiem Common Rail , dużą mocą , wyposażeniem, nie ukrywajmy: również prestiżem, ale odstrasza zużyciem paliwa i kosztami przeglądów/napraw(nie daj boże!)
, a ja jestem taki , że nie pojade nigdzie indziej niż do ASO.
Mitsubishi jak wiadomo NOWE ! , manualna skrzynia biegów(nie mam przekonania do automatów. Syn od dłużeszgo czasu mnie przekonuje , że dzisiejsze automaty są o wiele wygodniejsze od manualów.)
również dobrze wyposażone , japońska marka (niezawodność) , mniejsze zużycie paliwa nż w BMW , pierwszy właściciel , gwarancja.
No dobra ale: TDI ! Pompowtryskiwacze ! W dzisiejszych czasach to już przeszłość , a do tego 167 KM ? i to po chip tuningu ?!
A może znacie jakieś inne godne polecenia SUV'y ? ( Muszą być duże i wygodne )
Odrazu mówie , że odpadają : terenówki(SUV , a terenówka to jednak wielka różnica, np. Nissan Patrol, ) , amerykańskie samochody ( nie mam zaufania do nich zaufania) , Land Rover Discovery ( za słaby silnik w stosunku do masy ) , LR Range Rover ( wysokie zużycie paliwa , koszty napraw i przeglądów powalają na kolana) , małe SUV'y typu: X-trail , RAV4 , Sorento , Antara oraz nigdy wiecej VW ( czyli Tiguan i Toureg) oraz auta z silnikami benzynowymi (tylko Diesle z Common Rail !)
Maksymalnej ceny nie mówie , bo z tym może być róźnie jak mi auto się spodoba mogę wywalić na niego sporą gotówkę.
PS: Użytkownicy BMW , powiedzcie mi jak jest z naprawami , spalaniem , awaryjnością tego silnika , czy to prawda , że BMW każę za siebie słono płacić ?